Παρέμβαση Π.Τόμσεν και Τ.Βίζερ στο συνέδριο του Economist με θέμα «Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης»

Σε επίπεδο Ευρωζώνης γενικότερα θα δημιουργηθούν σημαντικές πιέσεις για μείωση των χρεών και θα υπάρξουν μεγάλες πιέσεις για λιτότητα στο μέλλον μετά την πανδημία εκτίμησε ο πρώην διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Πολ Τόμσεν, μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist με θέμα “Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης”. Η ευρωπαϊκή κρίση ανέφερε ο κ.Τόμσεν δεν επέφερε τις αλλαγές που θα έπρεπε να γίνουν σε επίπεδο Ευρώπης και επισήμανε ότι διογκώνεται το χρέος σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα, ο κ.Τόμσεν έκανε λόγο για «παθογένειες που γεννά το πελατειακό της σύστημα», επισημαίνοντας πως η χώρα προχωρεί σε ορισμένες παρεμβάσεις στους τομείς ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεις στον τομέα ψηφιακής μετάπτωσης, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλες. Ανέφερε δε πως η κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου έκανε προσπάθειες στον τομέα κρίσιμων μεταρρυθμίσεων, όπως το εργασιακό, που «δεν ευοδώθηκαν λόγω του πελατειακού κράτους».

 

Από την πλευρά του, ο πρώην επικεφαλής του EuroWorking Group και νυν οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Βίζερ ανέφερε ότι στην ελληνική περίπτωση έγινε λανθασμένα η διαπίστωση ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν το δημοσιονομικό πρόβλημα και το γεγονός αυτό είχε συνέπειες στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Όταν εκδηλώθηκε αρχικά η κρίση, δεν υπήρχε κάποιος στην Ευρώπη που να μπορούσε να βάλει κάτω ένα τέτοιο πρόγραμμα προσαρμογής όπως αυτό στην Ελλάδα.

Ο κ. Βίζερ επισήμανε γενικότερα ότι στην αρχή της κρίσης στην Ευρωζώνη υπήρχε απουσία των απαιτούμενων εργαλείων, τα οποία έπρεπε να δημιουργήσεις εκείνη την ώρα από την αρχή.

«Ελλάδα: 200 χρόνια οικονομικής επιβίωσης»EconomistΠ.ΤόμσενΤ.Βίζερ