Σε πλήρη εξέλιξη τίθεται από αύριο το πακέτο μέτρων στήριξης συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές τον Μάιο με κρατική εντολή (πολιτισμός, τουρισμός, αθλητισμός κλπ),τις επιχειρήσεις που έχουν κωδικούς δραστηριότητας που υπάγονται στις πληττόμενες, αλλά και σε εργαζόμενους που θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή εργασίας.
Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η αποσωλήνωση των επιχειρήσεων από την κρατική ρευστότητα να γίνει σταδιακά και με στοχευμένα μέτρα στήριξης έτσι ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες και να μην οδηγηθούν σε λουκέτα και πτωχεύσεις αυξάνοντας παράλληλα και τον δείκτη ανεργίας κυρίως των νέων. Ειδικότερα για τον Μάιο θα ληφθούν η έχουν ήδη δρομολογηθεί 10 μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους.
1) προσωρινές αναστολές συμβάσεων εργασίας και καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ σε εργαζόμενους που απασχολούνται σε κλειστές ,με κρατική εντολή, επιχειρήσεις ή σε πληττόμενες επιχειρήσεις , με βάση ειδικά κριτήρια επιλεξιμότητας (εστίαση, αθλητισμός, λιανεμπόριο, τουρισμός, μεταφορές, πολιτισμός)
2)αναστολή καταβολής ρυθμισμένης δόσης Μαΐου για πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν συνάψει στο παρελθόν ρύθμιση(π.χ 100 η 120 μηνιαίων δόσεων) για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Η πληρωμή της δόσης θα γίνει το 2022 η μετά το πέρας της ρύθμισης που έχει συναφθεί.
3)μηδενικά μισθώματα το Μάιο για το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό κλπ και κατά 40% μειωμένα σε πληττόμενες επιχειρήσεις ,καθώς επίσης για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που θα τεθούν τον Μάιο σε προσωρινή αναστολή εργασίας και για διαμερίσματα που διατηρούν σε άλλη πόλη εξαρτώμενα τέκνα τους εφόσον σπουδάζουν.
4)πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των χαμηλότοκων κρατικών δανείων για τους εναπομείναντες περίπου 40.000 δικαιούχους του 7ου προγράμματος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” εφόσον υποβάλλουν αίτηση αποδοχής των εγκριθέντων ποσών μέχρι στις 10 Μαΐου. Μέχρι χθες καταβλήθηκαν ήδη 726,4 εκ.ευρώ σε 261.000 δικαιούχους και απομένουν άλλα 300 εκ.ευρώ να πιστωθούν στους εναπομείναντες 40.000 δικαιούχους του προγράμματος
5)αποζημιώσεις ειδικού σκοπού- Αποτελούν έξτρα βοήθημα συνολικού ύψους 130 εκ.ευρώ που θα δοθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Θα καταβληθεί σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις , χωρίς υπολογισμό μείωσης τζίρου το προηγούμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο όπως οι 77.000 επιχειρήσεις της εστίασης, του λιανεμπορίου, καταστήματα ΟΠΑΠ ,γυμναστήρια κλπ. Θα λάβουν από 1.000-4.000 ευρώ αναλόγως του αριθμού προσωπικού που απασχολούν.
6)επιδότηση παγίων δαπανών επιχειρήσεων ύψους 500 εκ.ευρώ- Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα θα ανοίξει μετά τα μέσα Μαΐου και υποψήφιες για επιδότηση των λειτουργικών τους δαπανών του 2020 (ενοίκια, λογαριασμοί ΔΕΚΟ ,ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων κλπ) θα είναι επιχειρήσεις με πάνω από έναν εργαζόμενο που εμφάνισαν πέρυσι πτώση τζίρου τουλάχιστον σε ποσοστό 30% καθώς και ζημιές προ φόρων στο ίδιο τουλάχιστον ποσοστό, αφού τους αφαιρεθούν και τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν, εν μέσω της πανδημίας, μέσω άλλων κρατικών προγραμμάτων. Οι δικαιούχες επιχειρήσεις θα λάβουν πιστωτικό ποσό το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά για την εξόφληση μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
7)”ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ ” ύψους 300 εκ.ευρώ – Το πρόγραμμα ήδη “τρέχει” με περίπου 20.000 δικαιούχες επιχειρήσεις και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής είναι μέχρι στις 9 Μαΐου. Οι δικαιούχες επιχειρήσεις με ενήμερα η “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια θα επιδοτηθούν για αυτά για 8 μήνες με ποσοστό από 30% έως 90% σε κάθε δόση.
8) πρόγραμμα ΕΣΠΑ 330 εκ. ευρώ για την εστίαση και 370 εκ. ευρώ για τους κλάδους του τουρισμού. Στις 10 Μαΐου ανοίγει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για την καταβολή των επιχορηγήσεων στους δικαιούχους.
9)παράταση έως στα τέλη Σεπτεμβρίου του προγράμματος “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” που προβλέπει την κάλυψη μέρους του μισθολογικού κόστους των εργαζομένων σε πληττόμενες επιχειρήσεις.
10)χορήγηση χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους 500 εκ.ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις ,με πόρους από το ΕΣΠΑ και από εμπορικές τράπεζες και με εγγύηση από το ταμείο εγγυοδοσίας και επενδύσεων.