Μέτρα στήριξης της οικονομίας και το 2021 – 2022 είναι στις σκέψεις (και ενδεχομένως τον προγραμματισμό) της κυβέρνησης, όπως προκύπτει τόσο από την έκθεση της Κομισιόν και του ESM η οποία συζητείται σήμερα στο Eurogroup, όσο και από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. και αυτό γιατί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα έχει επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια.
Στην έκθεση υπολογίζονται στα 12,6 δισ. ευρώ φέτος και στα 6 δισ. ευρώ το 2021 τα μέτρα στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση και χαρακτηρίζεται ως βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Το σημερινό Eurogroup θα απασχολήσει το κόστος δανεισμού των κρατών μελών (και των επιχειρήσεών τους) οι όροι και η διάρκεια που θα έχει η λήψη και η αποπληρωμή των δανείων, καθώς και οι σκοποί για τους οποίους χρησιμοποιούνται τα χρήματα που αντλούνται στις περιπτώσεις αυτές. Φλέγον ζήτημα η χρήση του προγράμματος SURE των 100 δισεκατομμυρίων το οποίο προετοιμάζει η Ευρωπαΐκή Επιτροπή για τις χώρες που θα χρειαστεί να καταφύγουν σε έκτακτο δανεισμό, προκειμένου να καλύψουν τις επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση και τις αμοιβές των εργαζομένων.
Σταϊκούρας: Ελαστικοί δημοσιονομικοί κανόνες για δύο χρόνια
Χθες, o υπουργός Oικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προέβη στην εκτίμηση ότι θα διατηρηθεί η ελαστικοποίηση στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ (ρήτρα διαφυγής) και για το 2021 αλλά και ενδεχομένως για το 2022 με δεδομένες τις προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία του ΑΕΠ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, στην χθεσινή της έκθεση περιλαμβάνει αναλυτικές προβλέψεις για τα δημοσιονομικά, για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και τις προοπτικές του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
Σε ειδικό παράρτημα εκτιμάται από την Κομισιόν και από τον ESM ότι το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί στην Ελλάδα θα είναι για φέτος στα 12,6 δισ. ευρώ και το 2021 στα 6 δισ. ευρώ.
Η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα έχει επιπτώσεις και τα επόμενα χρόνια
Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι η μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα φέτος, θα έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομική ανάπτυξη την περίοδο 2026-2030, η οποία θα είναι μόλις 1%. Προβλέπει επίσης και δημοσιονομικό έλλειμμα εφεξής, καταλήγοντας ωστόσο στο συμπέρασμα πως η ανάλυση της βιωσιμότητας χρέους της χώρας είναι θετική.
Σε ξεχωριστά παραρτήματα, η Κομισιόν και ο ESM αναλύουν τις εξωτερικές ανισορροπίες της Ελληνικής οικονομίας με το άνοιγμα στη Διεθνή Επενδυτική Θέση της χώρας να παραμένει στο -150% του ΑΕΠ και το 2019 αλλά και το κυκλικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι μεγαλύτερο από το -3% του ΑΕΠ όλη την περίοδο 2020 – 2021, δηλαδή εντός του στόχου που έχει τεθεί. Παρόλα αυτά, καταλήγει στο συμπέρασμα πως και στο πεδίο των εξωτερικών ανισορροπιών η θέση της χώρας είναι βιώσιμη “αν και με ρίσκο”.