Dialogues - Διάλογοι: Μ. Σχοινάς: Δυναμικός κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη (Video)

Σε έναν ολοένα και πιο ανασφαλή και ασταθή κόσμο, η Βόρεια Ελλάδα, η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη μπορούν να συνεχίσουν να προβάλλουν ως άγκυρα σταθερότητας, συνεννόησης κι ανάπτυξης και βασική προϋπόθεση για να πετύχουμε τα πολλά και δύσκολα που έχουμε μπροστά μας η ενότητα, η συνοχή και η αλληλεγγύη».

Αυτό υπογράμμισε  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στην ημερίδα του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη Θεσσαλονίκη, με θέμα «Η Βόρεια Ελλάδα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον στις Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η Θεσσαλονίκη επενδύει στις γέφυρες συνεννόησης και όχι στις διαχωριστικές γραμμές

«Η Θεσσαλονίκη που θέλουμε στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον της Νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι μια πόλη με ανυπέρβλητη δυναμική, χωρίς σύνορα. Μια πόλη που θα πετυχαίνει τους στόχους της, ως ένα δυναμικό ευρωπαϊκό κέντρο, όχι ως ένα αποκομμένο εθνικό παράκεντρο, όπως συχνά θέλουν κάποιοι να την παρουσιάσουν. Μια Θεσσαλονίκη που ενώνει», είπε και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά της πόλης που της διασφαλίζουν αυτόν το ρόλο, λέγοντας:

  • Η Θεσσαλονίκη διατηρεί το σπάνιο προνόμιο στην Ευρώπη μιας πόλης 2500 χρόνων που παρά τη βαθιά ιστορική της πορεία δεν έχει χάσει σε καμιά φάση τής εξέλιξης της τον δυναμισμό της.
  • Η Θεσσαλονίκη είναι αυτή που συνέδεσε το όνομα της με την πρόοδο όλων των χωρών της περιοχής, όταν στη Σύνοδο της Χαλκιδικής, μπήκε η σφραγίδα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσής το 2003.
  • Η Θεσσαλονίκη είναι που άντεξε και ξαναχτίστηκε, που διαχρονικά κοιτάζει με το μέτωπο της προς τη Δύση, χωρίς να γυρίζει και την πλάτη της στην Ανατολή.
  • Η Θεσσαλονίκη με την ιστορική της συνέπεια να γεφυρώνει τους λαούς τής περιοχής μας, σήμερα πια, είναι αναπόσπαστη με την αμετάκλητη απόφαση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ορίσουν το μέλλον τους στην Ενωμένη Ευρώπη. Με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την -ελπίζω όχι τόσο μακρινή- ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν.
  • Η Θεσσαλονίκη επενδύει στα κοινά σημεία, στις γέφυρες συνεννόησης και όχι στις διαχωριστικές γραμμές.
  • Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, πραγματικό επενδυτικό κύτταρο, με την Helexpo και τη ΔΕΘ προμετωπίδες εξωστρέφειας. Που θα φιλοξενεί επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, think tanks και οργανισμούς από κάθε χώρα που βρίσκεται γεωγραφικά ή πολιτιστικά κοντά μας.
  • «Με αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση και ωριμότητα γυρίζουμε σελίδα. Στη νέα ευρωπαϊκή Ελλάδα οι βάσεις για την κοινωνία και την οικονομία θα γίνονται ολοένα και πιο σταθερές ολοένα και πιο ανθεκτικές», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Αναφερόμενος δε, στην 85η ΔΕΘ σημείωσε πως φέτος έχει έναν ιδιαίτερο εθνικό και στρατηγικό χαρακτήρα, καθώς σηματοδοτεί όχι απλά την επανεκκίνηση, αλλά και την επιτάχυνση του οικονομικού restart της Ελλάδας.

  Δείτε το Video με τον χαιρετισμό του Μαργαρίτη Σχοινά:

Δυναμικός κόμβος καινοτομίας η Θεσσαλονίκη

«Και στο επίκεντρο της 85ης ΔΕΘ βρίσκεται η Θεσσαλονίκη, εκεί που της πρέπει. Αναδεικνύεται σε δυναμικό κόμβο καινοτομίας, μια μετάβαση που γίνεται μάλιστα με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς. Ένας κόμβος καινοτομίας που επεκτείνεται σε κόμβο ταλέντων, προσόντων, τεχνολογίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε:

«Κομμάτι της μετάβασης και της μεταμόρφωσης της Θεσσαλονίκης είναι ότι ξαναχτίζονται από την αρχή οι βασικές υποδομές μεταφορών. Δεν είναι μόνο το μετρό και το νέο αεροδρόμιο είναι και το λιμάνι, είναι η νέα αναβαθμισμένη σιδηροδρομική σύνδεση, είναι οι δυνατότητες για συνδυασμένες μεταφορές και οι νέες δομές στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πρόκειται για άκρως σημαντικές εξελίξεις που, όχι μόνο βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά άνοιξαν ένα σταθερό κύκλο δημιουργίας θέσεων εργασίας, οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάπτυξης με περιβαλλοντικά πρότυπα, φέρνουν και αρχίζουν να προσελκύουν και πολλούς Έλληνες που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης.

Οι διαπιστώσεις αυτές δεν είναι κάποιο ευφάνταστο όραμα ή ελπίδα, αλλά μια πραγματικότητα την οποία ενστερνίζονται πλήρως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη την Ευρώπη, η Κεντρική Μακεδονία και η Βόρεια Ελλάδα πρωτοστατούν στη στήριξη από το ιστορικό και χωρίς προηγούμενο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη».

Ενδεικτικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε:

  • Την ολοκλήρωση του αυτοκινητoδρόμου Ε65 στο βόρειο τμήμα Τρίκαλα- Εγνατία, που θα βελτιώσει τη συνδεσιμότητα μεταξύ της Νότιας Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, καθώς και με τα Δυτικά Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Τη δημιουργία του Πάρκου Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (THESS-INTEC) και άλλων νέων βιομηχανικών πάρκων νέας γενιάς στη Μακεδονία που θα φέρουν διεθνώς αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες με εξαγωγική δραστηριότητα.
  • Την αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.
  • Τη χρηματοδότηση σε νέες ψηφιακές πλατφόρμες και έξυπνα συστήματα στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την επίτευξη του βιώσιμου μετασχηματισμού της Θεσσαλονίκης σε “smart” πόλη.
  • Tην αντικατάσταση δημόσιων λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη με πολλά ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και την κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών δικαστικών κτιρίων στις Σέρρες, την Έδεσσα και το Κιλκίς αλλά και την ανακαίνιση των δικαστικών υποδομών στη Θεσσαλονίκη.
  • Αυτά τα έργα σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ για το οποίο αναμένουμε την έγκριση των τελικών ποσών, υπολογίζεται ότι θα φέρουν τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ στην Κεντρική Μακεδονία έως το 2027, μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη επταετία.

Επιπλέον, υπάρχουν μια σειρά από έργα σε εθνικό επίπεδο από τα οποία θα επωφεληθούν πολίτες και επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία, άμεσα, όπως:

– Η ενεργειακή ανακαίνιση κτιρίων
– Τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανεκπαίδευσης
– Η  αναβάθμιση των σχολικών υποδομών και η επέκταση της προσχολικής εκπαίδευσης.

Σημειώνεται πως οι εργασίες της ενδιαφέρουσας ημερίδας μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/dialogues

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

ΔΕΘδιάλογοιΜαργαρίτης Σχοινάς