Οι προκλήσεις που απασχολούν σήμερα τα διευθυντικά στελέχη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι οι σχέσεις με τους πελάτες, το ανθρώπινο κεφάλαιο, το ρυθμιστικό πλαίσιο, η επιχειρησιακή αριστεία, η καινοτομία, ο παγκόσμιος πολιτικός και οικονομικός κίνδυνος, το εταιρικό brand και η φήμη, η ανάπτυξη σε διεθνές-παγκόσμιο επίπεδο, η βιωσιμότητα και η εμπιστοσύνη στο επιχειρείν.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που πραγματοποίησε ο οργανισμός The Conference Board- με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) για την Ελλάδα- στο πλαίσιο εκδήλωσης του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ.
Ακόμη, οι μεταβολές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και η εμφάνιση νέων ανταγωνιστών σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα καυτά θέματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Πέραν αυτών, όσοι συμμετείχαν στην έρευνα για τη χώρα δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν, επίσης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χρηματοπιστωτική αστάθεια στην Ευρώπη, τη μεταβλητότητα της ρευστότητας, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των social media, τα οποία αναδεικνύονται σε βασικό ρυθμιστή της συμπεριφοράς των πελατών.
Ακόμη, κυρίαρχο πρόβλημα για τους επικεφαλής των επιχειρήσεων αποτελεί η κρίση, καθώς, όπως δήλωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, δυσκολεύονται περισσότερο, σε σχέση με πέρυσι, να καλύψουν βασικές θέσεις εργασίας, όχι μόνο λόγω της οικονομικής στενότητας αλλά και της έλλειψης του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού στην Ελλάδα.
Όλα αυτά, τη στιγμή κατά την οποία, σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ιεραρχούν τις πρωτεύουσες προκλήσεις για τη λειτουργία τους ως εξής: ανθρώπινο κεφάλαιο, καινοτομία, σχέσεις με τους πελάτες, επιχειρησιακή αριστεία, βιωσιμότητα, εταιρικό brand και φήμη, ρυθμιστικό πλαίσιο, παγκόσμιος οικονομικοπολιτικός κίνδυνος, εμπιστοσύνη στο επιχειρείν.
Οι Έλληνες μάνατζερ υποστηρίζουν ότι η ανάκαμψη των επιχειρήσεων στη χώρα συναρτάται με στρατηγικές όπως: εστίαση στον πελάτη και τις ανάγκες του, εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και διατήρηση των ταλέντων, καινοτομία που επικεντρώνεται στην τεχνολογία αλλά και κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, δέσμευση του ανθρώπινου δυναμικού που οδηγεί σε παραγωγικότητα και επιχειρηματική αριστεία, και τέλος, έμφαση στην ευελιξία και προσαρμοστικότητα έναντι της παραδοσιακής διαχείρισης κινδύνων.
Την έρευνα παρουσίασε ο Bart van Ark, εκτελεστικός αντιπρόεδρος, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής στρατηγικής του Conference Board, ο οποίος επισήμανε τις βασικές στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΔΕ, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ανέφερε ότι «το θέμα της εμπιστοσύνης και η ανάγκη έμφασης στη συλλογικότητα και σε αξίες που έχουμε ξεχάσει, είναι οι βασικοί παράγοντες ώστε να καταφέρουμε σαν χώρα και σαν επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουμε και την εσωτερική κρίση αλλά και την παγκόσμια αγορά».
Ο Πρόεδρος του Τομέα Ηγεσίας της ΕΕΔΕ, Δημήτρης Α. Μαύρος, ανέφερε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των προβληματισμών όλων των stakeholders της χώρας έχει απένταντί της ένα οξυμένο περιβάλλον ανάγκης για θυμική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, που προέρχεται από την κοινωνία. Αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να αγνοηθεί από τους CEOs, οι οποίοι καλούνται να συγκεράσουν ορθολογικές ανάγκες για επιβίωση και πρόοδο των επιχειρήσεων που ηγούνται, με τις δυσκολίες που δημιουργεί η συναισθηματική έξαρση της ευρύτερης κοινωνίας, η οποία ανεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών και των ευθυνών των εταιρειών στα ύψη».
«Η μεγάλη πρόκληση δεν είναι μόνο να συμφωνήσουμε για τα θέματα που μας απασχολούν και τις ορθολογικές αποφάσεις και δράσεις που θα δρομολογήσουμε. Είναι, κυρίως, το πώς θα συνθέσουμε αυτό το πρόγραμμα δράσης με την έκρηξη συναισθηματικών αναγκών που κυριαρχούν στο μυαλό όσων κληθούν να το πραγματοποιήσουν. Αυτή τη φορά, περισσότερο από ποτέ, το κολλαγόνο για αυτήν τη σύνθεση είναι οι ίδιοι οι ηγέτες και η κουλτούρα ηγεσίας που πρέπει να δημιουργήσουν και να αξιοποιήσουν» πρόσθεσε. «Εύχομαι φέτος να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από τον δημιουργικό διάλογο και να συνθέσουμε τη διεθνή γνώση, το ελληνικό δαιμόνιο και τη θυμική συγκυρία στη χώρα, για να κτίσουμε το roadmap που τόσο έχουν ανάγκη ως οδηγό οι CEOs» κατέληξε ο κ. Μαύρος.