Θολό τοπίο στον τουρισμό: Ολέθρια η στάση Βρετανίας & Ρωσίας

Καλύτερη από την περσινή η χρονιά, αλλά χωρίς κανείς να ξέρει πόσο, αλλά και... για πόσο.

Θολό είναι το τοπίο για το πως θα κυλήσει φέτος η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ευελπιστούν πάντως πως η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή.

Κυβέρνηση και επιχειρήσεις εκτιμούν πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου, και ανάλογα με το επίπεδο της εμβολιαστικής κάλυψης του ευρωπαϊκού αλλά και του ελληνικού πληθυσμού, οι ταξιδιωτικές ροές θα αρχίσουν να γίνονται πιο προβλέψιμες.

Όμως η διάψευση των προσδοκιών για άνοιγμα της βρετανικής αλλά και της ρωσικής αγοράς από τον τρέχοντα μήνα απομακρύνει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει την τουριστική οικονομία της χώρας να ανακτά το 50% της δραστηριότητάς της κατά το 2019.

Υπενθυμίζεται πως το 2020 τα ταξιδιωτικά έσοδα διαμορφώθηκαν κοντά στα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 18,2 δισεκατομμύρια το 2019.

Το επικρατέστερο σενάριο

Με το πρώτο φετινό εξάμηνο ουσιαστικά χαμένο, το επικρατέστερο σενάριο, το οποίο επεξεργάζονται πλέον οι φορείς του τουρισμού, βλέπει στην καλή περίπτωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους να διαμορφώνεται στο 50% των μεγεθών του 2019.

Κάτι που συνεπάγεται πως για ολόκληρο το 2021 τα τουριστικά μεγέθη της χώρας θα αγγίξουν το 40% αυτής του 2019, εξηγούν οι ειδικοί.

Επίδοση σαφώς καλύτερη από την περυσινή που διαμορφώθηκε περίπου στο 25%, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται σε ταξιδιωτικά έσοδα της τάξης των περίπου 7,2 δισεκατομμύρια φέτος.

Όμως υπάρχουν ακόμα ελπίδες πως το δεύτερο εξάμηνο, είτε μέσω της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν είτε μέσω πολύ υψηλών πληροτήτων, θα μπορέσει να επιτύχει κάτι καλύτερο.

Για την Αθήνα η πρόβλεψη για το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο αναφορικά με την επιβατική κίνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 45% και 50%, αντίστοιχα.

Δεν έχει μεταβληθεί δηλαδή ουσιωδώς σε σχέση με ένα μήνα πριν.

Οι επιπτώσεις από Βρετανία και Ρωσία 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η αναθεώρηση της αξιολόγησης της Ελλάδας, για ενδεχόμενη κατάταξή της στους πράσινους προορισμούς από τους οποίους δεν θα επιβάλλεται καραντίνα σε όσους επιστρέφουν στη Βρετανία, θα γίνει στα τέλη Ιουνίου.

Με τις πτήσεις από τη Ρωσία ακόμα περιορισμένες σε οκτώ εβδομαδιαίως, και η ρωσική αγορά θεωρείται πρακτικά κλειστή για τον Ιούνιο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Καθημερινή της Κυριακής, ο ελληνικός τουρισμός τις επόμενες εβδομάδες θα εξαρτηθεί κυρίως από τις ροές από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και από τη Γαλλία και την Ιταλία.

Ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζεται πάντως το γεγονός ότι παρά την ύπαρξη ταξιδιωτικής οδηγίας από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, οι μεγάλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες διατηρούν τον προγραμματισμό τους για αυξημένες πτήσεις φέτος το καλοκαίρι προς την Ελλάδα, σε επτά απευθείας ημερησίως.

Ο σχεδιασμός της Aegean και των ξενοδόχων

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν τον σχεδιασμό των αεροπορικών, όπως και της Aegean, οι οποίες σταδιακά είχαν ήδη ξεκινήσει να αυξάνουν τη δραστηριότητά τους από και προς τις αγορές αυτές καθώς προχωράει το καλοκαίρι, και θα είναι υποχρεωμένες να προβούν σε προσαρμογές των συχνοτήτων από και προς τους συγκεκριμένους προορισμούς.

Ωστόσο η Aegean έχει από νωρίς υιοθετήσει μια στρατηγική ευελιξίας, με έμφαση στις επτά περιφερειακές της βάσεις, κατανέμοντας την πτητική της δραστηριότητα σε ένα μείγμα τόσο τακτικών πτήσεων όσο και ναυλωμένων (charter), όχι μόνο στις μεγάλες και παραδοσιακές αγορές τροφοδότες του τουρισμού, αλλά και σε ανερχόμενες αγορές μικρότερου συγκριτικά μεγέθους, οι οποίες την περίοδο αυτή κινούνται περισσότερο δυναμικά όπως αυτές της Βορειοανατολικής Ευρώπης αλλά και του Ισραήλ.

Οι Έλληνες ξενοδόχοι πάντως προχωρούν φέτος στο άνοιγμα περισσότερων μονάδων τους από πέρυσι. Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο όμιλος Sani/Ikos έχει ανοίξει ήδη και τις εννέα μονάδες του, συμπεριλαμβανομένου του νέου συγκροτήματος στην Ισπανία, ενώ και ο προγραμματισμός της Grecotel προβλέπει άνοιγμα φέτος 25 έναντι 15 πέρυσι από τα 40 ξενοδοχεία που ελέγχει.

AegeanΒρετανίαεμβολιασμοίΕπιδόσειςΗΠΑΡωσίατουρισμός