Τις λεπτομέρειες του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) 1,1 τρισ. ευρώ θα παρουσιάσει μεθαύριο Πέμπτη (05/03) από τη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μετά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Οι αγορές κρατικών -και μη – ομολόγων στο πλαίσιο του QE αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα.
Όταν ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε το πρόγραμμα στις 23 Ιανουαρίου, είχε δηλώσει ότι θα εφαρμοσθεί για 19 μήνες ή έως ότου υπάρξει «βιώσιμη προσαρμογή» του πληθωρισμού προς τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο Μπενουά Κερέ, είχαν δηλώσει με κατηγορηματικό τρόπο ότι το πρόγραμμα δεν έχει ημερομηνία λήξης.
Το βήμα βελτίωσης που έκανε, όμως, η οικονομία της Ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα μπορεί να προκαλέσει, αν η βελτίωση συνεχισθεί, μία συζήτηση για το πότε θα τελειώσει το πρόγραμμα, σημειώνει το Bloomberg. «Η εικόνα φαίνεται να είναι ελαφρά πιο αισιόδοξη για την Ευρωζώνη», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρέσκι, επικεφαλής οικονομολόγος της ING DiBa στη Φρανκφούρτη.
Οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη μειώθηκαν 0,3% τον Φεβρουάριο έναντι διπλάσιας μείωσης (0,6%) τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ανεργία μειώθηκε στο 11,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2012. Αν και τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να απέχει πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη νομισματικής στήριξης. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, ενώ η μείωση του τραπεζικού δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σχεδόν σταμάτησε.
«Επί του παρόντος, η ΕΚΤ πιθανόν να δηλώσει ότι είναι έτοιμη να κάνει περισσότερα, αν αυτό χρειασθεί. Αλλά, η σταδιακή βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και οι αμφιβολίες για τη δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων δείχνει ότι αυτό είναι απίθανο να παραταθεί στο μέλλον», δήλωσε ο Μπεν Μέι, οικονομολόγος της Oxford Economics.
Από την άλλη πλευρά, η έρευνα για την πορεία του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης τον περασμένο μήνα έδειξε μικρή μόνο αύξηση της δραστηριότητάς του, καθώς η γαλλική βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά, υποδηλώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη περιορισμένη. Εάν η αβεβαιότητα από την Ελλάδα υποχωρήσει μετά την 4μηνη παράταση του προγράμματος βοήθειας και η Ευρωζώνη συνεχίσει να αναπτύσσεται, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μπορεί να αρχίσουν να σκέπτονται πώς θα επικοινωνήσουν τον τερματισμό του τεράστιου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης νωρίτερα από το προβλεπόμενο, σημειώνει το Bloomberg.