Με τέσσερις κινήσεις η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ξαναζεστάνει την οικονομία, μόλις λήξει η καραντίνα και να ανακουφίσει στοιχειωδώς την κοινωνία από τα συσωρευμένα οικονομικά της προβλήματα.Ρευστότητα στην οικονομία, λιγότεροι φόροι, στήριξη των ευπαθών ομάδων, ρύθμιση υποχρεώσεων θα είναι το τετράπτυχο των προτεραιοτήτων στους προσεχείς μήνες.
- Νέα προσφυγή στις αγορές για άντληση ένος μεγάλου ποσού, περίπου 10 δισ ευρώ – με νέο ” ομόλογο, ίσως 10ετές, αλλά ίσως και με μικρές εκδόσεις μικρότερης διάρκειας – θα επιχειρηθεί αποκατάσταση των απωλειών στα δημόσια ταμεία, από τα οποία μεταφέρθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σημαντικά ποσά στην αγορά και την κοινωνία για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενώ υπολογίζεται ότι οι ενέσεις αυτές θα συνεχιστούν και τον Μάϊο.
Η κυβέρνηση χρηματοδότησε μέχρι τώρα την ξαφνική κρίση κυρίως με το προϊόν του φτηνού δανεισμού από τις αγορές στις οποίες είχε την πρόνοια να προσφύγει τρεις φορές από τον περασμένο Ιούλιο, δημιουργώντας αποθέματα.
2. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΕΣΠΑ. Η Ικανοποίηση των νέων αναγκών που έχουν προκύψει σχεδιάζεται να καλυφθεί και από πόρους που θα αντληθούν από τις “γραμμές” των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. Η αξιοποίηση των πόρων των Επιχειρησιακών προγραμμάτων των Περιφερειών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνία, στην υγεία και στην οικονομία, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στόχος είναι να εξασφαλιστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πόροι ώστε αυτοί να κατευθυνθούν στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της εργασίας, αλλά και στη στήριξη όλων των επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε όλες τις περιφέρειες.
3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΣΟΔΑ – ΡΥΘΜΙΣΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ. . Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μια νέα «βεντάλια» ρυθμίσεων, με σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις, έκτακτες διευκολύνσεις, ακόμα και αναβίωση των 120 δόσεων για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μιας νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και ταυτόχρονα να διατηρηθεί η «κουλτούρα πληρωμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια των διευκολύνσεων για την καταβολή των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, θα περιλαμβάνουν:
- Θέσπιση μιας έκτακτης ρύθμισης 10 μηνιαίων δόσεων με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή των φόρων και χρεών που θα δημιουργηθούν αποκλειστικά από την κρίση. Οι παλαιότερες οφειλές θα εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση η οποία προβλέπει 24 μηνιαίες δόσεις για τις τρέχουσες οφειλές (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) και 48 μηνιαίες δόσεις για τις έκτακτες οφειλές (φόρο κληρονομίας κ.λπ.).
- Αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων αποκλειστικά μόνο για χρέη και φόρους που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.
- Άρση των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές σε συγκεκριμένα επαγγέλματα και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την επέλαση του κοροναϊού.
4. ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ. Στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν σοβαρά τη μείωση φόρων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η μείωση 5%-10% του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει από τη εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, καθώς και του ΕΝΦΙΑ, υπό την προϋπόθεση όμως ότι οι φορολογούμενοι θα επιλέξουν την εφάπαξ εξόφλησή τους. Επίσης σχεδιάζεται:
- Η μείωση του ποσοστού προκαταβολής φόρου για τα επιχειρηματικά κέρδη του 2020. Οι προτάσεις που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ προβλέπουν μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου ακόμη και κατά 50%
- τη μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή για τη χρήση 2020 από το 24% στο 20%
- Φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που πλήττονται από τη μείωση 40% των ενοικίων.
Πηγή: Economico.gr