Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκε η άδεια λειτουργίας για το πρώτο υδατοδρόμιο στην Ελλάδα, στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου θα αποτελέσει τον “οδηγό” που θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου για τα επόμενα υδατοδρόμια που σχεδιάζονται να κατασκευαστούν σε νησιωτικές, παράκτιες και παραλίμνιες περιοχές της χώρας.
Όπως αναφέρεται, τα (πρώην πλήρως αυτοτελή) Υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας, αποφάσισαν τα εξής:
-Χορηγούμε στον «Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε.» (ΟΛΚΕ Α.Ε.) άδεια λειτουργίας Αεροδρομίου επί υδάτινης επιφάνειας (εφεξής «Υδατοδρόμιο»), στη θαλάσσια περιοχή Λιμένα Κέρκυρας για τη χρήση της από υδροπλάνα.
-Το υδατοδρόμιο λειτουργεί ως τόπος από/προσθαλάσσωσης υδροπλάνων με σκοπό τη μεταφορά επιβατών, ταχυδρομείου και φορτίου, την εξυπηρέτηση πτήσεων της Γενικής Αεροπορίας, πτήσεων αεροπορικών εργασιών και την παροχή πτητικής εκπαίδευσης.
-Ο κάτοχος άδειας λειτουργίας του Υδατοδρομίου είναι υπεύθυνος για την τήρηση και εφαρμογή όλων των όρων, προϋποθέσεων, υποχρεώσεων και απαγορεύσεων των άρθρων 32 έως και 57 του Ν.4146/2013, με στόχο την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του υδατοδρομίου.
-Ο κάτοχος άδειας λειτουργίας του Υδατοδρομίου πρέπει να τηρεί και να εφαρμόζει τους όρους και περιορισμούς της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του ΥΠΕΚΑ για τη δημιουργία υδατοδρομίου στο λιμένα Κέρκυρας.
-Ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου οφείλει να εφαρμόζει τα όσα αναφέρονται στον υποβληθέντα τεχνικό φάκελο που προβλέπεται στο άρθρο 38 του Ν.4146/2013, όπως αυτός έγινε αποδεκτός με τις υποδειχθείσες από τις αρμόδιες υπηρεσίες συστάσεις και περιορισμούς.
Στόχος, είναι έως το καλοκαίρι να αδειοδοτηθούν και τα υδατοδρόμια των Παξών και των Ιωαννίνων, ενώ σε ο, τι αφορά τα εισιτήρια ο σχεδιασμός προβλέπει πως η τιμή τους θα είναι χαμηλότερη απ΄αυτήν των αεροπορικών εισιτηρίων.
Σημειώνεται, ότι τη λειτουργία του υδατοδρομίου Κέρκυρας θα αναλάβει η εταιρεία «Υδατοδρόμια Βορείου Ιονίου». Πρόκειται για μεικτή εταιρεία την οποία συνέστησαν ο ΟΛΚ, που είναι ιδιοκτήτης του υδατοδρομίου της Κέρκυρας και η «Ελληνικά Υδατοδρόμια».
Ηδη, η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» έχει αναλάβει να αδειοδοτήσει άλλα 15 υδατοδρόμια, τα οποία είναι:
1) Παξών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
2) Ερείκουσας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
3) Οθωνών (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας)
4) Πάτρας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Πάτρας)
5) Ρεθύμνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου)
6) Λαυρίου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου)
7) Ηρακλείου (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου)
8) Λίμνης Βεγορίτιδας (ιδιοκτησίας Δήμου Αμυνταίου)
9) Ραφήνας (ιδιοκτησίας του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας)
10) Χερσονήσου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λ. Τ. Χερσονήσου Κρήτης)
11) Σίφνου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου)
12) Πόρου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πόρου)
13) Χανίων (ιδιοκτησίας του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων)
14) Κατάκολου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου)
15) Ίου (ιδιοκτησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ίου)