Χάθηκαν και οι στηρίξεις των 1.250 μονάδων στο Χρηματιστήριο - Απώλειες 5% μέσα στον Σεπτέμβριο

Έντονη μεταβλητότητα κατεγράφη την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να «κερδίζουν» τους αγοραστές και να οδηγούν την αγορά κάτω των 1.250 μονάδων, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου.

Η είδηση της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, «θάφτηκε» στις λάσπες της κακοκαιρίας Daniel, με το βαρύ δημοσιονομικό κόστος να επιδρά αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, οι πωλητές στοχοποίησαν σήμερα επιλεγμένα blue chips, με τις ΟΤΕ και Jumbo να τίθενται στο επίκεντρο, διολισθαίνοντας έως και 2%. Πιέσεις ασκήθηκαν και στις ΟΠΑΠ – ΔΕΗ, ενώ στις τράπεζες επικράτησαν μικτά πρόσημα. Από την άλλη πλευρά, σε θετικό έδαφος έκλεισε η Mytilineos, η οποία ανέκτησε το όριο των 35 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, σε μια συνεδρίαση – ασανσέρ, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 1.246,88 μονάδες, χάνοντας σχεδόν τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.250,59 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 21 μονάδες (από 1.236,44 έως 1.257,09 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 103,9 εκατ. ευρώ.

Στάσιμες οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε με… νύχια και δόντια να κρατήσει τις στηρίξεις των 960 μονάδων, χωρίς ωστόσο να «μαζέψει» τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων ημερών. Αποτέλεσμα ήταν να τερματίσει μόλις στο -0,22% και τις 963 μονάδες.

Η μετοχή της Πειραιώς δέχθηκε το μεγαλύτερο βάρος, καθώς υποχώρησε κατά 1,5% και αναδιπλώθηκε στα 2,9 ευρώ. Από εκεί και πέρα, οι μετοχές των Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα έμειναν σχεδόν αμετάβλητες στο 1,36, στο 1,47 και στα 5,76 ευρώ, αντίστοιχα. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank +0,04% 1,361 ευρώ
  • Eurobank 0% 1,47 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα +0,14% 5,76 ευρώ
  • Πειραιώς -1,55% 2,916 ευρώ

Τι συνέβη στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,26% και 3.018 μονάδες), η μετοχή της Jumbo διολίσθησε στο -1,8% και τα 27,5 ευρώ, με τις μετοχές των Cenergy, Lamda, Titan, Sarantis και ΕΥΔΑΠ να αναδιπλώνονται πέριξ του -1,5%. Κατά 1,9% μειώθηκε και η μετοχή του ΟΤΕ, στην οποία πέρασε πακέτο αξίας 7,6 εκατ. ευρώ. ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ταυτόχρονα, απώλεσαν από 1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Coca Cola κέρδισε 1% και διευρύνθηκε στα 26,5 ευρώ. Άνοδο κατά 1,8% παρουσίασε, επίσης, η μετοχή της Mytilineos, ενώ στο +1,2% ακολούθησε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο «κακός» Σεπτέμβριος

Ο Σεπτέμβριος, για ακόμη μία χρονιά, φαίνεται ότι επιβεβαιώνει την κακή φήμη που τον συνοδεύει, καθώς ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών αδυνατεί να ανακάμψει και να επιστρέψει στα πρόσφατα υψηλά 9ετίας (1.345 μονάδες), με αποτέλεσμα να καταγράφει πτώση σχεδόν 5% μέσα σε 12 ημέρες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, εγχώριοι και ξένοι επενδυτές, όχι απλώς δοκιμάζουν τις στηρίξεις των 1.240 μονάδων και οδηγούν την αγορά στα χαμηλά 2,5 μηνών, αλλά ταυτόχρονα μένουν ασυγκίνητοι από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η οποία ήρθε για πρώτη φορά έπειτα από 13 ολόκληρα χρόνια.

Φυσικά, αυτή η βραχυπρόθεσμη καθοδική τάση χαρακτηρίζεται από σαφή αίτια, τα οποία σχετίζονται με την πρωτοφανή καταστροφή στον θεσσαλικό κάμπο και το «βαρύ» δημοσιονομικό φορτίο, το οποίο καλείται να κουβαλήσει το οικονομικό επιτελείο.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης ήδη έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια της Κομισιόν, με τις Βρυξέλλες να δεσμεύονται για ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο βοήθειας, ύψους 2,25 δισ. ευρώ, με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών.

Την ίδια στιγμή, η κακοκαιρία Daniel φαίνεται ότι έχει και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, με το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις. Ήδη, από την έναρξη της νέας «γαλάζιας» θητείας έχουν αλλάξει δύο υπουργοί, ενώ δεν αποκλείεται οι παραιτήσεις να συνεχιστούν.

Την ίδια στιγμή, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται και στις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, η οποία την Πέμπτη πρόκειται να δώσει το στίγμα της στρατηγικής της για την αντιμετώπιση του επίμονου πληθωρισμού. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Κριστίν Λαγκάρντ θα «παγώσει» τα επιτόκια, αλλά ταυτόχρονα θα στείλει σήμα για τουλάχιστον άλλη μία παρέμβαση στο άμεσο μέλλον.

Την Τετάρτη, στο μεταξύ, δημοσιεύονται και τα στοιχεία για τον πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να περιμένουν μικρή αύξηση -για δεύτερο συνεχόμενο μήνα- λόγω της ανάκαμψης των τιμών σε πετρέλαιο και ενέργεια.

Η εικόνα στο εξωτερικό

Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν αμετάβλητος στις 455 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν υπερβαίνουν το +/- 0,40%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 100 μονάδες, υπό το βάρος των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου εκτινάσσεται σε νέα υψηλά 10μήνου, χάρη στις εκτιμήσεις του OPEC για τη ζήτηση. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο +1,88% και τα 88,94 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο +1,59% και τα 92,05 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,79% και τα 1.931 δολάρια ανά ουγγιά.

ΕΛΛΑΔΑοικονομίαΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ