Στοιχεία σοκ, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους, αναφορικά με τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19 στον τουριστικό κλάδο παγκοσμίως, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάϊο, η επέλαση του κορωνοϊού, έφερε απώλειες 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το ποσό αυτό είναι υπερτριπλάσιο των απωλειών που κατέγραψε ο διεθνής τουρισμός κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2009, ανέφερε ο Οργανισμός αυτός που υπάγεται στον ΟΗΕ και εδρεύει στη Μαδρίτη.
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, ο αριθμός των διεθνών τουριστών μειώθηκε κατά 56% (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019), ποσοστό που αντιστοιχεί σε 300 εκατομμύρια επισκέπτες.
Παρά την αργή ανάκαμψη του τουρισμού, ιδίως στο βόρειο ημισφαίριο, «ο δείκτης εμπιστοσύνης που έχει καθιερώσει ο ΠΟΤ βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο», πρόσθεσε.
Μεταξύ των κινδύνων που αντιμετωπίζει ο τομέας, ο ΠΟΤ αναφέρει «την αναζωπύρωση της ασθένειας» και την εκ νέου επιβολή καραντίνας, ενώ για την κατάσταση στην Κίνα και τις ΗΠΑ σημειώνει ότι είναι «σε νεκρό σημείο». Και αυτό προκαλεί ανησυχία, δεδομένου ότι αυτές οι δύο χώρες είναι οι μεγάλοι «προμηθευτές» τουριστών.
Στις αρχές Μαΐου ο ΠΟΤ προέβλεπε ότι για τη φετινή χρονιά ο αριθμός των διεθνών τουριστών θα καταγράψει πτώση 60-80% και οι απώλειες για τον τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν τα 910 δισεκ. έως 1,2 τρισεκ. δολάρια. Ο Οργανισμός εκφράζει επίσης τον φόβο ότι κινδυνεύουν 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που εξαρτώνται άμεσα από τον τουρισμό.