Η αύξηση του ΦΠΑ μπορεί να ανατρέψει τις θετικές εκτιμήσεις για το 2015

Τη σημασία διατήρησης των συντελεστών ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα υπογραμμίζει με επιστολή του στον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία κοινοποιείται στον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη και στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης, την Πέμπτη (26/02).

Στην επιστολή ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ τονίζει ότι οι θετικές εκτιμήσεις για την ερχόμενη τουριστική περίοδο, με 25 εκατ. αφίξεις και πάνω από 14 δισ. ευρώ άμεσα έσοδα, μπορεί να ανατραπούν άμεσα αν επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού προϊόντος. Σημειώνει επίσης ότι έχει ήδη πουληθεί περίπου 50% των τουριστικών πακέτων για το 2015 με τον υφιστάμενο ΦΠΑ και σε περίπτωση αύξησής του η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς, σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε ανταγωνιστές της χώρας με μικρότερους συντελεστές.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη μελέτη της Ernst & Young, επισημαίνει ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας, έως κατά μέγιστο, τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι απώλειες του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονται από 415 εκατ. ευρώ έως 680 εκατ. ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα η απώλεια φθάνει από ένα έως 1,7 δισ. ευρώ, επιφέροντας συνολική μείωση έως 1,4% του ΑΕΠ, η έως τρία δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα οι απώλειες στις θέσεις απασχόλησης υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000.
Στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, αντί του διπλασιασμού του ΦΠΑ διαμονής, προτείνεται η συστηματική λειτουργία όλων των κρατικών ελέγχων και ταυτόχρονα η υλοποίηση μιας σειράς μηχανισμών, οι οποίοι θα εμποδίζουν τη φοροδιαφυγή, όπως η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και αποδείξεων, η σύνδεση online των ταμειακών μηχανών και η απαγόρευση πληρωμών σε μετρητά πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο συναλλαγής.
Η επιστολή του ΣΕΤΕ:
 
Προς τον
Κύριο Γιάνη Βαρουφάκη
Υπουργό Οικονομικών
 
Κοιν.
Κύριο Γιώργο Σταθάκη, Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού             
Κυρία Έλενα Κουντουρά, Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού
Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015
Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,
Σας αποστέλλουμε την παρούσα επιστολή, θέλοντας για ακόμη μία φορά να υπογραμμίσουμε τη σημαντικότητα της διατήρησης των συντελεστών ΦΠΑ των τουριστικών καταλυμάτων στο σημερινό επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι η αναπτυξιακή πορεία του ελληνικού τουρισμού θα συνεχίσει να συμβάλλει έμπρακτα στην οικονομία, στην απασχόληση και στις τοπικές κοινωνίες. Το ως άνω μέτρο δεν πρέπει να συγχέεται με τους μειωμένους συντελεστές κατά 30% σε ελληνικά νησιά, μέτρο που αφορά στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών που διατίθενται εκεί και όχι μόνο τη διαμονή, το οποίο ο ΣΕΤΕ επίσης θεωρεί μεγάλης σημασίας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της νησιωτικής οικονομίας.
Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους Εταίρους και την αποδοχή από το Eurogroup των μεταρρυθμιστικών προτάσεων, λήγει μία τρίμηνη περίοδος αβεβαιότητας και δίνεται η δυνατότητα να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2015. Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο ΣΕΤΕ, ανακοίνωσε την πρώτη του εκτίμηση για την επόμενη τουριστική περίοδο, οι οποία κινείται θετικά σε σχέση με το 2014, με 25 εκατ. αφίξεις και άνω των 14 δισ. Ευρώ άμεσα έσοδα. Οι εκτιμήσεις όμως αυτές μπορούν να ανατραπούν άμεσα αν επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος.
Δυστυχώς, διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν ήταν σε θέση ούτε να ελέγξουν, αλλά ούτε και να συλλέξουν τους αναλογούντες φόρους και εφάρμοζαν την εύκολη λύση της αύξησης του ΦΠΑ, (π.χ. ΦΠΑ 18%, μετά 19%, μετά 23%, ΦΠΑ εστίασης από 8%, σε 9%, σε 13% σε 23% κλπ), σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα τα έσοδα του κράτους. Σας υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, το καθεστώς ΦΠΑ στη διαμονή και την εστίαση, τις βασικές δηλαδή συνιστώσες του τουριστικού προϊόντος, έχει αλλάξει πέντε φορές! (2008 8% διαμονή και 8% εστίαση – 2009 9% διαμονή και 9% εστίαση – 2011 6,5% διαμονή και 13% εστίαση – 2012 6,5% διαμονή και 23% εστίαση – 2013 6,5% διαμονή και 13% εστίαση).Ευελπιστούμε ότι η σημερινή Κυβέρνηση, θα εστιάσει στην υλοποίηση της δέσμευσής της να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να ενεργοποιήσει αποτελεσματικά όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που διαθέτει και όχι να προχωρήσει σε ακόμη μία αύξηση του ΦΠΑ διαμονής και μάλιστα διπλασιασμό, το οποίο ως γνωστό αποτελούσε πρόταση του email του κ. Χαρδούβελη. Η λύση είναι απλή και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα.Πρέπει να λειτουργήσουν συστηματικά όλοι οι κρατικοί έλεγχοι και ταυτόχρονα να υλοποιηθεί μια σειρά μηχανισμών οι οποίοι θα εμποδίζουν τους επιτήδειους να φοροδιαφεύγουν. Παραδείγματα τέτοιων μηχανισμών είναι η έκδοση ηλεκτρονικών τιμολογίων και αποδείξεων, η σύνδεση online των ταμειακών μηχανών και η απαγόρευση πληρωμών σε μετρητά πάνω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο συναλλαγής.
Σας γνωρίζουμε επίσης ότι ήδη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό τουριστικών πακέτων της τάξης του 50% έχει ήδη πωληθεί για το 2015 με τον υφιστάμενο ΦΠΑ. Με δεδομένο ότι ο ΦΠΑ επιβάλλεται και αποδίδεται όχι τώρα δηλαδή την ημερομηνία πώλησης, αλλά με το πέρας της άφιξης και διαμονής, η επιπλέον διαφορά που θα προκύψει από την ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ θα πρέπει να ζητηθεί εκ νέου από τον τελικό καταναλωτή, ο οποίος όμως θα θεωρεί ότι έχει εξοφλήσει το κόστος των διακοπών του.Καταλαβαίνετε το επίπεδο δυσφήμησης της χώρας μας, με δεδομένο ότι θα είναι αδύνατο να ελέγξουμε τα καταλύματα τα οποία δεν θα επιθυμούν ή δεν θα δύνανται να απορροφήσουν το κόστος και θα ζητήσουν τα επιπλέον χρήματα από επισκέπτες. Στα υπόλοιπα πακέτα που δεν θα έχουν πωληθεί, θα αυξηθεί η τελική τιμή, διότι η πλειοψηφία των ελληνικών καταλυμάτων, με τα συσσωρευμένα αρνητικά αποτελέσματα των τελευταίων ετών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος. Έτσι, η ζήτηση για τα ελληνικά τουριστικά πακέτα θα μειωθεί με ταχύτατους ρυθμούς.Το μόνο που θα καταφέρουμε τελικά είναι να δυσφημίσουμε τον ελληνικό τουρισμό και να τον κάνουμε μη ανταγωνιστικό, σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της χώρας μας που έχουν μικρότερους συντελεστές ΦΠΑ και άρα πιο ελκυστικό προϊόν.
Σας υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα ολοκληρώσαμε ανεξάρτητη μελέτη της Ernst & Young, την οποία και σας αποστείλαμε προ ημερών, σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει ο ενδεχόμενος διπλασιασμός του ΦΠΑ, για τον οποίο έκανε λόγο η προηγούμενη κυβέρνηση. Η μελέτη εκτιμά ότι η συνολική αύξηση εσόδων ΦΠΑ θα ανέλθει έως τα 200 εκατ. Ευρώ το 2015 και σε βάθος πενταετίας, έως κατά μέγιστο, τα 70 εκατ. Ευρώ κατ’ έτος.
Προφανώς, οποιαδήποτε μικρότερη αύξηση του ΦΠΑ θα επιφέρει ακόμα λιγότερα έσοδα στο κράτος. Οι απώλειες, όμως, του τουριστικού τομέα για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου υπολογίζονται από 415 εκατ. Ευρώ έως 680 εκατ. Ευρώ, ενώ μακροπρόθεσμα, η απώλεια φθάνει από 1 έως 1,7 δισ. Ευρώ, επιφέροντας συνολική επίπτωση έως -1,4% του ΑΕΠ ή έως -3 δισ. Ευρώ. Όσον αφορά στις θέσεις απασχόλησης, οι απώλειες που θα προκύψουν είναι εξαιρετικά σημαντικές και υπολογίζονται από 18.500 έως 30.000 για το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου, ενώ σε βάθος πενταετίας, από 44.000 έως 73.000 θέσεις.
Το συγκεκριμένο μέτρο θα πλήξει, ως επί το πλείστον, τις χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να επιβιώσουν, να αποδώσουν τις εισφορές τους, να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργήσει. Επίσης, θα πλήξει πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν βρίσκονται σε περιοχές της Ελλάδας που έχουν μεγάλη τουριστική απήχηση, καθώς και τις επιχειρήσεις εκείνες που απευθύνονται στον εσωτερικό τουρισμό, ο οποίος αν και έδειξε φέτος τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, είναι δεδομένο ότι με την αύξηση του ΦΠΑ θα χάσει τη δυναμική του.
Παραμένουμε στην διάθεσή σας, ώστε σε συνεργασία με εσάς, το Υπουργείο  και τα λοιπά συναρμόδια Υπουργεία να βρούμε όλα εκείνα τα πρόσφορα μέτρα τα οποία αφενός μεν, θα υποστηρίξουν την είσπραξη των κρατικών εσόδων, την πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και αφετέρου δε, θα ενισχύσουν τον τουρισμό στην επίτευξη των στόχων του και την ελληνική οικονομία στην επανεκκίνηση της αναπτυξιακής της πορείας.
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Α. Ανδρεάδης
Πρόεδρος ΔΣ
ΑνδρεάδηςεπιστολήΣΕΤΕΦΠΑ