Γιατί ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι πάμε σε ελεγχόμενη ύφεση

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι η ύφεση στην Ελλάδα θα συγκρατηθεί στο 4% με 5%. Και η επιμονή του αυτή – κόντρα στις εκτιμήσεις πολλών διεθνών οργανισμών και ξένων Οίκων αξιολόγησης – μοιάζει με ένα μεγάλο στόιχημα που ο κ. Στουρνάρας πιστεύει ότι θα κερδίσει.

Επαναλαμβάνοντας χθες την δια εκτίμηση ο κ. Στουρνάρας τη βάσισε στο γεγονός ότι «η ελληνική οικονομία δεν είναι η πιο εκτεθειμένη στην αναμενόμενη μείωση της τουριστικής κίνησης» [αυτό, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε web conference της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα: «Ασφαλιστικός κλάδος: η πρόκληση της επόμενης ημέρας»].

  • Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η συμβολή του τουριστικού κλάδου, είναι σε επίπεδα περίπου αντίστοιχα με αυτά της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Τα τουριστικά έσοδα, είπε,  ανήλθαν το 2019 σε περίπου 18 δισ. ευρώ, αλλά υπήρξαν και εκροές 4 δισ. ευρώ, λόγω της τουριστικής κίνησης από την Ελλάδα σε χώρες του εξωτερικού. Έτσι, η καθαρή συμβολή ανέρχεται σε 14 με 15 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 8,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα είναι τα επίπεδα συμμετοχής του στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.

Ο Γιάννης Στουρνάρας επανέλαβε ότι το βάθος της φετινής ύφεσης θα κριθεί από το βαθμό επιτυχίας του πλάνου άρσης των περιοριστικών μέτρων (lockdown) και την επάνοδο ή όχι της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, το φθινόπωρο.

«Αν οι εξελίξεις σε αυτό το μέτωπο είναι θετικές, το σενάριο να διαμορφωθεί η ύφεση στο 4% με 5% κερδίζει έδαφος», ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ.

Δύο σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας εφέτος, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%). Τα σενάρια αυτά απεστάλησαν από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις.

Η οικοδόμηση των σεναρίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Ενώ το δυσμενές σενάριο αρχίζει με ύφεση 13,2% για να καταλήξει, μετά τη λήψη των μέτρων, σε ύφεση 7,9%.

Η ύφεση της οικονομίας της Ευρωζώνης – όπως την προβλέπουν οι επαγγελματίες αναλυτές στην έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB Survey of Professional Forecasters, SPF)- υπολογίζεται 5,5% φέτος λόγω της πανδημίας του κοροναϊού και στη συνέχεια υπολογίζεται ανάπτυξή με ρυθμό 4,3% το 2021 και 1,7% το 2022.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, δήλωσε:«Ξέρω ότι θα έχουμε μία βαθιά ύφεση το 2020. Αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η επιστήμη θα δώσει τις απαντήσεις που τώρα περιμένουμε, η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μεγαλύτερη για την Ελλάδα από όση θα είναι η ύφεση του 2020.»

ΚορωνοιόςΣτουρνάραςΎφεση