Ανεπαίσθητη άνοδος κατά 0,03% στο Χρηματιστήριο - Άλμα +5% στον Titan

Η απουσία διάθεσης για την ανάληψη περιττού ρίσκου κυριάρχησε -για ακόμη μία συνεδρίαση- στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποφεύγουν τις μεγάλες εντολές και να στρέφονται σε συντηρητικές επιλογές. Αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να παραμείνει στάσιμος στην περιοχή των 1.275 μονάδων.

Αυτή η κατάσταση, μάλιστα, αναμένεται να διατηρηθεί έως ότου οι traders αποκτήσουν μια πιο ξεκάθαρη «εικόνα» για τις προθέσεις των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνεδριάζουν εντός της εβδομάδας. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η ατζέντα θεωρείται αρκετά «πλούσια», με εκδόσεις ομολόγων (Ideal), «πρεμιέρα» εισηγμένων (Orilina) και τριπλή λήξη παραγώγων.

Τη μονοτονία επιχείρησε να «σπάσει» ο Titan, ο οποίος εκτινάχθηκε άνω του 5% και έφθασε στο ιστορικό υψηλό των 20 ευρώ, χάρη στη νέα τιμή – στόχο της Eurobank Equities (25,3 ευρώ). Την ίδια ώρα, η Ελλάκτωρ «πέταξε» στις παρυφές των 2,4 ευρώ, ενώ η Lavipharm έκλεισε σε νέο υψηλό 5μήνου, μετά την απόκτηση ακόμη ενός φαρμάκου. Από την άλλη πλευρά, η Attica Group δέχθηκε πιέσεις κατά σχεδόν 10%, μετά την ενσωμάτωση των μετοχών της ΑΝΕΚ. Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Helleniq Energy, δε, απώλεσαν 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 1.275,50 μονάδες, κερδίζοντας λιγότερη από μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.275,09 μονάδες). To τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε πέντε μονάδες (από 1.271,89 έως 1.276,92 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 67 εκατ. ευρώ.

Γεμάτη εβδομάδα για το Χ.Α.

Παρότι απομένουν μόλις εννέα συνεδριάσεις μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων, η ατζέντα του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι γεμάτη κι αυτήν την εβδομάδα, μαγνητίζοντας το ενδιαφέρον των επενδυτών, παρότι ο Γενικός Δείκτης δείχνει σημάδια στασιμότητας, διατηρούμενος στο εύρος των 1.250 – 1.280 μονάδων.

Σήμερα, ενδεικτικά, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της μετοχής της Orilina με τιμή εκκίνησης το 0,95 ευρώ, ενώ παράλληλα η Ideal Holdings «εγκαινίασε» την τριήμερη περίοδο δημόσιας εγγραφής για το εταιρικό ομόλογο των 100 εκατ. ευρώ.

Στο τέλος της εβδομάδες, δε, έχουμε και την τριπλή λήξη των παραγώγων, αναμένοντας κατακόρυφη άνοδο του τζίρου.

Την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται και εκτός των συνόρων, καθώς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού την Τρίτη θα δημοσιευθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Νοέμβριο και την Τετάρτη θα ακολουθήσει η απόφαση της Federal Reserve για τα επιτόκια, τα οποία εκτός απροόπτου θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα (5,25% – 5,50%).

Την Πέμπτη είναι η σειρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεδριάσει και να επικαιροποιήσει τη νομισματική πολιτική. Και σε αυτήν την περίπτωση, το βασικό σενάριο προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα (4,5% το επιτόκιο αναχρηματοδότησης).

Πάντως, οι επενδυτές θα εστιάσουν στα λεγόμενα των επικεφαλής των δύο κεντρικών τραπεζών, ευελπιστώντας ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες περί σταδιακής χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, μέσω της επίσπευσης των πρώτων μειώσεων στα επιτόκια. Για την Ευρώπη, ειδικά, η οποία αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα ύφεσης στην οικονομία, οι αναλυτές προσβλέπουν σε έως και έξι μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024.

Εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη και οι κεντρικές τράπεζες πράγματι ανάψουν το «πράσινο» φως για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, τότε αυτό αναμένεται να παρασύρει ανοδικά τις αγορές μετοχών και τις αγορές ομολόγων, οι οποίες κατά παράδοση επωφελούνται των μειωμένων επιτοκίων.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν αποκλείεται να ασκηθούν πιέσεις, οδηγώντας τις αγορές εκ νέου στο «κόκκινο» και διαγράφοντας το σενάριο του year-end-rally.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι αμετάβλητος στις 472 μονάδες, καθώς οι μεταβολές στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,3%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, επικρατούν μικτές τάσεις εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό και των αποφάσεων της Fed.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα επίπεδα των 70 – 75 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,53% και τα 70,8 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,45% και τα 75,5 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,52% και τα 2.004 δολάρια ανά ουγγιά.

ΕΛΛΑΔΑοικονομίαΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ