Είναι η εποχή που υπό κανονικές συνθήκες οι επαγγελματίες του τουρισμού προετοιμάζονταν πυρετωδώς για τη νέα σεζόν, αλλά μετά την πανωλεθρία που έφερε η πανδημία στην σεζόν 2020, η πικρά αυτή πείρα, φέρνει αβεβαιότητα και κατήφεια που σκιάζουν τον ορίζοντα για την τουριστική σεζόν του 2021.
Μπορεί να ανακάμψει φέτος ο ελληνικός τουρισμός και να ξεπεράσει το βαρύτατο πλήγμα που δέχθηκε το καλοκαίρι του 2020 λόγω της υγειονομικής κρίσης;
Αυτή είναι πιθανότατα η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ… Από την ανάκαμψη ή μη του τουρισμού το καλοκαίρι του 2021 θα κριθούν εν πολλοίς οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία για το τρέχον έτος.
“Κλειδί” οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη
Πάντως οι προβλέψεις που γίνονται στις αρχές του έτους δεν δείχνουν να συγκλίνουν αφού όλα εξαρτώνται από την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών σε όλο τον πλανήτη και κυρίως στις ευρωπαϊκές χώρες.
Εφόσον υπάρξει ομαλή τροφοδότηση των συστημάτων υγείας με εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρίες τότε οι εξελίξεις «στην βαριά βιομηχανία» της ελληνικής οικονομίας θα είναι κατά πολύ καλύτερες από το 2020.
Σε αυτό ακριβώς το θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ λέγοντας χαρακτηριστικά «μέχρι το Πάσχα θα έχουμε εμβολιάσει πιστεύω και ένα πολύ μεγάλο μέρος της κατηγορίας από τα 60 μέχρι τα 74. Συνολικά δηλαδή όλοι άνω των 60 συν κάποιοι οι οποίοι έχουν βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχουν εμβολιαστεί».
«Αυτό», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «με κάνει να πιστεύω και να είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι καθώς θα μπαίνουμε πια στην άνοιξη και καθώς η οικονομία θα πρέπει να ανοίγει και λόγω τουρισμού, και θα έχουμε τουρισμό φέτος πολύ περισσότερο από πέρσι, το δουλεύουμε πολύ συστηματικά, θα μπορούμε πια να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια».
Χαμένη η “πρώιμη” τουριστική σεζόν;
Οι εξελίξεις μέχρι τώρα δείχνουν ότι έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί οι κρατήσεις για την πρώιμη περίοδο, δηλαδή Μάιο και Ιούνιο. Αν υπάρξουν κρατήσεις για αυτό το δίμηνο θα είναι, οι αποκαλούμενες, της τελευταίας στιγμής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς οι εισπράξεις από τον ελληνικό τουρισμό το 2021 μπορούν να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν το 50% των εισπράξεων του 2019. Τα έσοδα του 2019, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ανήλθαν σε 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ το 2020 (αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία) δε ξεπέρασαν τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εφόσον επαληθευτούν αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις, τότε τα έσοδα το 2021 σε σχέση με το 2020 σχεδόν θα τριπλασιασθούν και θα δώσουν μια ανάσα στον κλάδο. Πρόκειται για μια εκτίμηση, πάντως, που ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας χαρακτήρισε πρόσφατα ως «μάλλον φιλόδοξη».
Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι σε κάθε περίπτωση ο κλάδος του τουρισμού θα χρειασθεί κρατική ενίσχυση και στοχευμένα προγράμματα ώστε να επουλωθούν οι βαρύτατες πληγές που αφήνει η υγειονομική κρίση στον τουρισμό.
“Αγκάθι” η παράταση της σχολικής χρονιάς στην Ευρώπη
Πάντως κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στην Ευρώπη θεωρούν ότι είναι πρόωρο να αρχίσει η συζήτηση για καλοκαιρινά ταξίδια και θεωρείται δεδομένο πια, πως αρκετές χώρες θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τον εσωτερικό τουρισμό ώστε να μην υπάρχει εκροή κεφαλαίων αλλά και κίνδυνος να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο.
Ταυτόχρονα αποφάσεις στο τομέα της εκπαίδευσης ενδέχεται να έχουν άμεση επίπτωση στο τουριστικό ρεύμα προς της χώρες υποδοχής, όπως η Ελλάδα. Ειδικότερα η Ιταλία έχει ήδη εξαγγείλει, δια στόματος του εντολοδόχου πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι και το τέλος Ιουλίου.
Παρόμοια συζήτηση έχει ξεκινήσει και στη Γερμανία και μάλιστα υπάρχουν προτάσεις για παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τον Δεκέμβριο 2021. Σχέδια για παράταση του σχολικού έτους υπάρχουν άλλωστε και στη Δανία, όπως και τις Κάτω Χώρες.
Στη χώρα μας η κυβέρνηση έχει αποκλείει την παράταση της σχολικής χρονιάς, ωστόσο μια τέτοια απόφαση στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν θα είναι καλή εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό.