Πώς θα αξιοποιηθούν τα τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης: Οι 4 πυλώνες του σχεδίου

Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μία εκ θεμελίων αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, μέσω της αξιοποίησης του πακτωλού των 32 δισ ευρώ από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Ένα νέο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό αναπτυξιακό μοντέλο 

Το οικονομικό επιτελείο κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το Προσχέδιο Δράσης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και φιλοδοξεί  αυτό να αποτελέσει το μοχλό για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, με ένα νέο, φιλόδοξο και εξωστρεφές σχέδιο, που θα είναι ανταγωνιστικό, πράσινο και ψηφιακό.

Ένα μοντέλο με λιγότερη παραοικονομία, με ένα φορολογικό σύστημα φιλικό προς την ανάπτυξη και ένα αποτελεσματικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν τα στελέχη της κυβέρνησης που ετοίμασαν το Πρόγραμμα, λαμβάνοντας υπόψη τους και την πρόταση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις συμβαδίζουν στο πρόγραμμα, διευκολύνοντας έτσι την προώθηση των δεύτερων, αφού θα υποστηρίζονται χρηματοδοτικά.

Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, για παράδειγμα, μέσω ενός ανταποδοτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα.

Επίσης, περιλαμβάνεται μια ευρεία φορολογική μεταρρύθμιση , η οποία μεταξύ άλλων, προβλέπει θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα δοθούν κίνητρα, πιθανώς το α τρίμηνο του 2021, υπό μορφήν ελαφρύνσεων, για ηλεκτρονικές συναλλαγές με συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, που συνήθως φοροδιαφεύγουν.

Οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί, ανά εξάμηνο και τα περιθώρια σπατάλης, περιορισμένα. Αν δεν τα καταφέρει, οι πόροι –και η ευκαιρία-απλώς θα χαθούν.

Από τα 32 δισ (γιατην ακρίβεια 31,9 δις ευρώ) του Next Generation EU, τα 28,9 δις ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης (16,2 δις επιχορηγήσεις και 12,7 δις δάνεια) , 2,3 δις ευρώ από το React –EU το οποίο αφορά την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19 και μικρότερα ποσά από τα Ταμεία Δίκαιης Μετάβασης και Αγροτικης Ανάπτυξης.

Οι 4 πυλώνες του Προσχεδίου: Πώς οδηγούν σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο

Δομημένο σε 4 πυλώνες, το Προσχέδιο καταγράφει πλήθος προτάσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:

Πράσινη μετάβαση:

  • Διασύνδεση των ελληνικών νησιών, εγκατάσταση εκατομμυρίων έξυπνων τηλεμετρητών ενέργειας,
  • Εκτεταμένο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών και κτιρίων, επιχειρήσεων και δημοσίου,
  • Ανάπτυξη προσβάσιμων σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα,
  • Εισαγωγή πολεοδομικών σχεδίων, που θα πληροφορούν για τις δυνατότητες χρήσης γης για σχεδόν τα 4/5 της χώρας,
  • Στρατηγικές αστικές αναπλάσεις, μεγάλες επενδύσεις σε αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα,
  • Εγκατάσταση τηλεμετρητών για τον εντοπισμό διαρροών και την έξυπνη διαχείριση του νερού.

Ψηφιακή μετάβαση:

  • Προεγκατάσταση υποδομής οπτικών ινών στα κτίρια, ανάπτυξη διαδρόμων δικτύου 5G σε όλους τους αυτοκινητόδρομους,
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων, με απόκτηση εξοπλισμού, υπηρεσιών cloud και διαδικτυακών υπηρεσιών,
  • Ψηφιακό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ),
  • Ψηφιοποίηση πολεοδομιών, δήμων, της δικαιοσύνης κ.α.

Απασχόληση, δεξιότητες και κοινωνική συνοχή:

  • Μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, που ενισχύει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διατήρησή τους σε περιόδους κρίσης,
  • Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού , με το ανταποδοτικό σύστημα επικουρικών συντάξεων,
  • Προγράμματα κατάρτισης για ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων,
  • Μεταρρύθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης,
  • Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την ενίσχυση της αυτονομίας των ελληνικών πανεπιστημίων , τη βελτίωση των επιδόσεών τους στην έρευνα και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
  • Προγράμματα ενίσχυσης της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης ευάλωτων ομάδων και θωράκισης των κοινωνικών παροχών από κάθε καταχρηστική πρακτική.

Ιδιωτικές επενδύσεις και θεσμικός μετασχηματισμός:

  • Μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που περιλαμβάνουν ψηφιοποίηση, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου,
  • Ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS με τις φορολογικές αρχές, και
  • Χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τη διευκόλυνση φορολογικών ελέγχων.

Ας σημειωθεί ότι οι προτάσεις έχουν μια υπερκάλυψη της τάξης του 65-70%, ως προς το ποσό των επιχορηγήσεων, 16,2 δις ευρώ.

Έτσι, μαζί με τα δάνεια των 12,7 δις ευρώ φτάνουν περίπου στα 40 δις ευρώ. Αφού περάσουν από μια σειρά ελέγχων εδώ και από τις Βρυξέλλες θα καταλήξουν, στην τελική τους μορφή στον προβλεπόμενο προϋπολογισμό.

Η τελική πρόταση υπολογίζεται ότι θα κατατεθεί τον Φεβρουάριο, για να εγκριθεί ως τον Ιούνιο και να αρχίσουν στη συνέχεια οι εκταμιεύσεις.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει υπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2021 εισροές 3,9 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτιμά ότι τα ποσά αυτά θα συνεισφέρουν με 2 ποσοστιαίες μονάδες στην προβλεπόμενη ανάκαμψη του 4,8% του 2021 .

 

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, η παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης από την Επιτροπή Πισσαρίδη – Θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός

Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, θα συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, από την Επιτροπή Πισσαρίδη.

 

 

αναπτυξιακό μοντέλοαξιοποίησηΕπιτροπή Πισσαρίδηπράσινη ανάπτυξηΠυλώνεςΤαμείο Ανάκαμψηςψηφιακή ανάπτυξη