Κύμα ανατιμήσεων αναμένεται να εμφανισθεί στην αγορά και μάλιστα το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές σε μια σειρά πρώτων υλών, το κόστος μεταφοράς, αλλά και το ενεργειακό κόστος για την παραγωγή και τη διανομή τους.
Οι καταναλωτές μέσα στο επόμενο μήνα θα διαπιστώσουν σημαντικές αυξήσεις σε μια σειρά βασικών ειδών διατροφής αλλά και σε αναψυκτικά απορρυπαντικά και καλλυντικά.
Η έκρηξη στις τιμές των πρώτων υλών
Σύμφωνα με ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες του Economico.gr οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες αλυσίδες super markets έλαβαν εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών επιστολές από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες με τις οποίες τους ενημερώνουν για σημαντικές αυξήσεις στα προϊόντα τους οι οποίες κυμαίνονται στην χονδρική κυμαίνονται από 10 έως 30%.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία είναι εν γνώσει της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, δημιουργεί έντονο προβληματισμό αφού αμέσως μετά τις διακοπές οι καταναλωτές θα δουν σημαντικά μεγαλύτερες τιμές σε καύσιμα, βασικά είδη διατροφής, όπως κρέας (μοσχάρι, αρνί-κατσίκι και χοιρινό), πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, βρώσιμα έλαια, λαχανικά, πατάτες και δημητριακά. Παράλληλα αυξήσεις τιμών θα υπάρξουν σε αναψυκτικά, καλλυντικά και είδη ατομικής περιποίησης.
Σε άνοδο ο πληθωρισμός
Οι αυξήσεις αυτές αναμένεται να επηρεάσουν και την πορεία του πληθωρισμού, ο οποίος μετά από ένα πολύ μεγάλο διάστημα που παρέμεινε σε μηδενικά ακόμη και αρνητικά επίπεδα, παίρνει την ανιούσα.
Όπως ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη παρουσίασε τον Ιούλιο αύξηση 2,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο 2020 ενώ τον Ιούνιο ο ρυθμός αύξησης ήταν 1,9%. Ο πληθωρισμός «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς στην Εσθονία, την Πολωνία και την Ουγγαρία ενώ με μικρότερους στην Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί και τους επόμενους μήνες για να υπάρξει μια τάση σταθεροποίησης στα τέλη του φθινοπώρου.
Εκτίναξη στις διεθνείς τιμές του καφέ
Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων «οι αυξήσεις τιμών πρώτων υλών μέχρι τα τέλη της άνοιξης είχαν απορροφηθεί από τους προμηθευτές και το λιανεμπόριο στην Ελλάδα, αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί αφού οι αυξητικές τάσεις συνεχίζονται στη διεθνή αγορά».
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η τιμή της ποικιλίας καφέ Arabica που το τελευταίο διάστημα «καλπάζει» στις διεθνείς αγορές τόσο λόγω της μειωμένης παραγωγής αλλά και λόγω των καταστροφών που προκάλεσε ο εκτεταμένος παγετός σε περιοχές της Βραζιλίας. Στη «χώρα του καφέ» οι τιμές έχουν διπλασιασθεί αλλά αναμένεται και περαιτέρω αύξηση κατά 25%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει και τις λιανικές τιμές του καφέ τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.