της Δάφνης Γρηγοριάδη
H αναστολή δόσεων των δανείων: Εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού, πρόκειται να εφαρμοστούν νέες μεταρρυθμίσεις για τους δανειολήπτες. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, πρόκειται να σταλεί αίτημα προς τα τραπεζικά ιδρύματα για την αναστολή των δανειακών δόσεων των οφειλετών, τόσο των φυσικών προσώπων όσο και των επιχειρήσεων. Είναι μια κίνηση η οποία θα δώσει χώρο και χρόνο στους οφειλέτες που το εισόδημα τους έχει επηρεαστεί εξαιτίας της εξάπλωσης του ιού.
Για τους δανειολήπτες: Αυτό ιδιαίτερα θα διευκολύνει τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς τα περισσότερα δάνεια στην χώρα μας είναι επιχειρηματικά. Ειδικά εταιρείες οι οποίες έχουν αναγκαστεί προσωρινά να θέσουν σε αναστολή την λειτουργία τους και παραμένει άγνωστο το πότε θα ξανανοίξουν. Εκτός από την αναστολή των αποπληρωμών των δανείων, εξετάζεται και η δημιουργία νέων ρυθμίσεων πληρωμής , κάτι το οποίο θα διευκολύνει την ομαλή εξυπηρέτηση των δόσεων.
Για τις τράπεζες: Στόχος μέσα από την προσωρινή χαλάρωση των αποπληρωμών των δόσεων είναι η μη αύξηση του ποσοστού των κόκκινων δανείων , εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Είναι γνωστό ότι το τραπεζικό σύστημα είναι άρρηκτα δεμένο με την πραγματική οικονομία μιας χώρας. Οι επιπτώσεις του ιού φαίνεται πως δε θα επηρεάσουν μόνο την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και το σχέδιο που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση για την μείωση των κόκκινων δανείων το οποίο θα υλοποιηθεί αργότερα από το αναμενόμενο. Το φαινόμενο της πανδημίας, δεν βοηθά το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ορθοποδήσει μιας και οι τράπεζες της χώρας μας αντιμετωπίζουν πιο μεγάλες δυσκολίες ακόμη και από αυτές των Ιταλικών τραπεζών. Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι σε υψηλό ποσοστό και να αποτελούν πάνω από το 50% του ΑΕΠ, ενώ στην γειτονική χώρα τα κόκκινα δάνεια βρίσκονται στο 12% του ΑΕΠ.
Ανοίγει ο δρόμος για την γρηγορότερη μετάβαση στην ψηφιακή τραπεζική: Τα τραπεζικά ιδρύματα προτρέπουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν το e-banking για τις απλές συναλλαγές τους και να προσέρχονται στα καταστήματα μόνο εφόσον υπάρχει ανάγκη η οποία δεν μπορεί να διευθετηθεί με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η προσαρμογή μας στη νέα κατάσταση, θα δώσει ώθηση στην χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος πληρωμών. Έτσι, θα μειωθεί ο κίνδυνος της διασποράς του ιού αλλά και σημαντικό μέρος από τον όγκο εργασίας των τραπεζικών υπαλλήλων οι οποίοι θα δίνουν προτεραιότητα στην επίλυση σοβαρότερων ζητημάτων όπως είναι αυτή της νέα ρύθμισης δόσεων των δανείων.