της Δάφνης Γρηγοριάδη
Παράταση του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας: Aνακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό. Ο νόμος, εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού πρόκειται να παραταθεί μέχρι τέλος του Ιουλίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.
Nα υπενθυμίσουμε πως: O διάδοχος του νόμου Κατσέλη θα είχε εφαρμοστεί από τον Απρίλιο. Για αυτό το λόγο το τελευταίο διάστημα είχε παρατηρηθεί αυξημένο ενδιαφέρον από δανειολήπτες να ενταχθούν στο τωρινό πλαίσιο το οποίο προστατεύει την α’ κατοικία καθώς αυτή η ευκαιρία δεν θα παρέχεται στο μέλλον.
Η παράσταση της προστασίας θα αφορά: Πλέον δύο θα είναι οι βασικές κατηγορίες όσων θα δικαιούνται προστασία. Πρώτον, όσοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες από την εποχή προ κορωνοϊού και δεύτερον όσοι ανήκουν στις κατηγορίες επαγγελμάτων που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Είναι ευνοϊκό το γεγονός ότι θα μπορούν να ενταχθούν ενδιαφερόμενοι οι οποίοι μέχρι τώρα δεν δικαιούνταν προστασία.
Βραχυπρόθεσμα τα οφέλη της παράτασης: Δίνεται προτεραιότητα στην στήριξη της κατανάλωσης με κάθε τρόπο. Για το επόμενο χρονικό διάστημα, οι δανειολήπτες θα έχουν την ευκαιρία να ανασυγκροτήσουν τις οικονομικές τους κινήσεις μιας και η αβεβαιότητα είναι μεγάλη ακόμη για το οικονομικό μέλλον της χώρας. Επιπλέον, η παράταση θα επιτρέψει λεπτομερέστερο σχεδιασμό και νέες προσαρμογές -λόγω της υγειονομικής κρίσης – του επόμενου πτωχευτικού δικαίου.
Από τον Ιούλιο και μετά: Έρχεται πρόγραμμα “γέφυρα” όπως το αποκάλεσε ο Κ. Μητσοτάκης στο οποίο θα επιβραβεύονται και οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό και όχι μόνο όσοι έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Επίσης θα προβλέπεται η επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος.
Μακροπρόθεσμα τα “κόκκινα’’ δάνεια: Μπορεί η προστασία να παρατείνεται προσωρινά, όμως ο στόχος για την δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει στον ορίζοντα. Έτσι από το Καλοκαίρι και μετά προτεραιότητα θα αποτελεί και πάλι η εξυγίανση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος στον μέγιστο επιτρεπτό βαθμό που αυτή μπορεί να γίνει. Οι μέχρι τώρα στόχοι που έχουν τεθεί από την ΕΕ για τα “κόκκινα’’ δάνεια θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.