Με νέες αντικειμενικές τιμές για την εφορία έκαναν ποδαρικό εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, διαμερισμάτων, αγροτεμαχίων και οικοπέδων, καθώς βρίσκονται στις 7.500 περιοχές της χώρας όπου οι αξίες ακινήτων εκτινάχθηκαν στα ύψη.
Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται ακίνητα σε 4.000 περιοχές στα οποία είχε μεν γίνει πριν από λίγα χρόνια αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών αλλά δεν ήταν επαρκής ώστε να ευθυγραμμιστούν πλήρως με τις εμπορικές τους τιμές. Αυτή η ευθυγράμμιση αντικειμενικής και εμπορικής αξίας των ακινήτων που ολοκληρώθηκε από φέτος θα φέρει για πολλούς ιδιοκτήτες αυξημένους φόρους για τις ιδιοκτησίες τους , αλλά και για τυχόν μεταβιβάσεις.
Πιο βαρύς είναι ο πέλεκυς για τους ιδιοκτήτες που τα ακίνητα τους βρίσκονται σε μία από τις 3.463 περιοχές οι οποίες βρίσκονταν εκτός σχεδίου και για πρώτη φορά εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικής τους αξίας. Στις περιοχές αυτές οι αξίες των ακινήτων για την εφορία προσδιορίζονταν από τους δήμους στην ελάχιστη δυνατή τιμή με αποτέλεσμα ακίνητα-«φιλέτα» να υποφορολογούνται.
Από φέτος όμως οι αυξήσεις σε φόρους που θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις αποκαλούμενες αυτές περιοχές- «φιλέτα», που μέχρι πέρυσι υποφορολογούνταν, θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες. Για παράδειγμα αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων μεχρι και 200% επιβάλλονται πλέον σε ακριβά νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, σε τουριστικές περιοχές της Πελοποννήσου ή της βόρειας Ελλάδας, αλλά και ακριβές περιοχές των αστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Αυξήσεις από την άλλη θα δουν και κάτοικοι περιοχών οι οποίοι διαμένουν σε διαμερίσματα χαμηλής εμπορικής αξίας όπως είναι για παράδειγμα το Ίλιον, το Καματερό, το Περιστέρι, το Πέραμα, η Κερατέα, η Νέα Πέραμος, ο Άγιος Νικόλαος Κρήτης, η Καβάλα και το το 1ο διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.
Εκτός της αύξησης της φορολογίας στις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, και κληρονομιές, αναπροσαρμογές θα γίνουν ακόμα και σε μια σειρά από φόρους που βαρύνουν το ακίνητο όπως:
– το τεκμαρτό εισόδημα που υπολογίζεται από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.
– τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος υπολογίζεται με βάση τις τιμές ζώνης των ακινήτων.
-τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ καθώς και αυτός υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες
-τα πρόστιμα και οι τακτοποιήσεις αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων
-το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) υπέρ τον Δήμων ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25% έως και 0,35% ανάλογα την τιμή ζώνης
– ο ΦΠΑ 24% στα ακίνητα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες καθώς η αναστολή της επιβολής του αφορά μόνο όσα ακίνητα έχουν οικοδομική άδεια από το 2006 και μετά και δεν έχουν πωληθεί.
– Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων, που υπολογίζεται με 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.