Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Σε νέα έξοδο στις αγορές προχωρά η Ελλάδα, με ένα 10ετές ομόλογο, (ωρίμανση τον Ιούνιο 2030). Την έκδοση αυτή είχε προαναγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, λέγοντας πως τα συγκεκριμένα ποσά που δανείζεται το κράτος από τις αγορές χρησιμοποιούνται -μαζί με τον αυξημένο δανεισμό από έντοκα γραμμάτια, τα έσοδα του προϋπολογισμού και τη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης- για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης. Καθώς, τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα αρχίσουν να εισρέουν από τον Ιούλιο.

Ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η κίνηση αυτή θα πραγματοποιηθεί αύριο, ενώ στόχος είναι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η άντληση περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά το νέο QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το σχέδιο της Κομισιόν για το «Ταμείο Ανάκαμψης», το κλίμα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τα ελληνικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να έχουν υποχωρήσει κατά πολύ (η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,38%).

Η ΕΚΤ είχε αγοράσει έως το τέλος του Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), ελληνικά ομόλογα αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στην τελευταία συνεδρίασή της αποφάσισε την αύξηση των κονδυλίων για τις έκτακτες αγορές ενεργητικού λόγω πανδημίας κατά 600 δισ. ευρώ, στο 1,35 δισ. ευρώ συνολικά. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα, στηρίζοντας έτσι το κόστος δανεισμού της χώρας.

Στ. Πέτσας για την έκδοση 10ετους ομολόγου: Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο

Περνώντας στον τομέα της οικονομίας, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μίλησε για την «αποφασιστική παρέμβαση της ΕΚΤ» για την αντιμετώπιση της κρίσης που πυροδότησε η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας: «Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέσω της αγοράς κρατικών και εταιρικών τίτλων, αυξάνεται από τα 750 δισ. ευρώ στο 1 τρισεκατομμύριο 350 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ταυτόχρονα επεκτείνεται τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, καθώς αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες με τη σειρά τους θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ρευστότητα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με ευνοϊκότερους όρους.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα μετέχει για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τον περασμένο Μάρτιο. Σήμερα, η Ελληνική Δημοκρατία προχωράει στην έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Προσδοκούμε σημαντική υπερκάλυψη του ζητούμενου ποσού και χαμηλό επιτόκιο».

Υπογράμμισε επίσης ότι «είναι η τρίτη κατά σειρά έξοδος στις αγορές που γίνεται από τις αρχές του χρόνου.

Είχαν προηγηθεί:   

– Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 1,9%,  τον Ιανουάριο. Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup.

– Η έκδοση του 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο 2%, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας τον Απρίλιο».

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και την Κυβέρνηση επιβεβαιώνεται στην πράξη και αυτό είναι προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης – που αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα – υπενθυμίζεται ότι μπαίνει σήμερα, 9 Ιουνίου, σε εφαρμογή ένα ακόμη πρόγραμμα για 5.200 θέσεις εργασίας. Προβλέπει επιδότηση, για 15 μήνες, του 60% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους για προσλήψεις άνεργων πτυχιούχων  έως 39 ετών, από επιχειρήσεις έξυπνης εξειδίκευσης όπως  η ενέργεια, οι βιοεπιστήμες και η υγεία, το περιβάλλον και η βιώσιμη ανάπτυξη, ο πολιτισμός, ο τουρισμός».

 

10ετές ομόλογοαγορέςΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ