της Δάφνης Γρηγοριάδη
Για τους ανέργους δρομολογήθηκε από την κυβέρνηση πρόγραμμα απασχόλησης αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ. Σκοπός είναι η βοήθεια όσων αναζητούν εργασία αυτή την δύσκολη περίοδο του κορωνοϊού είτε αποτελούν μακροχρόνια άνεργοι είτε αποχώρησαν από την απασχόλησή τους εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών.
Ποιοι κλάδοι θα μειώσουν τα ποσοστά απασχόλησης: Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι μακροχρόνια άνεργοι θα ξεπεράσουν τις 500.000. Αύξηση που θα προκύψει κυρίως από τους τομείς που χαρακτηρίζονται από εποχικότητα όπως ο τουρισμός ( στον οποίο απασχολείται το 30% του εργατικού δυναμικού) και τα επαγγέλματα της εστίασης που εξαρτώνται άμεσα από τον κλάδο, καθώς και τομείς που πρώτοι εφάρμοσαν lockdown με κρατική απόφαση , όπως το εμπόριο. Τομείς όπως τα τρόφιμα και η τεχνολογία θα παραμείνουν σχετικά ανεπηρέαστοι. Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιανουαρίου, η ανεργία βρισκόταν στο 16,4%. Εκτιμήσεις του ΔΝΤ δείχνουν πως η ανεργία θα φτάσει κοντά στο 22,3% μέσα στο 2020. Στον υπόλοιπο πλανήτη, τα ποσοστά ανεργίας έχουν αρχίσει να σημειώνουν αισθητή άνοδο στις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισπανία , Ιταλία, Αυστρία , Κίνα. Οι προβλέψεις Οργανισμών για το ποσοστό ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο , αναθεωρούνται συνεχώς προς τα επάνω.
Τι να περιμένουμε μετά την κρίση: Eίναι πολύ πιθανό μετά το πέρας της πανδημίας να δούμε αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών – αυτοαπασχολούμενων. Όπως παρατηρήθηκε και στην προηγούμενη κρίση – αυτή του 2008- εξαιτίας των απολύσεων, πολλοί είναι εκείνοι που πήραν το εγχείρημα να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Καθοριστικό ρόλο για την επανάληψη ή όχι του φαινομένου θα διαδραματίσει ο χρόνος εξάπλωσης του κορωνοϊού και η διάρκεια του εγκλεισμού. Σήμερα, είναι ακόμη πιο εύκολη η πρόσβαση σε ρευστότητα με ευνοϊκότερους όρους δανεισμού λόγω των αποφάσεων της ΕΕ για απελευθέρωση φρέσκου χρήματος στην αγορά. Δεν αποκλείεται να δούμε σύντομα μείωση των μισθωτών και αύξηση των ελεύθερων επαγγελματιών.
Εξαιτίας της πτώσης της απασχόλησης: Δημιουργήθηκαν πολλές μικρές επιχειρήσεις, για αυτό και σήμερα το 90% του συνόλου της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μικρού τύπου, δηλαδή μέχρι 10 υπαλλήλων. Η αύξηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είδαμε πως δεν λειτούργησε θετικά για την αύξηση της παραγωγικότητας. Εντατικές προσπάθειες γίνονται τα τελευταία έτη για συνεργασίες – συνενώσεις εταιρειών και ειδικά όσων έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα , ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα ζητούμενα των ξένων αγορών και να μπορούν να είναι ανταγωνιστικές. Αυτό που αναδεικνύεται από την παραπάνω κατάσταση είναι πως εάν η Ελλάδα είχε περισσότερες επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους, η αύξηση της ανεργίας από τις συνέπειες της πανδημίας θα ήταν μικρότερη. Έχει αποδειχθεί ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες ανταπεξέρχονται καλύτερα στην διαχείριση κρίσεων.
πηγή: economico.gr