Σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ προχωρά η ΔΕΗ, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την ΑΜΚ έχει συγκληθεί για τις 19 Οκτωβρίου 2021. Υπό την αίρεση της έγκρισης των μετόχων και των εγκρίσεων των αρμόδιων αρχών σχετικά με την ΑΜΚ και τη Δημόσια Προσφορά, η αύξηση κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η ΑΜΚ θα επιτρέψει στη ΔΕΗ να επιταχύνει και να αυξήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα σε €8,4 δισ. μέχρι το 2026, με στόχο:
– 9,1GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) η οποία μεταφράζεται σε στόχο EBITDA ύψους €1,7 δισ,
– τη διερεύνηση της επιλεκτικής και λελογισμένης επέκτασής της σε γειτονικές αγορές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, προκειμένου να επωφεληθεί από ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιοχή,
– την αυξημένη ευελιξία σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο μέσω μιας πιο αποτελεσματικής και βιώσιμης κεφαλαιακής δομής.
Οι Citigroup Global Markets Europe AG και Goldman Sachs Bank Europe SE ενεργούν ως Διεθνείς Συντονιστές αποκλειστικά σε σχέση με την Διεθνή Προσφορά.
O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Α.Ε. κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: “Η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα δώσει την ευκαιρία στη ΔΕΗ να ολοκληρώσει το φιλόδοξο σχέδιο μετασχηματισμού που ξεκίνησε το 2019, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει απτά αποτελέσματα, καθώς και να επιταχύνει τον μετασχηματισμό της σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη ψηφιακή εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας. Με την κίνηση αυτή η ΔΕΗ θα μπορέσει να επιταχύνει το επενδυτικό της πλάνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με στόχο την σημαντική αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας του Ομίλου. Παράλληλα, η ΔΕΗ θα μπορέσει να αξιοποιήσει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι οριστικές αποφάσεις για την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα ληφθούν από την επερχόμενη Γενική Συνέλευση”.
Κεφάλαια 2 δισ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΔΕΗ και τη μετεξέλιξή της σε μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη στο χώρο της ενέργειας, τονίζουν πηγές της εταιρείας σε σχέση με τις αποφάσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, μετά την οικονομική της εξυγίανση, τον λειτουργικό της εκσυγχρονισμό και την αναβάθμισή των υπηρεσιών προς τους πελάτες της.
Με την αύξηση κεφαλαίου και τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ θα συγκεντρώνει κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει άμεσα σε δύο κρίσιμες αναπτυξιακές κινήσεις:
– Πρώτον, θα προχωρήσει σε επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έναν τομέα που η ΔΕΗ έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε τα προηγούμενα χρόνια.
– Δεύτερον, θα προχωρήσει σε εξαγορές παραγωγικών μονάδων «πράσινης» ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, με τις κινήσεις αυτές, η ΔΕΗ:
* Προχωρά στη δική της πράσινη μετάβαση, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
* Αυξάνει την παραγωγική της δυνατότητα, περιορίζοντας την εξάρτησή της (και μαζί και της χώρας) από εισαγωγές.
* Διασφαλίζει φθηνότερο ρεύμα για τα χρόνια που έρχονται για πολίτες και επιχειρήσεις, απορροφώντας τους όποιους κραδασμούς στις ενεργειακές ταρίφες.
* Ενισχύει την εξωστρέφεια και τον ρόλο της ως περιφερειακή ενεργειακή δύναμη.
«Με την κεφαλαιακή της ενίσχυση και την υλοποίηση του πλάνου των επενδύσεών της, μια προβληματική πρώην ΔΕΚΟ που το 2019 έφτασε στα πρόθυρα χρεοκοπίας, προχωρά στην ουσιαστική οικονομική εξυγίανσή της. Από τις ζημιές 900 εκατ. το 2018 και 1,6 δισ. το 2019, η ΔΕΗ πέρασε στην κερδοφορία 35,2 εκατ. ευρώ το 2020 και αναμένεται να κλείσει με κέρδη και το 2021, αυξάνοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίησή της (που ήταν κάτω των 300 εκατ. στις αρχές του 2019, σε περίπου 2 δις σήμερα), καθώς και την πιστοληπτική της ικανότητα», τονίζεται από την εταιρεία.
Tη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης εξετάζουν Υπερταμείο και ΤΑΙΠΕΔ
Τη μείωση της συμμετοχής τους στη ΔΕΗ σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας, με απώτερο στόχο να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης και να τοποθετηθούν ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές δημιουργώντας αξία για τους μετόχους, την εταιρεία, τους εργαζόμενους και την κοινωνία, θα εξετάσουν το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ. Η κίνηση αυτή, θα εξεταστεί σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό, με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, στο πλαίσιο της ανακοινωθείσας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπερταμείου, τόσο το ίδιο, όσο και το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί θυγατρική του, ως βασικοί μέτοχοι με ποσοστό 34% και 17% αντίστοιχα στη ΔΕΗ, δηλώνουν ότι στηρίζουν πλήρως το στρατηγικό πλάνο και το όραμα της διοίκησης της επιχείρησης, που στοχεύει στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού της και την επιδίωξή της να προβεί σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι «η χώρα μας κάνει εξαιρετικά βήματα στην ενεργειακή μετάβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ΔΕΗ μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Με τη νέα της στρατηγική, η ΔΕΗ, εστιάζει στην “πράσινη ενέργεια” και στην αποτελεσματικότητα μέσα από μία ισχυρή και υγιή οικονομική θέση, ώστε να μπορέσει να στηρίξει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, να προσφέρει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους καταναλωτές και να διασφαλίσει επάρκεια στη διανομή ενέργειας δίνοντας προτεραιότητα στο περιβάλλον».