Αποφασισμένη να καταργήσει τους δρακόντειους δημοσιονομικούς κανόνες του παρελθόντος, που κατηγορήθηκαν ότι προκάλεσαν «ασφυξία» στις οικονομίες στον απόηχο της οικονομικής κρίσης, είναι η Κομισιόν, παρά την έκκληση της Γερμανίας για επαναφορά αυστηρών ορίων με στόχο την μείωση των δημοσίων δαπανών.
«Είναι σαφές ότι δεν επιστρέφουμε στον κανόνα του 1/20», που υποχρέωσε τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν σοβαρές προσαρμογές στα επίπεδα του δημόσιου χρέους τους, δήλωσε σύμφωνα με το Bloomberg ο επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο περιθώριο των εαρινών συνεδριάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον.
Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι η Κομισιόν αξιολογεί και βάζει «τις τελευταίες πινελιές» σε κοινά ποσοτικά σημεία αναφοράς προκειμένου να διασφαλίσει την ισότιμη μεταχείριση των κρατών- μελών στο πλαίσιο του νέου συστήματος, που θα αντικαταστήσει τους παρωχημένους δημοσιονομικούς κανόνες.
Εν αναμονή των προτάσεων της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας
Η Κομισιόν θα προτείνει το προσεχές διάστημα – πιθανώς περί τα τέλη Απριλίου – νομοθετικές προτάσεις για την πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και όπως είπε ο Ντομπρόβσκις, οι τροποποιήσεις αυτές θα δώσουν περισσότερα περιθώρια στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να καθορίσουν τη δημοσιονομική πορεία τους αλλά και χώρο για προσανατολισμένες στην ανάπτυξη επενδύσεις.
Αλλά οι προτάσεις της Κομισιόν, είπε, θα περιέχουν και μια κοινή μεθοδολογία, που θα διασφαλίζει την ισότιμη μεταχείριση των κρατών- μελών με σαφήνεια αναφορικά με τη δημοσιονομική πορεία που θα εισηγείται για κάθε ένα εξ’ αυτών η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μπρα ντε φερ Κομισιόν-Γερμανίας
Η Γερμανία είχε διατυπώσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να δώσει η Κομισιόν μέσω αδιαφανών διμερών συμφωνιών πολύ μεγάλο περιθώριο σε κάποιες κυβερνήσεις να ισοσκελίσουν τα δημοσιονομικά τους και άσκησε πιέσεις για περισσότερη διαφάνεια.
Πέραν τούτου το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπό τον φιλελεύθερο, θιασώτη της δημοσιονομικής πειθαρχίας, Κρίστιαν Λίντνερ, ήθελε να μειώνουν τα κράτη-μέλη κατά 1% ετησίως το δημόσιο χρέος στις πιο ανησυχητικές περιπτώσεις και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εφόσον είναι πιο συγκρατημένη η υπέρβαση του χρέους.
Η Κομισιόν επέκρινε κάποιες από τις γερμανικές προτάσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης Σολτς, ανάμεσά τους και εκείνη αναφορικά με τη λεγόμενη «κοινή διασφάλιση», δηλαδή την απαίτηση να μειώνουν τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη κατά ένα ορισμένο ποσό ετησίως τα επίπεδα του χρέους τους – μια πρόταση, ωστόσο, που δεν λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση αυτών των κρατών-μελών. Για το Βερολίνο, ωστόσο, ο πήχης δεν έχει τεθεί πολύ ψηλά.
Ολλανδία: «Χρειάζεται καρότο και μαστίγιο»
Η Ολλανδία, αν και περιλαμβάνεται στις χώρες που παραδοσιακά ευθυγραμμίζονται με τη Γερμανία αναφορικά με τον δημοσιονομικό έλεγχο, τάσσεται υπέρ του να αποφασίζει κάθε κράτος-μέλος πώς θα μειώνει το χρέος του και υπέρ του να δίνεται περισσότερος χώρος για επενδύσεις, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση.
«Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι είναι σημαντικό να έχουμε διασφαλίσεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κοινά αριθμητικά σημεία αναφοράς και, φυσικά, αποτελεσματική εποπτεία», δήλωσε η Ολλανδή υπουργός Οικονομικών, Ζίγκριντ Κάαγκ, σε συνέντευξή της στην Ουάσιγκτον. Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί στην πράξη οι κυρώσεις που προβλέπονται στο υφιστάμενο σύστημα. «Χρειάζεται καρότο και μαστίγιο, και νομίζω ότι εκεί βρίσκεται και η ισορροπία», είπε.
Η στάση του ΔΝΤ
Το ΔΝΤ κάλεσε την Παρασκευή τα κράτη-μέλη της ΕΕ να επιδιώξουν μια πιο φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Άλφρεντ Κάμερ, είπε ότι «θα είναι καλύτερα τώρα να υπάρξει μεγαλύτερη εξυγίανση», ώστε να συνδράμει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να είναι λιγότερο επιθετική με τις αυξήσεις των επιτοκίων και συμβάλλοντας πιθανώς στον περιορισμό των αναταράξεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Το ΔΝΤ υποστήριξε τις ιδέες της Κομισιόν για μια προσέγγιση βασισμένη στον κίνδυνο και διαφοροποιημένη όσον αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, επειδή η οικονομική κατάσταση των χωρών διαφέρει. Ωστόσο, ο Κάμερ τόνισε ότι οι συζητήσεις για τους δημοσιονομικούς κανόνες θα πρέπει να τερματιστούν σύντομα. Η Κομισιόν ξεκίνησε για πρώτη φορά τη διαδικασία στις αρχές του 2020 – πριν ξεκινήσει η πανδημία – και τα κράτη-μέλη συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να ολοκληρώσουν όλες τις νομοθετικές εργασίες μέχρι το τέλος αυτού του έτους. Τα κράτη- μέλη προτρέπουν την Κομισιόν να υποβάλει τις προτάσεις της το συντομότερο δυνατό.