Από το Ταμείο Ανάκαμψης & σε ορίζοντα 7ετίας θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος του 2020

“Στέρεψαν” τα περιθώρια για άλλα μέτρα στήριξης εν μέσω πανδημίας.

Σε κρίσιμο σημείο η οικονομία, καθώς παρότι η Ελλάδα έχει απαλλαγεί από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, το δημόσιο προκειμένου να καλύπτει το κόστος των μέτρων στήριξης μιας κοινωνίας που πλήττεται βαρέως από την πανδημία, πρέπει με κάποιον τρόπο να μπαίνουν χρήματα κάθε μήνα, στα ταμεία του κράτους.

Το δημόσιο ναι μεν  έχει διατηρήσει τα 36,7 δις ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, αλλά όταν χρειάζεται 3-4 δις ευρώ το μήνα, η οικονομική πίεση γίνεται έντονη σε ταμειακό επίπεδο.

Το «μαξιλάρι» δεν κινδυνεύει, αλλά πρέπει να προσέξουμε  πολύ

«Δεν κινδυνεύει το «μαξιλάρι», αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ,» διαμηνύει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στα 37 δισεκατομμύρια, που εξοικονόμησε και άφησε στα ταμεία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και εν συνεχεία διευκρίνισε πως οι δυνατότητες εξόδου στις αγορές, όπως αυτή της τελευταίας εβδομάδας, που εξασφάλισε 3,5 δις ευρώ με πολύ χαμηλό επιτόκιο, δεν είναι απεριόριστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από χθεσινό δημοσίευμα στην Καθημερινή της Κυριακής, πηγή του οικονομικού επιτελείου, την οποία επικαλείται η εν λόγω εφημερίδα, έλεγε την περασεμένη εβδομάδα σε μάλλον αγωνιώδη τόνο, πως «η βεντάλια των μέτρων έχει ανοίξει στο μέγιστο βαθμό. Δεν μπορεί να ανοίξει άλλο».

Αυτό σημαίνει ότι το επιτυχημένο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα ολοκληρώσει μάλλον τη διαδρομή του στον 6ο κύκλο του, το Μάρτιο, ο οποίος έχει ήδη προαναγγελθεί ενώ το νέο μέτρο που ετοιμάζεται για την κάλυψη παγίων δαπανών μεσαίων επιχειρήσεων θα κυμανθεί σε ένα επίπεδο στήριξης της τάξης 500 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου , πολύ κάτω από τα 1,5 δις των προηγούμενων γύρων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Πολύ υψηλότερα ποσά σε λιγότερες επιχειρήσεις

Σε αυτό το πνεύμα, η αύξηση του πλαφόν της ενίσχυσης ανά επιχείρηση από τα 3 εκατομμύρια ευρώ στα 10 εκατομμύρια ευρώ, την οποία αποφάσισε η Κομισιόν την περασμένη Πέμπτη, εφ’ όσον εφαρμοστεί στην Ελλάδα, θα έχει ως αποτέλεσμα απλώς να μοιραστούν υψηλότερα ποσά σε λιγότερες επιχειρήσεις, απ’ τη στιγμή που ο συνολικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αυξηθεί.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης έλεγε τις προηγούμενες μέρες, ότι «πλέον, το κόστος αρχίζει και γίνεται σοβαρό». Ο ίδιος εξηγούσε ότι το δημοσιονομικό κόστος του 2020, θα καλυφθεί μάλλον από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ορίζοντα 7ετίας, αλλά το κόστος του 2021 είναι μελλοντικοί φόροι και μόνο με πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, που θα φέρουν ανάπτυξη, μπορεί να αντισταθμιστεί.

Τι ανησυχεί την κυβέρνηση

Αυτό που ανησυχεί, βεβαίως, πάνω απ’ όλα την κυβέρνηση είναι ο τουρισμός και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο να υποστεί πλήγμα μεγαλύτερο από αυτό που έχει υπολογισθεί.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση έχει κάνει μια μάλλον αισιόδοξη εκτίμηση για τουρισμό στο 60% του επιπέδου του 2019. Αν αυτός ο υπολογισμός πέσει πολύ έξω, τότε το πλήγμα θα είναι βαρύτατο, προειδοποιούν στελέχη της, χωρίς να κρύβουν την ανησυχία τους.

 

 

 

επιστρεπτέα προκαταβολήΈσοδακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑμαξιλάριοικονομίαταμειακά διαθέσιμαΧρήστος Σταϊκούρας