Μήνυμα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης από Χατζηδάκη και Στουρνάρα - Τα «αγκάθια» μπροστά μας

Μόνο εθιμοτυπική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια συνάντηση που διαρκεί πάνω από μία ώρα, πόσω μάλλον όταν οι άμεσα εμπλεκόμενοι επιβεβαιώνουν ότι συζητήθηκαν όλα.

Οι δύο παλιοί γνώριμοι από τη «μαύρη» περίοδο των μνημονίων, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Στουρνάρας, εξέφρασαν δημοσίως και με έμφαση την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές της οικονομίας. Ωστόσο, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι έσπευσαν να στείλουν και μήνυμα δημοσιονομικής αυτοσυγκράτησης.

Το μήνυμα Χατζηδάκη: Δεν θα υποκύψουμε σε δημαγωγικούς πειρασμούς

«Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε δημαγωγικούς πειρασμούς», ήταν η φράση του νέου «τσάρου» και δεν ήταν καθ’ υπερβολή, καθώς έχει ήδη δημιουργηθεί κλίμα χαλάρωσης ή και παροχολογίας λόγω των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών υπεραποδόσεων, που σίγουρα δεν «κολλάει» με το περιβάλλον που διαμορφώνεται στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.

Αυτήν ακριβώς την ατμόσφαιρα φαίνεται ότι μετέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στον νέο υπουργό Εθνικής Οικονομίας, με την επισήμανση ότι οι έως τώρα εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν θέτουν σε κίνδυνο την οικονομία και τους στόχους του Προϋπολογισμού, αλλά μέχρις εκεί.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική της… αυτοσυγκράτησης εντάσσεται και η γραμμή που έχει δώσει η ΕΚΤ σε όλους τους κεντρικούς τραπεζίτες, αλλά και στις κυβερνήσεις, για «φρένο» στις μισθολογικές διεκδικήσεις και αυξήσεις, καθώς χαρακτηρίζονται ως βασικός παράγοντας ανατροφοδότησης των πληθωριστικών πιέσεων.

Όσον αφορά στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, δηλαδή τον πληθωρισμό των κερδών -κάτι που θίγουν σε εκθέσεις τους διεθνείς οργανισμοί και τράπεζες-, αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αυτό δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα (π.χ. πλαφόν) αλλά με την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Συνάντηση Χατζηδάκη-Στουρνάρα: «Αγκάθι» η ψαλίδα των επιτοκίων και το… βουνό των «κόκκινων» δανείων

Σε αυτό το πρώτο τετ α τετ δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί, έστω διαγωνίως, το μείζον θέμα του κόστους χρήματος. «Θα τα πούμε στις προγραμματικές» είναι η απάντηση υψηλόβαθμου αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου, για το αν και πώς θα ασκηθεί πίεση σε τράπεζες και servicers για πιο «γενναίες» και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων.

Αυτήν τη στιγμή τα προβληματικά δάνεια στις τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 13 δισ. ευρώ και στους servicers γύρω στα 70 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά στην «ψαλίδα» των επιτοκίων, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων και δανείων, το οικονομικό επιτελείο και η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν να ποντάρουν στον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών, ο οποίος ως τώρα έχει αποδώσει καρπούς μόνο ως προς τις προθεσμιακές καταθέσεις.

Πηγή: iEfimerida.gr

ΕΛΛΑΔΑοικονομίαπολιτική