Στην επένδυση της ΕΛΒΑΛ, ο πρωθυπουργός: 1η προτεραιότητα η αναγέννηση της βιομηχανίας (Video)

«Η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης αποτελεί στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης με τόνωση της επιχειρηματικότητας και έμφαση στη βαριά βιομηχανία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τον χαιρετισμό του στην παρουσίαση της νέας επένδυσης της ΕΛΒΑΛ, στην μονάδα παραγωγής της εταιρείας, στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

Η κορυφαίας σημασίας επένδυση τοποθετεί την ΕΛΒΑΛ στην πρωτοπορία ενός κλάδου με τεράστιες προοπτικές, και ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της συγκεκριμένης εταιρείας υπογράμμισε ότι το διαδεδομένο κλισέ πως «η Ελλάδα δεν παράγει ούτε καρφίτσα», δεν ισχύει: «Η ελληνική βιομηχανία υπάρχει και είναι εδώ», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να προσθέσει πως «είναι ένα, ίσως, εμβληματικό παράδειγμα του πως λειτουργεί στην πράξη η κυκλική οικονομία, η οποία, αποτελεί προτεραιότητα του αναπτυξιακού σχεδίου της Κυβέρνησής μας».

Η βιομηχανία άντεξε στην κρίση

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι “και μέσα στην πανδημία η ελληνική βιομηχανία υποχώρησε κατά μόλις 9%, όταν υποχώρησε κατά 17% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό δείχνει αντοχές, δείχνει σοβαρές προοπτικές, δείχνει και μεγάλη προσαρμοστικότητα. Και πιστεύω ότι οι επιχειρήσεις, ειδικά οι βιομηχανίες οι οποίες άντεξαν στη δεκαετή λαίλαπα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης είναι σήμερα πιο ισχυρές από ότι ήταν πριν από δέκα χρόνια”.

Παράλληλα τόνισε ότι το συνολικό επενδυτικό περιβάλλον μεταστρέφεται γρήγορα προς το καλύτερο και αυτό αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες και πρόσθεσε ότι ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων έχει μειωθεί από το 28% στο 24%, η φορολόγηση των μερισμάτων έχει μειωθεί από το 10% στο 5%.

Επίσης είπε ότι ο νόμος «Επενδύω στην Ελλάδα» απλουστεύει σημαντικά και επιταχύνει την αδειοδότηση των επενδύσεων, και με μια σειρά από παρεμβάσεις εξομαλύνεται επίσης η αγορά της ενέργειας και λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

“Η ενέργεια είναι κρίσιμη παράμετρος για τη λειτουργία της βαριάς βιομηχανίας. Και αυτό έχει ξεχωριστή σημασία, ειδικά για τη βαριά βιομηχανία, σε μια χώρα όπου διαχρονικά είχαμε ενεργειακό κόστος από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Και, ήδη, οι ενεργοβόρες μονάδες συμβάλλουν στην ευστάθεια του συστήματος. Επανεκκινεί, επίσης, ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης ευέλικτης ισχύος, ενώ σύντομα θα μειωθεί και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ρεύμα μέσης τάσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο που παρουσίασαν οι καθηγητές της “Επιτροπής Πισαρίδη”.

“‘Ακουσα και από τον νομπελίστα καθηγητή Πισσαρίδη, αλλά και τους επιφανείς ακαδημαϊκούς, τα άξια στελέχη της αγοράς που τον πλαισιώνουν, το σχέδιό τους για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ένα σχέδιο το οποίο θα οριστικοποιηθεί μέχρι το Σεπτέμβριο και θα αποτελεί ένα κείμενο αναφοράς που θα δεσμεύει όλους μας, Κυβέρνηση, αλλά και τους φορείς της αγοράς, εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων σε ένα συγκροτημένο σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας για το πως θα μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και θα την κάνουμε πιο ανταγωνιστική. Αυτό που θα κάνει πράξη το σύνθημά μας: Η Ελλάδα που παράγει, η Ελλάδα που εξάγει” κατέληξε:

Η επένδυση

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο “η νέα επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ αφορά στον εκσυγχρονισμό της θερμής έλασης με την προσθήκη ενός τετραπλού θερμού ελάστρου τελευταίας τεχνολογίας (ΤΑNDEM) και είναι η πιο σημαντική στην ιστορία της ΕΛΒΑΛ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, το TANDEM θα αυξήσει σε πρώτη φάση άμεσα, την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στους 380.000 τόνους, θα συμβάλλει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ η ουσιαστική βελτίωση της μεταλλουργικής διαδικασίας θα δρομολογήσει προϊόντα με ακόμα καλύτερα μηχανικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανοίγοντας νέες δυναμικές αγορές, όπως π.χ. στην αυτοκινητοβιομηχανία και την αεροναυπηγική.

Με την επένδυση αυτή η ΕΛΒΑΛ εδραιώνεται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έλασης αλουμινίου σε παγκόσμια κλίμακα και γίνεται το δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο έλασης αλουμινίου, από πλευράς δυναμικότητας όγκου παραγωγής”.

Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκαν ο Μιχάλης Στασινόπουλος και ο Γιάννης Στασινόπουλος, εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της VIOHALCO ενώ ο γενικός διευθυντής της ΕΛΒΑΛ, Λάμπρος Βαρούχας και οι εργαζόμενοι της εταιρείας ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό κατά την ξενάγησή του στους χώρους για τη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων.

Μιχάλης Στασινόπουλος: Με πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη οικονομία, το αλουμίνιο

Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος, μέλος του ΔΣ της VIOHALCO σημείωσε πως τα προϊόντα του ομίλου προέρχονται κατά 30 % από ανακύκλωση και εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες, αποτελώντας το 4 % του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. «Τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδύσεις ξεπέρασαν τα 500 εκατ. ευρώ, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 35 % και η παραγωγή διπλασιάστηκε», πρόσθεσε ενώ σημείωσε πως το αλουμίνιο θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη οικονομία και ανήγγειλε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της ανακύκλωσης.

«Η επένδυση, τόνισε, αποτελεί έμπρακτη απάντηση στην αμφισβήτηση της δυνατότητας της χώρας να έχει σύγχρονη βιομηχανία, η οποία δεν έχει ανάγκη από δεκανίκια αλλά από βιομηχανική πολιτική που παρέχει υγιείς βάσεις για ανάπτυξη και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας».

Τα προϊόντα της ΕΛΒΑΛ όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Λάμπρος Βαρούχας πωλούνται σε μεγάλες βιομηχανίες του εξωτερικού σε κλάδους που περιλαμβάνουν την παραγωγή συσκευασίας τροφίμων – ποτών, ναυπηγική, αυτοκινητοβιομηχανία, δόμηση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπαταρίες, κ.α. Στην Ευρώπη λειτουργούν θυμίζουμε, μόνο τρεις  μονάδες όπως αυτή που παρουσιάστηκε σήμερα και στον κόσμο συνολικά είκοσι.

 

βιομηχανίαΕΛΒΑΛεπένδυσηΜητσοτάκηςΜιχάλης Στασινόπουλος