της Δάφνης Γρηγοριάδη
Σενάρια ένταξης ακόμη περισσότερων εταιρειών στα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού: Eξετάζεται από το ΥΠΟΙΚ, ύστερα από την αυξημένη ζήτηση που παρατηρήθηκε για την ένταξη στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, 55.000 εταιρείες υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο. Μάλιστα, πρόκειται το επόμενο διάστημα να προστεθούν και άλλες επιχειρήσεις στον κατάλογο με τους δικαιούχους, καθώς και πρόσθετες νομικές μορφές.
Η περαιτέρω στήριξη: Tων επιχειρήσεων είναι καθοριστική, καθώς αφορά τις μικρο-μεσαίες εταιρείες της χώρας, δηλαδή την πλειοψηφία. Μέχρι σήμερα καθόριζαν τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης οι μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, οι οποίες έχουν μεγάλο τζίρο και είναι εισηγμένες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η κρίση του κορωνοϊού αποτελεί αφορμή για την θωράκιση των μικρομεσαίων, ώστε η οικονομική ζωή να μπορεί να στηριχθεί εφεξής και σε τέτοιου τύπου οικονομικές δραστηριότητες.
Οι βραχυπρόθεσμες απώλειες: Η εξάπλωση της υγειονομικής κρίσης, έφερε σε δύσκολη κατάσταση αρκετούς επιχειρηματίες. Παρά τα μέτρα στήριξης, τα πτωτικά κέρδη και οι απολύσεις ήταν αναπόφευκτες. Επιπλέον μετά το πέρας του κορωνοϊού, οι υπάλληλοι θα καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολλαπλές αρμοδιότητες και θα είναι λιγότερο παραγωγικοί.
Αφορμή η πανδημία για την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων: Τα ευνοϊκότερα μέτρα, η παρότρυνση για χρήση καινοτόμων εργαλείων και η ψηφιοποίηση του κράτους έχουν ως στόχο όχι μόνο την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας τους, σε ένα πιο σύγχρονο, με βάση τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις. Ιδανικά θα έπρεπε οι μικρές επιχειρήσεις να συνεργάζονται μεταξύ τους, ακόμη και να συγχωνεύονται ώστε να είναι ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.
Αναπτυξιακές προοπτικές : Στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία τεχνολογικού πάρκου στην Περαία Θεσσαλονίκης, το οποίο υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2023. Επιχειρηματικοί κολοσσοί μεταξύ πολλών επιχειρήσεων, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της επένδυσης. Η έρευνα και η καινοτομία είναι το συστατικό που λείπει από την Ελληνική πραγματικότητα. Μια τέτοιου είδους επένδυση διαβαλκανικής μάλιστα εμβέλειας και διαδραστική με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , θα αναβαθμίσει το επίπεδο των υπηρεσιών μας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις για την εξέλιξη τους και θα εξυψώσει το διεθνές κύρος της Ελληνικής επιχειρηματικότητας.