Αλλάζουν όλα στην επικουρική ασφάλιση - Τι θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2022

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο νόμου, με σύστημα τριών πυλώνων - Μέσα στο καλοκαίρι η ψήφισή του, από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Το νέο μοντέλο επικουρικής ασφάλισης, το οποίο προετοιμάζεται εντατικά από την κυβέρνηση και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2022 θα παρουσιάσουν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου.

Καμία αλλαγή στις συντάξεις των νυν συνταξιούχων 

Οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας θα δεσμευθούν ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και περικοπή συντάξεων για τους νυν συνταξιούχους.

Όπως κατά καιρούς έχει δηλώσει ο κ. Τσακλόγλου η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος γιατί «εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι εξ ολοκλήρου διανεμητικό, άρα είναι πάρα πολύ εκτεθειμένο στον δημογραφικό κίνδυνο. Γερνάμε”, σημειώνει ο υφυπουργός Εργασίας,  “ως πληθυσμός με ταχείς ρυθμούς, κάνουμε λίγα παιδιά και ευτυχώς ζούμε όλο και περισσότερα χρόνια.

Σαν αποτέλεσμα ζητάμε από ολοένα και λιγότερους ασφαλισμένους να χρηματοδοτούν τις συντάξεις ολοένα και περισσότερο συνταξιούχων. Η εξίσωση δε βγαίνει”, καταλήγει ο κ. Τσακλόγλου.

Το σύστημα των τριών πυλώνων

Με το νέο σύστημα, το οποίο αναμένεται να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο καλοκαίρι, η σύνταξη του ασφαλισμένου θα αποτελείται από τρία κομμάτια: από την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική. Για το σχηματισμό της επικουρικής σύνταξης οι εισφορές των εργαζομένων θα επενδύονται σε επενδυτικά προϊόντα, και ο ασφαλισμένος θα επιλέγει ανάμεσα σε τρία διαφορετικά «προφίλ». Το συντηρητικό, το ισορροπημένο και το επιθετικό. Το μοντέλο αυτό εφαρμόζεται σήμερα στις σκανδιναβικές χώρες.

Το νέο σύστημα θα αφορά τους σημερινούς ασφαλισμένους κάτω των 35 ετών, είτε έχουν, είτε όχι υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης. Επίσης όσους θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως οι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Ο ατομικός “κουμπαράς” των νέων ασφαλισμένων

Για κάθε νέο ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός κουμπαράς στον οποίο θα σωρεύονται οι εργοδοτικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τον μισθωτό (ή από τον ίδιο, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο), καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του.

Όταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεων του.

Τι ακριβώς εγγυάται το κράτος

Το κράτος θα εγγυάται πως ο ασφαλισμένος σε κάθε περίπτωση, ανεξάρτητα από την πορεία των αποδόσεων των επενδύσεων, θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής σύνταξης που θα του αποδοθεί τουλάχιστον τις εισφορές, που κατέβαλε σε πραγματικούς όρους.

Δηλαδή όπως εξηγούν στο υπουργείο Εργασίας «στο ακραίο σενάριο όπου όλα θα πάνε στραβά στις κεφαλαιαγορές για μεγάλο διάστημα, η σύνταξη που θα δοθεί στον συνταξιούχο δεν θα μπορεί να υπολείπεται των εισφορών που έχει καταβάλει”, και αυτό σε πραγματικούς όρους, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη και την επίδραση του πληθωρισμού.

Το ύψος των εισφορών

Οι εισφορές στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης παραμένουν ίδιες με σήμερα. Δηλαδή 6% για τους μισθωτούς (3% για τον εργοδότη και 3% που παρακρατούνται από τον μικτό μισθό του εργαζόμενου). Για τους μη μισθωτούς με ή χωρίς υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση, οι εισφορές θα ακολουθούν το ισχύον σύστημα καθορισμού εισφορών.

Αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση και επένδυση των εισφορών θα είναι το νέο Ταμείο, που θα λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα υπάγεται στην εποπτεία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 

 

αλλαγέςεπικουρική ασφάλισηψήφιση