Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα δημοσιευτεί σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με τις ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ανέφερε δε, ότι έτσι θα καλυφθεί το 98% της χώρας με 13.808 ζώνες, από τις οποίες οι 3.478 αφορούν σε νέες εντάξεις και οι 165 σε επεκτάσεις υφιστάμενων ζωνών.
«Από τις 165 νέες εντάξεις, στις 133 ζώνες θα υπάρξει σημαντική αύξηση κατά 40%. Στις 3.478 νέες ζώνες, θα έχουμε και αύξηση τιμής, αλλά στις περισσότερες θα υπάρχει μείωση» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως στη μεγάλη πλειονότητα ο ΕΝΦΙΑ που θα προκύψει θα είναι ίδιος ή μειωμένος, εκτός από τις περιοχές που ήταν εκτός προσδιορισμού.
Προανήγγειλε μάλιστα (μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3) περαιτέρω μείωση το 2022 του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, ώστε να αγγίξει σωρευτικά το 30%. «Οι ζώνες των νέων αντικειμενικών αξιών θα καλύψουν περιοχές, στις οποίες υπήρχε υποφορολόγηση. Έτσι, θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος ώστε να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ περισσότερο στη μεσαία τάξη», είπε.
Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων πληρωμής του φόρου, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι από το 2022 η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα αρχίζει από τον Μάρτιο και θα γίνεται σε περισσότερες από 5 δόσεις, υπογραμμίζοντας ότι «θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι τον Δεκέμβριο».
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, «πριν από τις εκλογές λέγαμε ότι η χώρα θα πάει μπροστά όταν έχουμε δημοσιονομική σταθερότητα που θα εξασφαλίζεται μέσα από μειώσεις φόρων. Οι μειώσεις φόρων δημιουργούν θέσεις απασχόλησης προσελκύοντας επενδύσεις». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι σε αυτήν τη φάση η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον δημοσιονομικό χώρο και στο μέλλον θα επιδιώξει μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.
Σχετικά με τις προβλέψεις για την πορεία ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «είμαστε πιο συντηρητικοί από τις εκτιμήσεις των θεσμών», λέγοντας ότι εφέτος η χώρα θα αναπτυχθεί με 3,6%. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται, όπως επεσήμανε, στην αύξηση του τουρισμού σε σχέση με πέρυσι, που θα φτάσει στο περίπου 45% των εσόδων του 2019 έναντι 26% που ήταν το 2020, αλλά και στην πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων που τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τα 30 δισ. ευρώ, καθώς και στα κονδύλια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης στο γ’ τρίμηνο εφέτος.
Ο κ. Σταϊκούρας συμπλήρωσε όμως, πως το έλλειμμα θα αγγίξει το 7% του ΑΕΠ, διότι και το lockdown κράτησε περισσότερο, αλλά και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας άγγιξαν τελικά τα 15,9 δισ. ευρώ από τα 7,5 δισ. ευρώ που είχαν υπολογιστεί αρχικά.
Τέλος, στην ερώτηση «πότε θα επιστρέψουμε στα πλεονάσματα;», ο υπουργός απάντησε ότι το 2022 θα υπάρξει μια δημοσιονομική ισορροπία και στη συνέχεια τα πρωτογενή πλεονάσματα θα διαμορφωθούν στο 2% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2,9% του ΑΕΠ 2024.