Πότε θα ανοίξει η εστίαση: Το στοίχημα του Μαΐου & ο κυβερνητικός σχεδιασμός

Τι προτείνουν παράγοντες της αγοράς και πόσο μειώθηκε ο τζίρος.

Μεγάλο και εξαιρετικά απαιτητικό «στοίχημα» για την κυβέρνηση, αποτελεί το άνοιγμα της εστίασης και του τουρισμού, το επόμενο διάστημα, ενώ είναι καίριο ζητούμενο και για την οικονομία, αφού, όπως όλα δείχνουν, μία μορφή περιοριστικών μέτρων σαφώς και θα παραμείνει σε ισχύ και μετά τον Μάρτιο.

Η έκταση αυτών των περιορισμών, όπως και η μορφή τους, θα εξαρτηθεί τόσο από την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης όσο και από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών.

Μετά τι Πάσχα το άνοιγμα της εστίασης

Ειδικά για την εστίαση όμως, ο δρόμος δείχνει ακόμη μακρύς. Κυβερνητικό στέλεχος, που συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις συσκέψεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης, μιλώντας με παράγοντες της αγοράς είπε με νόημα «ότι το πλήρες «άνοιγμα» της εστίασης, θα είναι μετά το Πάσχα, αλλά εντός του Μαΐου».

Το μόνο παράθυρο που αφήνεται ανοιχτό, αναλόγως και των καιρικών συνθηκών, είναι να δοθεί η δυνατότητα λίγο νωρίτερα σε όσους επιχειρηματίες επιθυμούν να ανοίξουν μόνον σε εξωτερικούς χώρους.

Εφόσον αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών. Ηδη, θεωρείται δεδομένο ότι θα επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και για τον Απρίλιο ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και 8η φάση επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε χθες ότι τα “δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι μεγάλο”, αποτελεί όμως ανοιχτό ερώτημα εάν αυτά τα μέτρα επαρκούν.

Μείωση τζίρου πάνω από 53,4%

Ενδεικτικά του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης αλλά και ο τομέας του τουρισμού είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με αυτά  για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο κύκλος εργασιών το 2020 ανήλθε σε 266,1δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 307,7 δις. ευρώ το 2019,  παρουσιάζοντας μείωση 13,5%.

Όμως οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» παρουσιάζουν μείωση που φθάνει στο 53,4%.

Για το τελευταίο τρίμηνο του 2020 ο τζίρος για το σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας έφθασε τα 72, 2 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 79 δις. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 8,6%.  Όμως και σε αυτό το διάστημα τη μεγαλύτερη μείωση, κατά 47,9%, παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα «Δραστηριότητες υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης.

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες 

Παράγοντας της αγοράς που συνομιλεί καθημερινά με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων εστίασης και τουρισμού σημειώνει με έμφαση ότι «χρειάζεται, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης του, με άμεσες όσο και μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις.

Ειδικότερα, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, θα πρέπει να εφαρμοστεί επιλεγμένη αναστολή λειτουργίας, ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία, με αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων και προστασία των εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Και για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης να επιδοτηθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών. Χρειάζεται επίσης διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των μισθώσεων κατά ένα έτος, με απαγόρευση των εξώσεων».

Η αγορά περιμένει από το οικονομικό επιτελείο να λάβει υπόψη πολύ σοβαρά τις προτάσεις που διατυπώθηκαν από τους επιχειρηματίες της εστίασης, κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, και να εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη των κλάδων της εστίασης και του τουρισμού.

Σχέδιο για την επόμενη μέρα

Ειδικότερα, όπως λένε άνθρωποι που ζουν καθημερινά τον παλμό της αγοράς, μετά το άνοιγμα της εστίασης «είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ειδική δέσμη μέτρων στήριξης του κλάδου, με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του 2022.

Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προβλεφθεί ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη φοροαπαλλαγή των ποσών που δαπανώνται στην εστίαση και αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων, στήριξη των θέσεων εργασίας μέσω επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και στοχευμένα για τον κλάδο προγράμματα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ».

Μόνο με αυτό τον τρόπο, υποστηρίζουν, η πλειοψηφία από τις 80.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και σήμερα αντιμετωπίζουν  πρόβλημα επιβίωσης,  θα μπορέσουν να διασωθούν και να διατηρήσουν  εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

 

 

 

εστίασηΚορωνοιόςμέτρα στήριξηςπανδημία μέτρα εστίασηςτζίρος εστίασης