Σε ετοιμότητα για νέο lockdown το ΥΠΟΙΚ: Στα 3 δισ. το μήνα το δημοσιονομικό κόστος

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κόστος, που θα προκαλέσει ένα νέο καθολικό lockdown στην Αττική, όπως επιβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.

Θα αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια το μήνα, είπε συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας.

Συνετή διαχείριση

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμηση ότι το κόστος αυτό θα φθάσει περίπου τα τρία δισ. ευρώ το μήνα, λέγοντας ότι «τώρα το κόστος με τα υφιστάμενα μέτρα είναι στα 2,5 δισ. ευρώ» και επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση κάνει «συνετή διαχείριση πόρων» ώστε να κρατήσει δυνάμεις για κάθε ενδεχόμενο. Για αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση μπορεί να καλύπτει μέρος των απωλειών όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά δεν είναι δυνατό να καλύψει το σύνολο των απωλειών.

Παράλληλα, ο ΥΠΟΙΚ υπεραμύνθηκε των επιλογών του υπουργείου σχετικά με την επαρκή στήριξη τομέων της οικονομίας, λέγοντας ότι οι δράσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις πιο γενναιόδωρες από αντίστοιχες άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η χώρα είναι ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και άρα έχει τη «Δαμόκλειο σπάθη» των ελλειμμάτων και του χρέους.

Όχι σε νέα παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας

Ωστόσο παρά το γεγονός της μειωμένης κινητικότητας και των οικονομικών προβλημάτων με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως  δεν υπάρχει σκέψη για να δοθεί νέα παράταση, ούτε υπάρχει σενάριο για στοχευμένες μειώσεις ή διευκολύνσεις στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, η προθεσμία για τα οποία είναι η 26η Φεβρουαρίου.

Πρόσθεσε δε, ότι οι όποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα αφορούν στα χαμηλά στρώματα. Όμως, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην αναθεωρηθούν εφέτος οι αντικειμενικές αξίες. «Ο ΕΝΦΙΑ θα ακολουθήσει τις νέες τιμές στις αντικειμενικές αξίες αν ολοκληρωθούν φέτος», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Καμία αλλαγή στα τεκμήρια διαβίωσης

Παράλληλα, είπε ότι θα αποφασιστεί όταν υπάρχουν και εκτιμηθούν όλα τα δεδομένα για τις συναλλαγές την περίοδο της πανδημίας, η πιθανότητα να μην ισχύσει εφέτος η υποχρέωση για ηλεκτρονικές συναλλαγές σε ύψος τουλάχιστον 30% του εισοδήματος. Τόνισε, δε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση για αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης λόγω των μειωμένων εισοδημάτων όσων πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Εξήγησε, δε, ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 21 εκατομμύρια ευρώ, με τα 11 εκατομμύρια ευρώ να αφορούν σε νοικοκυριά. Σχετικά με την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, παρέπεμψε στο καλοκαίρι, όταν και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τέλος υπογράμμισε ότι θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα η ρύθμιση για τις επιταγές που σφραγίστηκαν μέσα στον Ιανουάριο και πριν τη νομοθετική ρύθμιση για την παράταση στην πληρωμή τους.

 

 

δημοσιονομικό κόστοςΝέο lockdownΤέλη ΚυκλοφορίαςΥΠΟΙΚΧρήστος Σταϊκούρας