Η Ελλάδα πήρε τα εύσημα από την Κομισιόν για το σχέδιο ψηφιοποίησης των φορολογικών διαδικασιών και την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αλλά αυτό δεν αρκεί.
Τα αλλεπάλληλα κρούσματα φοροδιαφυγής, ή μάλλον κραυγαλέας φοροδιαφυγής, ενισχύουν την πεποίθηση ότι οι ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να κινηθούν πιο επιθετικά στο πεδίο της εστίασης, όπου η τεχνολογία άνοιξε νέους… ορίζοντες στους «πονηρούς».
Η εμφάνιση ταμειακών μηχανών – ηλεκτρονικών υπολογιστών στην αρχή χαιρετίστηκε ως βήμα προόδου, αλλά αποδείχθηκε ότι λειτούργησε ως δούρειος ίππος σε ουκ ολίγες περιπτώσεις. Το 2019 εντοπίστηκε από την ΥΕΔΔΕ Αττικής κύκλωμα επιχειρήσεων που, με τη χρήση παράνομων λογισμικών, αλλοίωναν το περιεχόμενο των φορολογικών στοιχείων που εξέδιδαν μέσω των Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών. Στο κύκλωμα φέρεται να εμπλέκονται γύρω στις 100 επιχειρήσεις, ο έλεγχος στις οποίες συνεχίστηκε και εντός του 2022, με την εντοπισθείσα αποκρυβείσα ύλη να προσεγγίζει τα 3,7 εκατ. ευρώ!
Μια τέτοια περίπτωση εντόπισαν πρόσφατα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε γνωστό bar-restaurant στο κέντρο της Γλυφάδας. Όταν πήγαν στο μαγαζί για επιτόπιο έλεγχο, βρήκαν αρχεία Εxcel με τις εισπράξεις, τα συνέκριναν με τα δηλωθέντα ποσά και διαπίστωσαν τις παρακάτω αποκλίσεις: Το 2020, οι εκ των υστέρων ακυρώσεις αποδείξεων ήταν τόσο πολλές, ώστε ο έλεγχος καταλόγισε μόνο σε μία περίπτωση μη έκδοση αποδείξεων, συνολικής αξίας 72.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 9.360 ευρώ.
Ίδια πρακτική ακολουθήθηκε από την επιχείρηση και το 2021, οπότε και οι ελεγκτές καταλόγισαν μη έκδοση 258.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 33.540 ευρώ. Επιπλέον, την ίδια χρονιά διαπιστώθηκε η μη έκδοση 53 αποδείξεων και τιμολογίων, αξίας 10.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.300 ευρώ.
Και το 2022 προχώρησε σε πλήθος ακυρώσεων, με αποτέλεσμα να της καταλογιστεί μη έκδoση 250.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 32.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη μη έκδοση στοιχείων, βρέθηκε να μην έχει κόψει 50 αποδείξεις, αξίας 8.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 1.040 ευρώ.
Υποχρεωτική διασύνδεση POS με ταμειακές
Το «αντίδοτο» στο… πείραγμα των ταμειακών αλλά και στο φαινόμενο κάποιοι επαγγελματίες της εστίασης να «ξεχνούν» την έκδοση αποδείξεων, για πληρωμές με κάρτα, είναι η υποχρεωτική διασύνδεση POS – ταμειακών μηχανών – Taxis. Τα βήματα είναι τα εξής:
82.000 ταμειακές θα πρέπει να αναβαθμιστούν ως το καλοκαίρι. Για τις μικρές επιχειρήσεις, η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, ενώ για όσες έχουν τζίρο άνω των 100.000 ευρώ η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Ιουλίου.
11.000 ταμειακές που είναι συνδεδεμένες με ηλεκτρονικό υπολογιστή (είναι οι πιο «επικίνδυνες» για φοροδιαφυγή με τη χρήση πειραγμένου λογισμικού) δεν θα αναβαθμιστούν, αλλά θα πρέπει να αντικατασταθούν το αργότερο ως τον Οκτώβριο.
Η μάχη με τη φοροδιαφυγή δεν θα δοθεί μόνο στον χώρο της εστίασης. Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές γίνεται υποχρεωτική σε όλη την αγορά, καθιστώντας αναγκαία την αναβάθμιση 400.000 ταμειακών ως το καλοκαίρι -Ιούνιος για τις μικρές και Ιούλιος για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις- και την αντικατάσταση 140.000 ταμειακών που συνδέονται με ηλεκτρονικό υπολογιστή, ως τον Οκτώβριο.
Διασταυρώσεις στα delivery
Φυσικά, η υποχρεωτική διασύνδεση POS – ταμειακών δεν λύνει το πρόβλημα της φοροδιαφυγής όταν η πληρωμή του λογαριασμού γίνεται με μετρητά. Σε αυτό το πεδίο εκτιμάται ότι μπορούν να συνεισφέρουν οι έλεγχοι με έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εσόδων-κερδών (π.χ. σύγκριση με ομοειδείς επιχειρήσεις του κλάδου, συγκρίσεις κόστους αγορών – δηλωθέντων εσόδων κ.λπ.), αλλά και οι διασταυρώσεις, ειδικά σε συνεργασία με τις πλατφόρμες delivery (e-food, Wolt κ.λπ.), που αποδείχθηκαν λίαν αποτελεσματικές.
Το ψητοπωλείο στη Θεσσαλονίκη που «εξαφάνισε» πάνω από 370.000 ευρώ σε μια τριετία, είναι μόνο μία από τις δεκάδες περιπτώσεις που «τσιμπάει» ο ειδικός αλγόριθμος της ΑΑΔΕ. Ακόμα συζητιέται στα «πηγαδάκια» των εφοριακών η καφετέρια που είχε «ξεχάσει» να κόψει αποδείξεις 1,5 εκατ. ευρώ σε μια διετία, η κρεπερί-χρυσωρυχείο στα Ιωάννινα που «ξέχασε» αποδείξεις 400.000 ευρώ, το γνωστό εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας που δεν έκοψε πάνω από 91.000 αποδείξεις και έκρυψε τζίρο σχεδόν 700.000 ευρώ.