«Μάχη» για να σωθεί η σεζόν στον τουρισμό - Η Κρήτη 1η στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων

Τι σκοπεύουν να προσφέρουν οι ξενοδόχοι.

Όλες οι προσπάθειες τόσο των αρμοδίων του οικονομικού επιτελείου όσο και παραγόντων της αγοράς, επικεντρώνονται στην μεγάλη μάχη για να σωθεί κατά το δυνατόν η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα.

Προς το παρόν δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού τη χρονιά που διανύουμε και όπως λένε εκπρόσωποι των ξενοδόχων κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Rapid tests και εμβολιασμοί

«Το άνοιγμα του τουρισμού βασίζεται στο τρίπτυχο “πιστοποιητικό εμβολιασμού ή rapid test ή μοριακό test”», τονίζει ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος και προσθέτει ότι για υποδεχθούμε τουρίστες είναι απαραίτητο να υπάρχει μία από τις τρεις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το πρόγραμμα εμβολιασμού στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απ’ όπου προέρχεται η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που υποδέχεται η χώρα μας καθώς και από την πορεία της πανδημίας.

Πάντως οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι έχει ουσιαστικά χαθεί η πρώιμη τουριστική περίοδος του Απριλίου και του Μαΐου, αν και στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Χαλκιδική ελπίζουν ότι εφόσον υπάρχουν θετικές εξελίξεις τότε ενδέχεται να υποδεχθούν τουρίστες από γειτονικές χώρες την περίοδο του Πάσχα, την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου.

“Επιδότηση” των τεστ κορωνοϊού από τους ξενοδόχους

Μάλιστα όπως λέει ο κ. Τάσιος,  τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής προτίθενται  να αναλάβουν την κάλυψη του 50% του κόστους του τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού που απαιτείται να κάνουν οι τουρίστες που περνούν τα σύνορα της χώρας με προορισμό τη Χαλκιδική.

Ανάλογη  πρωτοβουλία υλοποιήθηκε και τον Αύγουστο 2020 από τους επαγγελματίες της Χαλκιδικής. “Ο τουρίστας με προορισμό την Χαλκιδική θα επιδεικνύει το τεστ μαζί με την απόδειξη κατά το check in στο κατάλυμα και θα τού επιστρέφεται το ήμισυ του ποσού που έχει καταβάλει», σημειώνει ο κ. Τάσιος, επισημαίνοντας ότι με τα τωρινά δεδομένα, το τεστ στις βαλκανικές χώρες στοιχίζει περίπου 100 ευρώ το άτομο, το οποίο είναι ένα σεβαστό ποσό για μια οικογένεια.

Η χρονιά που χάθηκαν 14 δις

Το πλήγμα που δέχτηκε ο ελληνικός τουρισμός από την πανδημία του κορωνοϊού και την υγειονομική κρίση αποτυπώνονται και στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος   για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος  οι εισπράξεις από τον τουρισμό το 2020 ανήλθαν  στα 4,28 δισεκατομμύρια  ευρώ έναντι 18,2  το 2019, δηλαδή παρουσίασαν μείωση κατά 76,5%, πέρσι δηλαδή χάθηκε τζίρος σχεδόν 14 δις.

Σε αυτό το πλήγμα αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου, μιλώντας  στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. με θέμα «η απασχόληση στην εποχή μετά την πανδημία.  Οικονομικές  και  κοινωνικές προτεραιότητες».

Η κρίση του κορωνοϊού, είπε ο κ. Τσακλόγλου,  χτύπησε την ελληνική οικονομία ιδιαίτερα σκληρά, καθώς η οικονομία μας βασίζεται σε τομείς που αποδείχθηκαν ευάλωτοι στην πανδημία, όπως ο τουρισμός και οι σχετιζόμενες υπηρεσίες, οι διεθνείς μεταφορές και το λιανεμπόριο… Με τους ευρείς εμβολιασμούς να έχουν ξεκινήσει, ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε αφήσει πίσω τη χειρότερη φάση της κρίσης».

Μάλιστα ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία του για το μέλλον λέγοντας χαρακτηριστικά «Γνωρίζουμε πλήρως ότι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη. Κάποιες επιχειρήσεις που υποστηρίχθηκαν από την κυβέρνηση και παρέμειναν «ζωντανές» ίσως να μην καταφέρουν να επιβιώσουν στην περίοδο μετά την πανδημία».

Πρώτη η Κρήτη στις κρατήσεις των Γερμανών, αλλά και στα πακέτα της TUI

Πάντως μεγάλοι tour operators, όπως η TUI, σε εκτιμήσεις τους αναφέρουν ότι αγαπημένοι προορισμοί διακοπών των Ευρωπαίων για το επόμενο καλοκαίρι είναι η Ελλάδα και η Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα στην κορυφή των προτιμήσεων των Ευρωπαίων για φέτος βρίσκονται η Κρήτη  και τα Κανάρια νησιά.

Την Κρήτη, η οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα προορισμών που προτιμούν οι πελάτες της TUI στην Ευρώπη, ακολουθούν τα Κανάρια νησιά, η Ρόδος, η Τενερίφη και η Αττάλεια. Μάλιστα η Κρήτη είναι ο κορυφαίος προορισμός για τους Γερμανούς.

Το ελληνικό νησί ανεβαίνει δύο θέσεις στην κατάταξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αντικαθιστά έτσι την επί σειράν ετών πρώτη Μαγιόρκα, η οποία κατατάσσεται δεύτερη.

Η Ρόδος και η Κως ανεβαίνουν επίσης δύο θέσεις και καταλαμβάνουν την τρίτη και τέταρτη θέση.

Οι Βρετανοί τουρίστες προτιμούν το Νταλαμάν στην τουρκική Ριβιέρα και ακολουθούν η Κύπρος, η Αττάλεια, η Τενερίφη και η Ρόδος.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα ελληνικά νησιά είναι ο νούμερο ένα προορισμός για Φινλανδούς, Δανούς, Νορβηγούς και Σουηδούς, ακολουθούμενα από τη Μαγιόρκα, την Αττάλεια και την Κύπρο.

Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί προτιμούν την Αττάλεια και την τουρκική Ριβιέρα αυτό το καλοκαίρι, ενώ τα δύο ελληνικά νησιά Κρήτη και Ρόδος, καθώς και η Μαγιόρκα και η Τενερίφη είναι επίσης πολύ δημοφιλή. Οι Γάλλοι φαίνεται ότι προτιμούν τη Σικελία ενώ πολλοί δηλώνουν ότι προτιμούν να κάνουν διακοπές εντός συνόρων.

Σύμφωνα με την TUI ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί και των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι τώρα, είναι ότι υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ξενοδοχεία υψηλότερης κατηγορίας και superior δωμάτια.

 

 

rapid testsTUIΚορωνοιόςΚρήτητουρισμός