της Δάφνης Γρηγοριάδη
Από σήμερα οι αιτήσεις για την ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα: Θα επιδοτούνται τόσο μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσα και ενήμερα. Την Παρασκευή έληξε το πλαίσιο προστασίας της α΄κατοικίας και μέχρι να εφαρμοστεί το νέο πτωχευτικό δίκαιο , οι πολίτες θα εντάσσονται σε αυτό το έκτακτο νέο πρόγραμμα, στο οποίο προβλέπει επιδότηση δανειακών δόσεων – υπό προϋποθέσεις. Το ύψος της επιδότησης θα καθορίζεται ανάλογα με το αν το δάνειο εξυπηρετείται ή είναι “κόκκινο’’.
Φυσικά, οι συνεπείς δανειολήπτες θα επιβραβεύονται με το να δικαιούνται μεγαλύτερη επιδότηση. Η πλατφόρμα ένταξης θα είναι ανοιχτή για ένα μήνα ώστε από τον Οκτώβριο να ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής των ενδιαφερόμενων και να λάβουν τα πρώτα ποσά των επιδοτήσεων άμεσα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της οικονομίας: Eίναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία εμποδίζουν την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών. To πρόγραμμα Γέφυρα εφαρμόζεται για δυο λόγους, πρώτον διότι κρίθηκε αναγκαίο η προσαρμογή των όρων εξυπηρέτησης δανείων την εποχή της πανδημίας και δεύτερον διότι ακόμη δεν έχει κλειδώσει οριστικά το νέο πτωχευτικό πλαίσιο. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή για σύντομο διάστημα μέχρι να έχουμε τις πρώτες ενδείξεις επιστροφής στην οικονομική ζωή προ κορωναϊού.
Η επιδότηση δανείων έχει στόχο: Την αποτροπή της αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το μεγάλο στοίχημα είναι κατά πόσο πράγματι αυτό θα επιτευχθεί; Μπορεί το πρόγραμμα Γέφυρα να βοηθήσει στην διαχείριση του ιδιωτικού χρέους; Μιας και αναμένομε ότι η αδυναμία αποπληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων θα έχει αύξουσα πορεία τουλάχιστον για το επόμενο έτος. Μεγαλύτερα προβλήματα εξυπηρέτησης περιμένουμε στα επιχειρηματικά δάνεια, ειδικά κλάδων όπως ο τουρισμός, η εστίαση, η βιομηχανία, το εμπόριο. Ανησυχία υπάρχει και για τα παλαιότερα “κόκκινα” δάνεια κατά πόσο αυτά θα αποκλιμακωθούν ή όχι.
Τα συμπεράσματα: H επιδότηση αφορά περίπου 300.000 δανειολήπτες. Εκ των οποίων οι 200.000 αποπληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και οι υπόλοιποι 100.000 έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Συμπεραίνουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά όλους τους δανειολήπτες σε αντίθεση με το προηγούμενο πρόγραμμα εφαρμογής το οποίο απευθυνόταν μόνο στους “κόκκινους” δανειολήπτες. Διευκολύνοντας και τα δάνεια που αποπληρώνονται ομαλά, αυξάνεται η πιθανότητα γρηγορότερης εξυπηρέτησης τους πράγμα το οποίο ευνοεί τόσο τον πολίτη όσο και την τράπεζα.
Πηγή: Economico.gr