Θετική η 13η αξιολόγηση, δυσκολότερη και σημαντικότερη η επόμενη

Θετικά σχόλια αλλά και επισημάνσεις ενόψει της επόμενης αξιολόγησης που αναμένεται να είναι και η τελευταία του συγκεκριμένου πλαισίου, περιλαμβάνει η 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Καταγράφονται μάλιστα σημαντικές δεσμεύσεις προς υλοποίηση ενόψει της αξιολόγησης του Μαΐου.

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην εκπλήρωση των εκκρεμών δεσμεύσεων έως τα μέσα του 2022. Οι αποφάσεις για την απελευθέρωση των υπολοίπων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους καθώς και ο τερματισμός της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να λάβουν υπόψη την πρόοδο προς την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων καθώς και το ευρύτερο περιβάλλον οικονομικής πολιτικής» αναφέρεται στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. Όπως τονίζεται «η Ελλάδα έχει λάβει τις απαραίτητες ενέργειες για την επίτευξη των συγκεκριμένων δεσμεύσεών της, παρά τις δύσκολες συνθήκες που συνεχίζουν να δημιουργούνται από την πανδημία. Οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης σκιαγραφήσει μια αξιόπιστη πορεία που οδηγεί σε περαιτέρω ουσιαστική πρόοδο στις δεσμεύσεις τους έως τη στιγμή της ανακοίνωσης της 14ης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας που θα δημοσιευθεί τον Μάιο του 2022»

Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η Ελλάδα προχώρησε σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας». Διαπιστώνεται πρόοδος στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, της απλοποίησης της αδειοδότησης επενδύσεων, κοινωνικής πρόνοιας, αναδιοργάνωσης του ΕΦΚΑ. Πρόοδος καταγράφεται και στους τομείς της Υγείας και της μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στους οποίους όμως απαιτείται περαιτέρω πρόοδος. Το ίδιο ισχύει για τις αποκρατικοποιήσεις, τη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, το κτηματολόγιο, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση των αρχών σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου χρειάζεται, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, στο επιχειρηματικό περιβάλλον και στη δικαιοσύνη και να επιτύχουν τους συμφωνημένους στόχους για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Θετική καταγράφεται η είναι σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή προοπτική της οικονομίας, με την ανάπτυξη να φτάνει στο 8.5% του ΑΕΠ για το 2021. Στο πεδίο των δημοσιονομικών κινδύνων επισημαίνεται πως αυτοί «παραμένουν υψηλοί» λόγω πανδημίας και τιμών της ενέργειας. «Το νέο καθεστώς επιδότησης ηλεκτρικής ενέργειας θα απαιτήσει στενή παρακολούθηση λόγω του μεγάλου του μεγέθους».

Σε ό,τι αφορά το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταγράφεται ότι η πρόοδος συνεχίστηκε, αλλά παραμένουν ευαλωτότητες, καθώς συνεχίζονται οι ροές τέτοιων δανείων, με περιορισμένο όμως ρυθμό. «Η εφαρμογή των συμφωνημένων ενεργειών στον χρηματοπιστωτικό τομέα έχει προχωρήσει, ωστόσο αρκετές δράσεις πολιτικής παραμένουν πίσω από το χρονοδιάγραμμα» επισημαίνεται.

αξιολόγηση