Το φορολογικό είναι ο κεντρικός άξονας των έξι μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα θα παρουσιάσει στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας με στόχο να επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία η οποία θα «ανοίξει το δρόμο» για τμηματική καταβολή της τελευταίας δόσης των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμεί από το προηγούμενο πρόγραμμα μέχρι τον Ιούνιο.
Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι τέσσερις από τις έξι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σχετίζονται με φορολογικά ζητήματα. Με βάση πληροφορίες που διαρρέονται από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση η μία πρόταση μεταρρύθμισης θα αφορά την μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, η δεύτερη την ενεργοποίηση του φορολογικού συμβουλίου, η τρίτη την δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων το οποίο θα στελεχωθεί αυστηρά από προσωρινούς ελεγκτές.
Η τέταρτη πρόταση αφορά στην πολυσυζητημένη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, δηλαδή την εφορία, και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Δεν γίνεται σαφές αν τελικά η ρύθμιση αναφέρεται στην υιοθέτηση της πρότασης για 100 δόσεις, ενώ φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» των οφειλών για όσους ενταχθούν στην ρύθμιση. Αντίθετα, προβλέπεται η υιοθέτηση ορισμένων μέτρων ανταμοιβής για όσους είναι φορολογικά συνεπείς. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο αν στη ρύθμιση για τις οφειλές θα υιοθετηθεί άμεσα η αύξηση του ορίου του οφειλόμενου ποσού που φέρεται να επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Επίσης, η άλλη πρόταση μεταρρύθμισης αφορά την λήψη ενός συνεκτικού πακέτου μέτρων για την καταπολέμηση της φτώχειας (δηλαδή σίτιση, στέγη, ενεργειακή επάρκεια) στην οποία εικάζεται ότι θα ενταχθεί, προφανώς για παρουσίαση στους εταίρους, το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που έχει, ήδη, δοθεί στην δημοσιότητα και κατατεθεί στην βουλή (για τις 300 δωρεάν κιλοβατώρες ρεύματος, τα επιδόματα ενοικίου και σίτισης κλπ) και του οποίου το κόστος υπολογίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ.
Με αυτήν την πρόταση, συνδυάζεται και η πρόταση για διοικητική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την υιοθέτηση και χρησιμοποίηση της έξυπνης κάρτας του πολίτη, στην οποία θα εμπεριέχονται όλα τα δεδομένα που τον αφορούν έτσι ώστε να λειτουργήσει ταχύτερα η δημόσια διοίκηση αλλά και να γίνονται γρήγορα όλες οι απαραίτητες διασταυρώσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες (πχ εφορίες).
Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των φορολογικών ελέγχων και του ιδιαίτερου βάρους που η νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι ρίχνει στο φορολογικό ζήτημα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προσανατολίζεται, ήδη, στην διενέργεια εκτεταμένης καταγραφής του φορολογικού προφίλ 8.500.000 φορολογουμένων σε συνεργασία με τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες. Στην καταγραφή αυτή θα υπαχθούν εισοδήματα, καταθέσεις, δαπάνες, δάνεια καταναλωτικά και στεγαστικά, μετοχές, μερίσματα και ασφαλιστικά συμβόλαια, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλήρες περιουσιολόγιο το οποίο θα δίνει σαφή εικόνα στις αρχές για το φορολογικό «ποιόν» του καθενός έτσι ώστε να διενεργούνται ταχύτερα και ευκολότερα έλεγχοι και να εντοπίζονται οι ύποπτοι φοροδιαφυγής.
Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η ταχύτητα με την οποία γίνονται βήματα στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας των ελέγχων από τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς καθώς και των ίδιων των μηχανισμών, σε συνδυασμό με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει και οι οποίες, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης αρμόδιο για οικονομικά ζητήματα Γιάννη Δραγασάκη, είναι απολύτως κοστολογημένες και συγκεκριμένες, θα βελτιώσουν το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup και θα υπάρξει «φως» ως προς την εξεύρεση κάποιου είδους λύσης για χρηματοδοτικό κενό του Μαρτίου, αλλά και των άλλων μηνών.
Ως «θετικό» σημάδι έχουν εκληφθεί, όπως φαίνεται, και οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει καταβολή τμήματος των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέσα στον Μάρτιο εφόσον συμφωνηθούν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.