Επενδυτικά σχέδια για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας αλλά και του ερευνητικού έργου τους στην Ελλάδα, έχουν ήδη από το 2019 να θέτουν σε εφαρμογή εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες φαρμάκου, με στόχο να έχουν αξιοποιήσει για τον σκοπό αυτό περί τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2024.
Όπως τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), ο κλάδος του φαρμάκου έχει και όραμα, και στοχευμένη επενδυτική στρατηγική αλλά και κεφάλαια προκειμένου να επενδύει όσο το δυνατόν περισσότερο, αρκεί βέβαια και η Πολιτεία να αναγνωρίσει αυτή τη δυναμική.
Στη συνέντευξη τύπου ΄έγινε παρουσίαση της δυναμικής του κλάδου, από τον πρόεδρο της ΠΕΦ κ. Θεόδωρο Τρύφων, τον Αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Δέμο και τη Γενική Διευθύντρια κα Φαίη Κοσμοπούλου , ενώ παρενέβη με μήνυμα του, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες συνολικά το διάστημα 2019-2024 θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 1.452 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες. Αυτές αφορούν ειδικότερα, 485 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία από Ελληνικές Βιομηχανίες και επίσης 347 εκατ. ευρώ από τις ίδια για έρευνα και ανάπτυξη. Επίσης υπολογίζονται συνολικές επενδύσεις 620 εκατ. ευρώ από πολυεθνικές εταιρείες.
Μάλιστα σημειώνεται ότι σημαντικό κίνητρο αποτελεί ο συμψηφισμός των δαπανών για επενδύσεις με τις οφειλές λόγω clawback των φαρμακευτικών. Ειδικότερα, κατά την έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας το 2019, η οποία αφορούσε μόνο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με το ύψος των συμψηφισμών να φτάνει στα 50 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν επενδυτικά σχέδια 82 εκατ. ευρώ.
Αντίστοιχα για πέρυσι θα κατατεθούν επενδυτικά σχέδια 210 εκατ. ευρώ, με τους συμψηφισμούς να φτάνουν μέχρι τα 100 εκατ. ευρώ. Για φέτος οι επενδύσεις αναμένονται στα 260, το 2022 στα 305, το 2023 στα 300 και το 2024 στα 295.
Οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας είναι διατεθειμένη να υλοποιήσουν αυτές τις επενδύσεις οι οποίες σε σημαντικό ποσοστό ήδη υλοποιούνται, αλλά ζητούν και αύξηση των ποσών που συμψηφίζονται, κάτι που αποτελεί δίκαιο αίτημα. Κι αυτό διότι οι επενδύσεις επιστρέφουν άμεσα στην κοινωνία και την οικονομία και το Κράτος σε ελάχιστα χρόνια κάνει απόσβεσης της παροχής αυτής.
Σύμφωνα με τα όσα σημειώθηκαν χθες, με βάση τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες παραγωγικές υποδομές είναι 40 εργοστάσια, 71 μονάδες παραγωγής , 202 γραμμές παραγωγής και 23 ερευνητικά κέντρα. Οι νέες επενδύσεις αφορούν στην ανάπτυξη 12 νέων εργοστασίων, 29 νέων μονάδων παραγωγής, 52 νέες γραμμές παραγωγής και 17 νέα ερευνητικά τμήματα.
Μετά την ολοκλήρωση των εν λόγω επενδύσεων η δυναμική του κλάδου θα είναι ισχυρότατη πρωταγωνιστώντας μάλιστα στην Ευρωπαϊκή αγορά καθώς θα διαθέτει σε υποδομές το 2025, 52 νέα εργοστάσια, 100 μονάδες παραγωγής, 254 γραμμές παραγωγής και 40 ερευνητικά κέντρα ή τμήματα.