Tη στιγμή που το νέο εν δυνάμει πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στέλεχος του κοροναϊου, η παραλλαγή Όμικρον, εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με σχεδόν όλες τις χώρες να βρίσκονται σε επιφυλακή, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Λόρενς Μπουν στέλνει προειδοποίηση για την παγκόσμια οικονομία στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η παραλλαγή Όμικρον «μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ανάκαμψη» της παγκόσμιας οικονομίας, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ.
«Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η νέα παραλλαγή, το στέλεχος Όμικρον, προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα σ’ αυτή που ήδη υπάρχει, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει απειλή για την οικονομική ανάκαμψη», δήλωσε ο Λόρενς Μπουν.
Σε επιφυλακή διεθνώς για τον «άγνωστο Χ» της μετάλλαξης Όμικρον
Σε καθεστώς επιφυλακής και εγρήγορσης τελούν οι κυβερνήσεις διεθνώς έως ότου «χαρτογραφηθεί» από την επιστημονική κοινότητα το ακριβές προφίλ της μετάλλαξης Όμικρον και κατά πόσο βρίσκεται σε τροχιά να «ανταγωνιστεί» σε κυριαρχία την επικρατούσα σήμερα μετάλλαξη Δέλτα.
Καθώς κρούσματα της νέας μετάλλαξης καταγράφονται πλέον από την Ευρώπη έως το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί όλες τις χώρες να επιδείξουν ψυχραιμία και να λάβουν «λογικά και ανάλογα του κινδύνου» μέτρα, ζητώντας ουσιαστικά να μην καταφύγουν σε κινήσεις πανικού.
«Η παγκόσμια απόκριση πρέπει να είναι ήρεμη, συντονισμένη και συνεκτική» τόνισε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σε ενημέρωση των χωρών-μελών για τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.
«Καταλαβαίνω καλά την ανησυχία όλων των χωρών [που σπεύδουν] να προστατεύσουν τους πολίτες τους εναντίον μιας παραλλαγής την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη πλήρως. Όμως είμαι εξίσου ανήσυχος επειδή πολλές χώρες μέλη εισάγουν γενικά και ωμά μέτρα που δεν βασίζονται σε αποδείξεις, ούτε είναι αποτελεσματικά από μόνα τους και που το μόνο που θα κάνουν είναι να αυξήσουν τις ανισότητες» υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο ΠΟΥ εξέδωσε νέες συστάσεις καλώντας να αποφεύγουν τα ταξίδια οι πολίτες άνω των 60 ετών και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της Covid-19.
O ΠΟΥ καλεί συνολικά όλους τους ταξιδιώτες να «παραμένουν σε επιφυλακή», να εμβολιάζονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες δημόσιας υγείας, όποια και αν είναι η εμβολιαστική τους κατάσταση -να χρησιμοποιούν μάσκες, να σέβονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να αποφεύγουν τους χώρους με συνωστισμό και κακό εξαερισμό.
Προειδοποιεί ταυτόχρονα ότι οι γενικές απαγορεύσεις στα ταξίδια δεν θα εμποδίσουν τη διασπορά της παραλλαγής Όμικρον, καλώντας τις χώρες να υιοθετήσουν προσέγγιση που θα βασίζεται σε αξιολόγηση των κινδύνων. Τουλάχιστον 56 χώρες είχαν ανακοινώσει έως τις 28 Νοεμβρίου την εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων που στοχεύουν στο να αποκρούσουν τη διασπορά.
Το μήνυμα που έρχεται την ίδια στιγμή από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Γενικό Γραμματέα Αντονιο Γκουτέρες είναι πως η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον στην αφρικανική ήπειρο καταδεικνύει ότι μόνο ένα σχέδιο για τον εμβολιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού «μπορεί να βάλει τέλος στην πανδημία και σε μία άδικη και ανήθικη κατάσταση [ως προς τη διάθεση εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες]».
«Παρούσα» στη Ευρώπη η Όμικρον πριν σημάνει συναγερμός
Κούσματα λοίμωξης -συνολικά 42- από την παραλλαγή Όμικρον έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής σε δέκα χώρες της Ευρώπης, βάσει επίσημης ενημέρωσης της επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Αντρέα Αμόν.
Στην Ολλανδία, δε, διαπιστώθηκε πως η παραλλαγή ήταν «παρούσα» ήδη από τις 19 Νοεμβρίου, δηλαδή αρκετές ημέρες πριν σημάνει παγκόσμιος συναγερμός μετά την αναφορά της Νότιας Αφρικής στον ΠΟΥ για την ανίχνευση του νέου στελέχους που έγινε την 24η Νοεμβρίου.
Το παραλλαγμένο στέλεχος ταυτοποιήθηκε σε δύο δείγματα τεστ που είχαν ληφθεί στην Ολλανδία πριν φθάσουν οι δύο πτήσεις από τη Νότια Αφρική με επιβάτες φορείς του νέου στελέχους στις 26 Νοεμβρίου, δήλωσαν σήμερα, Τρίτη, Ολλανδοί υγειονομικοί αξιωματούχοι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας (RIVM), η νέα παραλλαγή εντοπίστηκε σε δύο δείγματα τεστ που ελήφθησαν στις 19 και στις 23 Νοεμβρίου, ενώ δεν είναι σαφές εάν οι νοσούντες είχαν επισκεφθεί τη Νότια Αφρική.
Παράλληλα, σε μία ακόμη ένδειξη ότι η Όμικρον μπορεί ήδη να εξαπλώνεται στην κοινότητα, οι γερμανικές υγειονομικές Αρχές ανέφεραν πως ανιχνεύτηκε το νέο στέλεχος σε άνδρα που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, ούτε και είχε έλθει σε επαφή με κάποιον μου είχε ταξιδέψει, όπως μεταδίδει ο βρετανικός Guardian.
Το βλέμμα σε εμβόλια και χάπι κατά covid
Ο χρονικός ορίζοντας για σαφέστερα δεδομένα σχετικά με τη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητα της νέας παραλλαγής, και κυρίως και για το βαθμό αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι στο νέο στέλεχος, προσδιορίζεται στις δύο εβδομάδες.
Τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, επισήμανε σήμερα η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), Έμερ Κουκ, τονίζοντας πως για την παραλλαγή Όμικρον θα υπάρξουν εργαστηριακές απαντήσεις σε δύο εβδομάδες και σε κάθε περίπτωση εφόσον χρειαστεί, τα εμβόλια θα τροποποιηθούν.
Από πλευράς φαρμακοβιομηχανιών, ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, έχει δηλώσει πως ένα νέο εμβόλιο κατά της παραλλαγής μπορεί να είναι έτοιμο σε λιγότερο από 100 ημέρες εάν αυτό χρειαστεί.
«Δεν νομίζω πως το αποτέλεσμα θα είναι ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν. Εκτιμώ ότι το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι, κάτι που δεν το γνωρίζουμε ακόμη, ότι προστατεύουν λιγότερο» ανέφερε μιλώντας στο δίκτυο CBS ο Άλμπερτ Μπουρλά, σημειώνοντας ότι η σχετική έρευνα για την παρασκευή νέου εμβολίου, εφόσον τελικά χρειστεί, έχει ξεκινήσει ήδη.
«Έχουμε καταστήσει πολλές φορές σαφές ότι θα μπορούμε να έχουμε εμβόλιο σε λιγότερο από 100 ημέρες» δήλωσε ο Μπουρλά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία είχε έτοιμα εμβόλια κατά για τις μεταλλάξεις Βήτα και Δέλτα σε αυτό το χρονικό διάστημα, τα οποία τελικά δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν γιατί το αρχικό εμβόλιο παρέμεινε αποτελεσματικό έναντι των συγκεκριμένων μεταλλάξεων.
Ως προς το αντιικό χάπι που έχει αναπτύξει η Pfizer για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της Covid-19, ο Άλμπερτ Μπουρλά εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα καλύπτει τη νέα παραλλαγή Όμικρον.
Την ίδια στιγμή, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ, εκτίμησε μιλώντας στους Financial Times ότι θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της παραλλαγής Όμικρον, και θα χρειαστούν προσαρμογή.
Τα δύο χαρακτηριστικά της Ομικρον, ο υψηλός αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα γκάμα εμβολίων μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί το επόμενο έτος, επισήμανε.
Από πλευράς του, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσε εξίσου ότι μία επικαιροποιημένη εκδοχή του εμβολίου που δημιούργησε με την AstraZeneca, μπορεί να παραχθεί σύντομα αν αυτό κριθεί απαραίτητο, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 δεν αποτρέπουν την σοβαρή νόσηση από τη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού.