Έως τις 10 Απριλίου θα χορηγηθεί κρατική ενίσχυση σε επειχειρήσεις ύψους 1 δισ ευρώ με τη μορφή της “επιστρεψέας προκαταβολής” προανήγγειλε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Οι τελικές ανακοινώσεις για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνουν την άλλη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (γιατί θεωρείται “κρατική ενίσχυση”) και προβλέπει χρηματοδοτήσεις για την άμεση χρηματοδοτική στήριξη των πληττόμενων από τον κορονοϊό κλάδων. Αναμένεται πως η ΕΕ θα δώσει με fast truck διαδικασίες την έγκριση της.
Τι είναι η “επιστρεπτέα προκαταβολή” και ποιούς αφορά
Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα νέο μέτρο της κυβέρνησης. Πρόκειται για χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση και όχι δάνειο. Επινοήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ για να προσφύγουν σε δανεισμό και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.
“Επιστρεπτέα” σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης, εξαρτάται από την περίπτωση, θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.
- Για τις καταθέσεις ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως δεν προκύπτει πρόβλημα και πως διασφαλίζονται επιπλέον από το κράτος με δημοσιονομικά μέτρα. “Υπάρχει πλήρης ασφάλεια καταθέσεων” επισήμανε, μιλώντας για τα βήματα στήριξης που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα.
Με τα σημερινά δεδομένα δε τίθεται θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο
Επίσης έκανε σαφές πως “με τα σημερινά δεδομένα δε τίθεται θέμα μείωσης μισθών στο Δημόσιο“. Για το θέμα των μισθών στο δημόσιο και σε σενάρια περί μειώσεων αν υπάρξει παράταση της κρίσης έως και τον Σεπτέμβριο, απάντησε ότι “όχι δεν είπα εγώ αυτό το πράγμα είπα ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι”, δεν τίθεται θέμα.
- Για την παράταση/ενίσχυση των μέτρων ανέφερε πως όσο καλύτερα κινηθεί η οικονομία τον Απρίλιο και τον Μάιο, τόσο καλύτερα θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε νέα μέτρα στήριξης. Και εξήγησε πως “η Ελλάδα λαμβάνει ήδη δημοσιονομικά μέτρα 2,5% του ΑΕΠ” έναντι 2% μέτρων στα υπόλοιπα κράτη, υποστηρίζοντας τη θέση ότι έχει πάρει η χώρα περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα αυτά που έχει πάρει η Ευρώπη.
Προανήγγειλε μελέτες για κλαδικά μέτρα για τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την ενέργεια τον πρωτογενή τομέα και άλλους κλάδους. Επανέλαβε τη διεύρυνση των ΚΑΔ που θα ορίζουν ποιοι θα λαμβάνουν τα μέτρα στήριξης την επόμενη εβδομάδα.
Σε ερώτημα για το φόβο υπάρχει ότι θα βρεθεί πάλι ο κόσμος με μνημόνια επισήμανε πως τα μνημόνια ήρθαν στην Ελλάδα γιατί ήταν ο αδύναμος κρίκος λόγω ενδογενών προβλημάτων. “Τώρα δεν έχουμε ένα ενδογενές πρόβλημα, έχουμε ένα εξωγενές πρόβλημα συμμετρικό σε όλη την Ευρώπη”.
Πηγή: Economico.gr