Επιτυχής η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με τις προσφορές για το νέο πενταετές ομόλογο να κινούνται σε υψηλά επίπεδα την Τετάρτη 5 Μαΐου 2021, ξεπερνώντας λίγο πριν το κλείσιμο στις τέσσερις το απόγευμα τα επίπεδα προσφορών των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Τελικά, το βιβλίο για την απόδοση του πενταετούς τίτλου, τον οποίο εκδίδει ο ΟΔΔΗΧ, έκλεισε στο 0,20%.
Η έξοδος αυτή στις αγορές είναι η τρίτη κατά σειρά που πραγματοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο από την αρχή του έτους. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει αντλήσει 6 δισ. ευρώ με χαμηλά επιτόκια, από τα 10 έως 12 δισ. ευρώ που είναι ο αρχικός σχεδιασμός που έχει εκπονήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για το σύνολο της χρονιάς.
Προηγήθηκε στις 17 Μαρτίου η έκδοση του 30ετούς ομολόγου λήξεως Ιανουαρίου 2052 με επιτόκιο 2,75%, όπου το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ. Στη δημοπρασία καταγράφηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 26,1 δισ. ευρώ.
Με τη νέα έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου, το Δημόσιο άντλησε άλλα 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,75%, με τους επενδυτές να προσφέρουν στο Ελληνικό Δημόσιο 29 δισ. ευρώ μέσω αυτής της έκδοσης.
Το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί στις αγορές ομολόγων χάρη στην υποστήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να ενισχύσει τα διαθέσιμά του ενόψει των αυξημένων δημοσιονομικών υποχρεώσεων που έχει προκαλέσει η πανδημία.
Εκτιμάται ότι τα διαθέσιμα του Δημοσίου (συμπεριλαμβανομένου και του λεγόμενου «σκληρού μαξιλαριού») κυμαίνονται στα 30 με 35 δισ. ευρώ.
Επίσης, ο δανεισμός του Δημοσίου από τις αγορές διευκολύνεται από τη θετική στάση που κράτησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poors, ο οποίος προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.