Ξεκινάει το απόγευμα στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2022

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκινάει σήμερα στις έξι το απόγευμα, η πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2022. Πρόκειται για την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται το βράδυ του Σαββάτου, 18 Δεκεμβρίου 2021, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας που παραδοσιακά υπέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. 

Η συζήτηση, θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων και θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών.

Το πρόγραμμα της πολυήμερης συζήτησης

Με βάση την οργάνωση της συζήτησης, όπως έχει αποφασιστεί στην Διάσκεψη των Προέδρων, σήμερα θα ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των γενικών εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων. Με την έναρξη της συνεδρίασης, θα «ανοίξει» και ο κατάλογος εγγραφής των βουλευτών οι οποίοι θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στην Ολομέλεια.

Το πρωί της δεύτερης ημέρας συζήτησης του Προϋπολογισμού, Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, οι εργασίες της Ολομέλειας θα ξεκινήσουν με κύκλο έξι ομιλητών-βουλευτών, ένας από κάθε κοινοβουλευτική ομάδα. Αμέσως μετά -και έως τη λήξη της συζήτησης του Προϋπολογισμού- θα διεξάγεται σε 12μελείς κύκλους ομιλητών-βουλευτών κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων. Στη συζήτηση θα παρεμβαίνουν με ομιλίες οι υπουργοί και οι υφυπουργοί της κυβέρνησης καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης.

Γενικοί εισηγητές, από την ΝΔ είναι ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Έφη Αχτσιόγλου, από το ΚΙΝΑΛ ο Κώστας Σκανδαλίδης, από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, από την Ελληνική Λύση ο Βασίλειος Βιλιάρδος και από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης.

Ειδικοί εισηγητές έχουν οριστεί: Από τη ΝΔ οι Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Διονύσης Σταμενίτης και Ιάσων Φωτήλας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ανδρέας Ξανθός, Αλέξανδρος Χαρίτσης και Σωκράτης Φάμελλος. Από το ΚΙΝΑΛ οι Γιώργος Αρβανιτίδης, και Γιώργος Μουλκιώτης. Από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας και από το ΜέΡΑ25 ο Γιώργος Λογιάδης.

Στόχος η αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνικές παρεμβάσεις . Πρόσθετες μειώσεις φόρων και νέα μέτρα στήριξης.

Πρόσθετες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης

Ο νέος Προϋπολογισμός, όπως και ο προηγούμενος, δεν περιλαμβάνει νέους φόρους. Αντίθετα περιλαμβάνει πρόσθετες μειώσεις φόρων και μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, των νοικοκυριών και της νέας γενιάς.

Ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει:

  • Την εφαρμογή του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» που αφορά νέους από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία, οι οποίοι  θα λαμβάνουν 1.200 ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες απασχόλησης, εκ των οποίων το 50% αποτελεί επιδότηση μισθολογικού κόστους και το 50% προσαύξηση μισθού.
  • Την επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με επιπλέον  50.000 νέες θέσεις.
  • Την κατάργηση -που ήδη ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021- του φόρου  για  γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ.
  • Τη μείωση του τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20% στο 10% και την πλήρη κατάργησή του για νέους έως 29 ετών.
  • Την επέκταση της χορήγησης στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
  • Τη μείωση του φόρου νομικών προσώπων από το 24% στο 22%.
  • Την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης σε νέους αγρότες και αγρότες που συμμετέχουν σε συνεταιριστικά ή συνεργατικά σχήματα.
  • Τη μείωση -που άρχισε από την 1η Οκτωβρίου- του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.
  • Κίνητρα  -συμπεριλαμβανομένης και της έκπτωσης του φόρου- για συνενώσεις και συνεργασίες μεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
  • Τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιοποίηση.

Εκτιμήσεις για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας

Οι εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας είναι οι ακόλουθες:

  • Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 εκτιμάται  στο 6,9% του Α.Ε.Π. και για το 2022 στο 4,5%.
  • Η σωρευτική ανάπτυξη των ετών 2021-2022  φτάνει στο 11,7%, που σημαίνει ότι ότι κατά το 2022 όχι μόνο θα αποκατασταθεί το επίπεδο του εγχώριου προϊόντος του 2019, αλλά θα αυξηθεί περαιτέρω, κατά 1,7%.
  • Χαρακτηριστικό της οικονομικής ανάπτυξης που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας, από 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020, σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021.
  • Ο ρυθμός πληθωρισμού  εκτιμάται για το σύνολο του 2022  στο 0,8%, καθώς οι πληθωριστικές τάσεις του 2021 αναμένεται να αρχίσουν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2022.
  • Τα ταμειακά διαθέσιμα παραμένουν σε ασφαλή επίπεδα.
  • Το  έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 7,0% του Α.Ε.Π. το 2021 και σε 1,4% το 2022.
  • -Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 206,3% το 2020 σε 197,1% το 2021 και σε 189,6% το 2022.
  • Οι συνολικές δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν (σε δημοσιονομική βάση) σε 65,59 δισ. ευρώ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6 δισ. ευρώ ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη πρόβλεψη στο Μεσοπρόθεσμο 2022-2025. Οι κύριες αιτίες της αύξησης είναι η πρόβλεψη επιπλέον δαπανών για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, καθώς και οι αυξημένες παραλαβές εξοπλιστικών προγραμμάτων.
  • Η δαπάνη για την υλοποίηση δράσεων που χρηματοδοτούνται από το σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, προϋπολογίζεται για το 2022 σε 3,19 δισεκατομμύρια ευρώ.

 

 

 

ΒουλήΟλομέλειαΠροϋπολογισμός 2022