Από τις 9 Μαρτίου έως τον Σεπτέμβριο του 2016 θα ξεκινήσει η αγορά των ομολόγων όπως ανακοίνωσε από την Λευκωσία ο Ιταλός Διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για αγορά ομολόγων ύψους σχεδόν 1,14 τρισ. ευρώ. Η ΕΚΤ θα προχωρά σε αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ μηνιαίως
Παράλληλα η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια την Πέμπτη (05/03) σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα καθώς εφαρμόζει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» (QE) με στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού ενώ η απόφαση, που αφήνει το βασικό επιτόκιο καταθέσεων στο 0,05%, ήταν ευρέως αναμενόμενη.
Ο κ. Ντράγκι προέβλεψε ότι θα υπάρξει διεύρυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Το 2015 η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ανέλθει στο 1,5% (από 1% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), ενώ το 2016 θα φτάσει στο 1,9% (από 1,5% της προηγούμενης πρόβλεψης).
Στόχος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης είναι να αντιμετωπισθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, που θεωρείται υπαίτιος για την παράταση της ύφεσης και την αύξηση της ανεργίας. Ο ίδιος ο κ. Ντράγκι παραδέχτηκε ότι «οι προβλέψεις είναι για πολύ χαμηλό πληθωρισμό ή και αποπληθωρισμό τους επόμενους μήνες». Προσδιόρισε μάλιστα ότι για το 2015 ο πληθωρισμός θα είναι μηδενικός (από 0,7% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη), αλλά το 2016 θα ανέλθει στο 1,6% (από 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη).
Αναφορικά με την Ελλάδα, η οποία είναι αποκλεισμένη από το QE, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε με νόημα πως «η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες, δεν είναι πολιτικός θεσμός». Και πρόσθεσε ότι «οι κανόνες της ΕΚΤ απαγορεύουν την άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση».
«Η ΕΚΤ έχει δανείσει μέχρι στιγμής 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και είναι η πρώτη που εύχεται να επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας αρκεί να εκπληρωθούν οι κανόνες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. O ίδιος ανακοίνωσε πως η ΕΚΤ αύξησε το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες κατά 500 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες» και πως «τα κεφάλαιά τους είναι πάνω από το απαιτούμενο».
Οι δηλώσεις Ντράγκι ακολούθησαν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ που έγινε την Πέμπτη στη Λευκωσία. Κατά τη συνεδρίαση αναμενόταν να συζητηθεί και το θέμα της Ελλάδας σε συνδυασμό με τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε σχέση με τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.
Εξάλλου προσδοκίες για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και για μετατροπή της έκτακτης ρευστότητας της Τράπεζας Κύπρου σε μακροπρόθεσμο δανεισμό, φέρεται να έδωσε ο Μάριο Ντράγκι στον πρόεδρο Αναστασιάδη. Σύμφωνα με κυπριακή πηγή, που ήταν παρούσα στην συνάντηση Αναστασιάδη-Ντράγκι, η ΕΚΤ κάνει σοβαρές σκέψεις να μετατρέψει τον ELA της Τράπεζας Κύπρου, που σήμερα ανέρχεται σε 7,4 δισ. ρυρώ και που βρίσκεται στα βιβλία της από το 2013, σε μακροπρόθεσμο δανεισμό.
Την πρόθεση αυτή της ΕΚΤ έθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ίδιος ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα για να προωθηθεί αυτό το αίτημα, το οποίο παλαιότερα είχε θέσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε συνάντηση τους στη Φρανκφούρτη. Εντός της ΕΚΤ υπάρχουν απόψεις, όπως του Γερμανού Κεντρικού τραπεζίτη, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να εξεταστεί κατά πόσον η έκτακτη ρευστότητα παραχωρείται σε βραχυπρόθεσμο βάση και σε φερέγγυες τράπεζες.