Την ώρα που η Κομισιόν ετοιμάζει τις συστάσεις της για εξοικονόμηση ενέργειας στην Ε.Ε., δύο χώρες-μέλη με μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, Γερμανία και Ιταλία, σπεύδουν να εξασφαλίσουν εναλλακτικούς προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Το Βερολίνο διαπραγματεύεται με ορισμένους από τους μεγαλύτερους στον κόσμο προμηθευτές LNG, μεταξύ των οποίων και ο ενεργειακός κολοσσός της Shell Plc. Πηγές προσκείμενες στις επαφές της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν πως σχεδιάζει να αρχίσει εισαγωγές LNG από αυτόν τον χειμώνα και επιδιώκει να συνάψει μακροχρόνια συμβόλαια με τις εταιρείες – επίδοξους προμηθευτές της Γερμανίας. Οι ίδιες πηγές, που προτίμησαν την ανωνυμία, τόνισαν πως το Βερολίνο εξετάζει, παράλληλα, την προοπτική να υπογράψει περισσότερες συμφωνίες με την αμερικανική εξαγωγική εταιρεία Venture Global LNG.
Στο πλαίσιο διήμερου ενεργειακού συνεδρίου στο Σίδνεϊ, ο Γεργκ Κούκις, υπ’ αριθμόν ένα οικονομικός σύμβουλος του Γερμανού καγκελαρίου, ανέφερε πως διαπραγματεύεται ενδεχόμενη συμφωνία δημοσίων προμηθειών, αποφεύγοντας, ωστόσο, να αναφέρει τα ονόματα των παραγωγών.
Παράλληλα διαπραγματεύεται με το Κατάρ, την ενεργειακά πλούσια χώρα του Κόλπου και μία από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε εξαγωγές LNG. Οι σχετικές συνομιλίες έχουν, πάντως, περιέλθει σε αδιέξοδο εξαιτίας της απαίτησης του εμιράτου για πολύ μακροχρόνια συμβόλαια που θα υπονόμευαν τον στόχο της Γερμανίας να στραφεί στην πράσινη ενέργεια. Σχεδόν το ήμισυ του φυσικού αερίου που εισήγαγε πέρυσι η Γερμανία ήταν ρωσικό και τώρα έχει μειώσει το ποσοστό αυτό στο 35%, που παραμένει, πάντως, σχετικά υψηλό αν συγκριθεί με το αντίστοιχο ποσοστό της Ιταλίας.
Η Ρώμη κινείται αποφασιστικά προς τη μείωση της ενεργειακής της εξάρτησης από τη Μόσχα. Εχει περιορίσει το ποσοστό του αερίου που εισάγει από τη Ρωσία στο 25% από το 40% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό μόλις στις αρχές του έτους. Αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένα προμηθευτής της σε φυσικό αέριο είναι η Αλγερία, στην οποία θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Σχολιάζοντας σχετικά η Αναλίζα Περτεγκέλα, υψηλόβαθμο στέλεχος και σύμβουλος για θέματα ενέργειας και κλίματος στη δεξαμενή σκέψης Ecco, τόνισε πως «η Ιταλία είναι σε θέση να επιβιώσει καλύτερα από τη Γερμανία που βασίζεται τόσο στις εισαγωγές από τη Ρωσία».
Η ίδια προβλέπει πως η Ρωσία θα εξακολουθήσει να τηρεί την τακτική των διακοπών στην παροχή του καυσίμου, προκειμένου να αυξάνει τις τιμές του αερίου και να βασίζεται σε αυτό. Πράγματι, αξιωματούχοι της ιταλικής κυβέρνησης εργάζονται εντατικά για να διασφαλίσουν τις απαιτούμενες προμήθειες ενέργειας για τον επόμενο χειμώνα και να μη χρειαστεί να καταφύγουν σε διανομή ενέργειας με δελτίο σε οικογένειες και επιχειρήσεις, αν βέβαια διακοπεί η παροχή ρωσικού αερίου.
Στην αρχή της εβδομάδας ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε πως η κυβέρνηση έχει πάρει μια στρατηγικής σημασίας απόφαση από την αρχή του πολέμου, να αναζητήσει εναλλακτικούς προμηθευτές. «Ενεργήσαμε άμεσα», τόνισε ο κ. Ντράγκι και συμπλήρωσε πως «η Ιταλία δεν μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση γεωπολιτικής εξάρτησης, κάτι τέτοιο θα ήταν απαράδεκτο».
Σε συνεργασία με την ιταλική ενεργειακή Eni SpA, η Ρώμη έχει συνάψει συμφωνίες με χώρες της Αφρικής. Ηδη οι εισαγωγές της από την Αλγερία είναι υπερδιπλάσιες των εισαγωγών από τη Ρωσία, σύμφωνα με στοιχεία της Snam SpA που διαχειρίζεται το δίκτυο φυσικού αερίου της Ιταλίας.
Η Snam έχει, άλλωστε, αγοράσει δύο πλωτές μονάδες επαν-εξαέρωσης του LNG για να αυξήσει τη δυνατότητά της να εξαερώνει το καύσιμο σε διάστημα δύο ετών.
Στο μεταξύ, και ενώ η Κομισιόν ετοιμάζει τις προτάσεις της για την εξοικονόμηση ενέργειας, σχετικό έγγραφο διέρρευσε στο Bloomberg πριν από την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου κειμένου και την επίσημη παρουσίασή του στις 20 Ιουλίου.
Στο εν λόγω έγγραφο η Κομισιόν δεν κρύβει την ανησυχία της καθώς θεωρεί εξαιρετικά πιθανό έως και το πιθανότερο όλων των ενδεχόμενων εξελίξεων να διακόψει η Μόσχα πλήρως την παροχή φυσικού αερίου μέσα στον Ιούλιο.
Στην περίπτωση αυτή, προειδοποιεί η Κομισιόν, η πληρότητα στους ταμιευτήρες φυσικού αερίου της Ε.Ε. δεν θα υπερβαίνει το 65% έως 71% τον Νοέμβριο όταν θα αρχίζει ο ευρωπαϊκός χειμώνας, δηλαδή θα βρίσκεται σε επίπεδα σαφώς κατώτερα του στόχου για πληρότητα 80%.
Η Κομισιόν συνιστά στα κράτη-μέλη να στραφούν σε άλλα καύσιμα τόσο για τη λειτουργία των βιομηχανιών όσο και για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, να επιστρατεύσουν μέτρα ελέγχου της αγοράς, όπως τα κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από βιομηχανίες ή άλλες ενεργοβόρες μονάδες, αλλά και να διεξαγάγουν εκστρατεία ενημέρωσης με σκοπό τη μείωση της θέρμανσης και των κλιματιστικών, όπως και την επιβολή υποχρεωτικών ορίων κατανάλωσης σε περιόδους εκτάκτου ανάγκης.