Ξεκινά σήμερα η καταγραφή των ενεργών POS – Στόχος η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου

Τη δημιουργία ενός μητρώου POS έχει ως στόχο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ξεκινώντας σήμερα την διαδικασία υποχρεωτικής καταγραφής, από τους παρόχους υπηρεσιών και μέσων πληρωμών, των ενεργών POS που λειτουργούν στην αγορά.

Καθώς ολοκληρώνεται η καταγραφή, στις 29 Σεπτεμβρίου θα γίνει η πρώτη ενημέρωση των επιχειρήσεων για το ηλεκτρονικό μητρώο που θα συσταθεί αυτόματα  με βάση τις πληροφορίες που θα στείλουν οι Πάροχοι.

Από σήμερα λοιπόν οι πάροχοι έχουν την ευθύνη να καταγράψουν κάθε μηχάνημα πληρωμών που υπάρχει και λειτουργεί στην αγορά με τα ακριβή στοιχεία του επαγγελματία που το χρησιμοποιεί. Κάθε μηχάνημα λοιπόν θα αποκτήσει την ταυτότητα του με τα πλήρη στοιχεία των Χρηστών Υπηρεσιών Πληρωμών, από ΑΦΜ και επωνυμία έως ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του POS και βέβαια τον τραπεζικό λογαριασμό με τον οποίο συνδέεται.

Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί ένα αρχείο με όλα τα στοιχεία ώστε η ΑΑΔΕ να «βλέπει» κάθε POS μαζί με τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο κατευθύνονται οι εισπράξεις. Με την ταυτοποιήση όλων των POS οι ελεγκτές θα γνωρίζουν πριν επισκεφθούν για έλεγχο τις επιχειρήσεις τον αριθμό των τερματικών που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα. Έτσι εφόσον ολοκληρωθεί η διασύνδεση POS – ταμειακών, τα πληκτρολόγια των POS θα κλειδώνουν και θα ανοίγουν μόνο εφόσον εκδοθεί μια και μοναδική απόδειξη.

Όπως ορίζει απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, τα ενεργά POS των επιχειρήσεων θα δηλώνονται αυτοματοποιημένα, μέσω διεπαφής (API), ανά δεκαήμερο:

• Από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών που εκκαθαρίζουν συναλλαγές που εξοφλούνται με τη χρήση καρτών πληρωμής και:
• Από τους Παρόχους Μέσων Πληρωμών που παρέχουν, εγκαθιστούν και διαχειρίζονται τερματικά μηχανήματα POS.

Η διαβίβαση των στοιχείων από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών και Παρόχους Μέσων Πληρωμών θα γίνεται :

• Έως και την 15η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 1η έως και την 10η ημέρα του ιδίου μήνα.
• Έως και την 25η ημέρα εκάστου μήνα με χρονικό διάστημα αναφοράς την 11η έως και την 20ή ημέρα του ιδίου μήνα.
• Έως και την 5η ημέρα του επόμενου μήνα, με χρονικό διάστημα αναφοράς την 21η έως την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα.

POSδημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου