Οι φορολογούμενοι – φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις – θα μπορέσουν μετά την κρίση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους (που σήμερα έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας) εκ νέου με μέτρα που θα ανακοινώσει τότε η κυβέρνηση. Αυτή η αυτονόητη ενέργεια προέκυψε και ως κυβερνητική πρόθεση από συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στον Alpha (Αντώνης Σρόϊτερ). Ενεργό παραμένει το αίτημα νέας ρύθμισης εκατοντάδων χιλιάδων φορολογούμενων των οποίων δεν ανεστάλησαν οι υποχρεώσεις, αλλά δεν κατάφεραν λόγω κρίσης να τις εξυπηρετήσουν.
- Επίσης ο κ. Σταϊκούρας είπε πως θα υπάρξει επανάληψη των μέτρων στήριξης και τον Μάιο χωρίς τη χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας.
Αναφέρθηκε επίσης σε σενάριο για ύφεση 3% με 4%, με βάση τις καινούργιες εκτιμήσεις, αλλά και σε υπέρβαση εσόδων τον Μάρτιο. Επίσης εξέφρασε την αισιοδοξία του για αποφάσεις στο Eurogroup της Τρίτης που θα συνιστούν έναν θετικό συνδυασμό μέτρων στήριξης.
Ο υπουργός είπε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνηση έχει τη “βάσιμη προσδοκία που έχουμε στο Eurogroup της Τρίτης ότι θα προκύψουν νέοι πρόσθετοι χρηματοδοτικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από κονδύλια που θα έχουν κάποια χαρακτηριστικά ομογενοποίησης χρέους, καθώς και από τη χρηματοδότηση από τον ESM, αλλά όχι με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ξέραμε στο παρελθόν” (δηλαδή χωρίς μνημόνιο).
Αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα προστεθούν στην ευελιξία που δόθηκε από την Κομισιόν προς τη χώρα μας να χρησιμοποιήσει τα 4,5 – 6,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ για τη στήριξη της οικονομίας στην παρούσα κρίση.
Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία “δίνουν αρκετά όπλα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην Ελλάδα, η οποία μέχρι πρότινος ήταν εξαίρεση και δεν συμμετείχε σε όλα αυτά τα σχήματα”.
Για το Eurogroup εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ένα “μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης” και είπε ότι είναι “ρεαλιστικά αισιόδοξος” ότι την επόμενη Τρίτη θα προκύψει ένας θετικός συνδυασμός μέτρων.
Σε ερώτηση περί παράτασης των μέτρων ελάφρυνσης, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι “δώσαμε τη δυνατότητα να ανασταλούν για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα οι πληρωμές οφειλών”, αλλά και “την εναλλακτική σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν κάποιες από τις οφειλές του παρελθόντος με έκπτωση 25%” να το πράξουν. Είπε μάλιστα ότι “πράγματι, ένα σημαντικό κομμάτι επιχειρηματιών και νοικοκυριών εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του στο τέλος Μαρτίου” αναφερόμενος σε υπέρβαση προσδοκιών στα έσοδα.
Σε ερώτημα για το ποιες είναι οι αντοχές του ελληνικού Δημοσίου, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα με το βασικό σενάριο το οποίο τρέχουμε για οποιαδήποτε περικοπή στο δημόσιο”.
- Επίσης είπε ότι “δεν υπάρχει κανένα θέμα να βάλουμε χέρι στο μαξιλαράκι ασφαλείας, αυτά τα 15,7 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο που έχει να κάνει με το επόμενο χρονικό διάστημα”. Μάλιστα είπε ότι τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε στόχο να τα επαναλάβουμε χωρίς να κάνουμε χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας και τον Μάιο”.
Εξήγησε όμως ότι, όσο κρατάει περισσότερο η υγειονομική κρίση, “τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα προβλήματα στην οικονομία. Άρα θα πρέπει να ρίχνουμε πολλά όπλα, αλλά να κρατάμε και καύσιμα”.
Αναφέρθηκε ακόμη στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για την οποία ξεκίνησε σήμερα η υποβολή αιτημάτων. Εξήγησε ότι η αξιολόγησή τους θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και η ρευστότητα θα εκταμιευθεί μέσα στον Απρίλιο.
Διατηρούνται οι στόχοι για φοροελαφρύνσεις. Για το τι θα γίνει με τις φοροαπαλλαγές που σχεδιάζονταν την προ κρίσης εποχή, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι “ισχύει η στρατηγική μας για μείωση άμεσων και άμεσων φόρων. Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα διατηρηθεί αυτή η πολιτική”. Πρόσθεσε ότι στο μεσοδιάστημα μέσα από την τροπολογία που πέρασε χθες στη Βουλή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου κατά 5 δισ. ευρώ, ώστε γι΄ αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης “να αυξήσουμε δαπάνες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας”.
Πηγή: Economico.gr