ΥΠΟΙΚ: Στενεύουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές και διευκολύνσεις

Οι διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, δημόσιες και μη, είναι πλέον σαφείς και υποδεικνύουν σαφή αλλαγή πλεύσης προς μια σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και μάλιστα στοχευμένη και επ ουδενί οριζόντια όσον αφορά νέες παροχές και επιδόματα σε κοινωνικές ομάδες από τούδε και στο εξής.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι στενά και αυτό σημαίνει ότι οι κινήσεις για την στήριξη της οικονομίας θα συνεχιστούν, αλλά στοχευμένα και προσεκτικά, είναι η μόνιμη επωδός των οικονομικών επιτελών της κυβέρνησης ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηριχτούν μόνο επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν σοβαρή ανάγκη και πλήττονται.

Οσον αφορά τυχόν νέα μέτρα στήριξης αυτά θα είναι έκτακτου και όχι μόνιμου χαρακτήρα.

Σημείο καμπής θα αποτελέσει ο Μάρτιος οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, ενώ θα υπάρχει σαφέστερη εικόνα και για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους πρώτους δύο μήνες του έτους. Πάντως ήδη τα στοιχεία του προυπολογισμού για τον Ιανουάριο που δημοσιοποιήθηκαν χθες δεν είναι ευνοϊκά, καθώς τα φορολογικά έσοδα έδειξαν σημαντική «κόπωση» εμφανίζοντας υστέρηση 224 εκ.ευρώ.

Οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου έχουν ήδη απορρίψει κάθε σκέψη για μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα ή υπηρεσίες, όπως και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα.

ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ

Λόγω της δημοσιονομικής στενότητας στενεύουν και τα περιθώρια παρεμβάσεων μέσω νέων ενισχύσεων σε κοινωνικές ομάδες από πλευράς υπουργείου Οικονομικών.

Αυτές απαριθμούνται, προς το παρόν, στις εξής:

1) Στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στο θέμα του κατώτατου μηνιαίου μισθού προκειμένου η προαναγγελθείσα αύξηση από 1η Μάιου να είναι ακόμα υψηλότερη ώστε να διαμορφωθεί μέχρι και στα 715 ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση 10%.

2) Υπό εξέταση είναι το ενδεχόμενο μείωσης η και μηδενισμού του τόκου 6% που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους θα κληθούν με την πάγια ρύθμιση να πληρώσουν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις το φόρο εισοδήματος που τους αναλογεί για τα αναδρομικά ποσά συνολικού ύψους 1,2 δισ.ευρώ που εισέπραξαν το 2020 και αφορούσαν μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν στην κύρια σύνταξή τους ορισμένους μήνες το 2015 και 2016..

3) Χορήγηση επιταγής για αγορές προιόντων ύψους 100-150 ευρώ πριν από το Πάσχα σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια. Θα αφορά 250.000 δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος,450.000 χαμηλοσυνταξιούχους και 700.000 μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.

4) Εξετάζεται το ενδεχόμενο,κι εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια, να «κουρευτεί» ακόμα περισσότερο η επιστρεπτέα προκαταβολή, με το «κούρεμα» να φτάνει ακόμα και το 100% για τις επιχειρήσεις της εστίασης.

Μέσω 7 κύκλων “επιστρεπτέων προκαταβολών” χορηγήθηκαν κρατικές ενισχύσεις ύψους 8,3 δισ.ευρώ σε μισό εκατομμύριο επιχειρήσεις και επαγγελματίες και αυτοί καλούνται να επιστρέψουν από τα τέλη Ιουνίου σε 60 μηνιαίες δόσεις 3 δις ευρώ από αυτά που αντιστοιχούν σε έκπτωση 25%-75% επί των επιστρεφόμενων ποσών.

δημοσιονομικά περιθώριαΔιευκολύνσειςπαροχέςΥΠΟΙΚ