Απρόθυμη φαίνεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συζητήσει την αύξηση του ορίου των 15 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που σκέφτεται η Αθήνα ότι θα μπορούσε να είναι η λύση στο πρόβλημα ρευστότητας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters.
Το όριο έχει ήδη καλυφθεί και η ΕΚΤ μπορεί να ασκήσει βέτο στην αύξησή του, όμως ήδη οι ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει τα έντοκα γραμμάτια για να αποκτήσουν πρόσβαση στην χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και στη συνέχεια να επενδύσουν σε περισσότερα έντοκα γραμμάτια, βοηθώντας το κράτος να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες του, εξηγεί το ρεπορτάζ.
Η αύξηση του ορίου των έντοκων γραμματίων θα ήταν ισοδύναμο με την τοποθέτηση χρημάτων της κεντρικής τράπεζας στην «τσέπη» της ελληνικής κυβέρνησης, όμως η ΕΚΤ απαγορεύεται να προχωρήσει σε τέτοια κεντρική τραπεζική χρηματοδότηση των κυβερνήσεων, σύμφωνα με το Reuters. Ένα άτομο «εξοικειωμένο με το σκεπτικό της ΕΚΤ» δήλωσε στο Reuters ότι οποιαδήποτε επέκταση του ορίου των έντοκων γραμματίων είναι «πολύ απίθανη».
Παρότι επιθυμούν να αποφύγουν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τύχη της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φοβούνται ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να «σκοντάψει σε μία κατά λάθος έξοδο από το ευρώ μέσω της αθέτησης πληρωμών χωρίς να υπάρχει κάποιο back-up σχέδιο. Θα συμφωνήσω με τη θεωρία ότι εάν ξεφορτωθείς το σάπιο μήλο, τότε οι άλλοι είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ συνεδριάζουν την Τετάρτη (03/03) στην Κύπρο και όπως παρατηρεί το Reuters, δεν διαφαίνεται καμία διάθεση για πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πολιτικές και άρα να βγάλουν από το αδιέξοδο την κατάσταση. Το Reuters σημειώνει την δύσκολη θέση της ΕΚΤ, της ανεξάρτητης κεντρικής τράπεζας που προσπαθεί απεγνωσμένα να μείνει εκτός της πολιτικής συζήτησης για το μέλλον της Ελλάδας, ενώ παραμένει ο μόνος θεσμός που είναι σε θέση να σταματήσει μία οικονομική κατάρρευση, λόγω του μηχανισμού δανεισμού της ύστατης λύσης.
«Η ΕΚΤ δικαιολογείται να είναι προσεκτική λόγω της άκρως πολιτικής έκθεσης» δήλωσε στο Reuters ο Richard Portes, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, σημειώνοντας ότι η Τράπεζα μόλις ολοκλήρωσε μία ευαίσθητη πολιτική συζήτηση για το σχέδιο αγοράς κρατικών ομολόγων. Μετά από αυτή τη συζήτηση, η ΕΚΤ επιδίωξε να απομακρυνθεί από την πολιτική γραμμή πυρός. Παρατηρώντας αυστηρά τους κανόνες της, η ΕΚΤ έκοψε τη χρηματοδότηση στις ελληνικές τράπεζες.
Η κίνηση αυτή ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να στραφούν στον έκτακτο μηχανικό παροχής ρευστότητας (ELA) από την εθνική κεντρική τράπεζα – μία προσωρινή διευκόλυνση που αύξηση την πίεση στις κυβερνήσεις για να βρεθεί μία πολιτική λύση πριν ο τραπεζικός κλάδος μπει σε κρίση.
Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπερασπίστηκε την κίνηση μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η «ΕΚΤ δεν είχε άλλη επιλογή». Τώρα μία άλλη διαφαινόμενη κρίση χρηματοδότησης, αυτή τη φορά για την ελληνική κυβέρνηση, σημαίνει ότι τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν άλλη επιλογή από το να εισέλθουν στην πολιτική αρένα λόγω της ευθύνης τους επί βασικών χρηματοδοτικών λειτουργιών, αναφέρει το Reuters.
Αποκλεισμένη από τις αγορές χρέους και αντιμέτωπη με μία απότομη πτώση των φορολογικών εσόδων, η Αθήνα αναμένεται να ξεμείνει από ρευστότητα έως τα μέσα ή το τέλος Μαρτίου. Χωρίς το «ξεκλείδωμα» κεφαλαίων διάσωσης μέσω της ολοκλήρωσης ή έστω της έναρξης των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχει εκφράσει την αντίθεσή της, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την προοπτική αθέτησης πληρωμών σε διάστημα εβδομάδων.