ΑΑΔΕ: «Έκρηξη» στις απλήρωτες δόσεις επιστρεπτέων προκαταβολών από χιλιάδες οφειλέτες

Πρόσθετα χρέη προς την εφορία, νέου τύπου αυτή τη φορά, προέκυψαν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τη “στάση πληρωμών” στην οποία έχουν προχωρήσει και προχωρούν επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες και αφορούν τη μη εξόφληση των δόσεων από την επιστροφή μέρους της “επιστρεπτέων προκαταβολών” που έλαβαν από το κράτος την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ ,ενώ τον περσινό Ιούλιο οι απλήρωτες δόσεις “επιστρεπτέων προκαταβολών” έφταναν μόλις τα 2 εκ. ευρώ, μέσα σε ένα χρόνο αυτές εκτινάχθηκαν στα 125 εκ. ευρώ.

Όπως εκτιμάται ο αριθμός των δικαιούχων “επιστρεπτέων προκαταβολών” που έχει αθετήσει σκοπίμως η λόγω αδυναμίας την πληρωμή των οφειλόμενων δόσεων πληρωμής προς το κράτος πλησιάζει τους 15.000 και δεν εξυπηρετούν επιστροφές που τους επιμερίστηκαν ύψους, κατά μέσο όρο, από 10.000-13.000 ευρώ.

Αποτέλεσμα οι οφειλές αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες και οι ίδιοι να προστεθούν στη λίστα των περίπου 4 εκ. οφειλετών που χρωστούν στο κράτος 105 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 65 δις ευρώ οφείλουν επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα.

Κατά τα άλλα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΔΕ και του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής το ιδιωτικό χρέος προς την εφορία διαμορφώθηκε τον περασμένο Ιούλιο στα 105 δις ευρώ εκ των οποίων το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο είναι 78,7 δισ. ευρώ, καθώς από την ΑΑΔΕ το υπόλοιπο 26,2 δις ευρώ θεωρείται ως ανεπίδεκτο είσπραξης καθώς οι οφειλέτες είτε έχουν αποδύσει, η βρίσκονται στη φυλακή, ενώ αρκετές επιχειρήσεις που οφείλουν δισ. ευρώ έχουν κηρύξει πτώχευση εδώ και πολλές δεκαετίες.

Άρα “ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος”. Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της ΑΑΔΕ τον περασμένο Ιούλιο καταγράφεται μείωση των οφειλετών στα 3.984.904 ΑΦΜ έναντι του Ιουνίου που ήταν 4.185.515.

ΑΑΔΕ