της Δάφνης Γρηγοριάδη
Το αίτημα εξαίρεσης δαπανών: Η Ελλάδα και ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την εξαίρεση συγκεκριμένων δαπανών από την προσμέτρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το αίτημα αυτό οφείλεται στις διεθνείς απρόβλεπτες εξελίξεις του κορωνοϊού και του μεταναστευτικού. Οι κρίσιμες αποφάσεις θα ανακοινωθούν στο Eurogroup στις 16 Μαρτίου. Η Ελλάδα ορθά έκρινε πως πρέπει να υπάρξει κατανόηση από τους Θεσμούς, από την άλλη όμως το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας δεν αφήνει εύκολα περιθώρια ευελιξίας.
Tι σημαίνει αυτό: H Eλλάδα ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικαιούται σε περίπτωση έκτακτων γεγονότων που ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη, να αποκλίνει προσωρινά από τα συμφωνηθέντα για ένα έτος -με έκτακτα μέτρα-, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική πορεία και η βιωσιμότητα του χρέους.
Το χαρτί της διαπραγμάτευσης: Η μέχρι τώρα υπερκάλυψη των πλεονασμάτων αποτέλεσε θετικό στοιχείο για τα τεχνικά κλιμάκια και θα συνυπολογιστεί στην λήψη της απόφασης. Για άλλη μια φορά καθοριστικό ρόλο θα έχει και ο ρυθμός ανόδου της Ελληνικής οικονομίας καθώς οι όποιες μεταρρυθμίσεις είναι άμεσα εξαρτημένες από τη πορεία του ΑΕΠ.
Τα ανησυχητικά σημεία: Στους προβληματισμούς περί έγκρισης του αιτήματος μπορούμε να πούμε ότι η πρόσφατη στάση της Ε.Ε στο θέμα της διανομής κονδυλίων που προέκυψε λόγω του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, μας προϊδεάζει για την ενδεχόμενη στάση που θα έχουν και στο θέμα αυτό. Να υπενθυμίσουμε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ιδιαίτερα “σφιχτοί” απέναντί μας, παρά το γεγονός ότι αναγνώριζαν πως η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ανάγκη από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε για αναπτυξιακά κονδύλια.
Ένα δεύτερο σημείο προβληματισμού αφορά τις δαπάνες του μεταναστευτικού. Οι περιορισμοί που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. στις δαπάνες που υπολογίζονται ως έξοδα σχετιζόμενα με το μεταναστευτικό είναι μεγάλοι. Λόγω ειδικής κατηγοριοποίησης που έγινε στις δαπάνες, είναι πολλές εκείνες που δεν μπορούν αλλά θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Η Oικονομική θωράκιση της χώρας: Η χώρα προσπαθεί να περιορίσει την οικονομική “εξάπλωση” τόσο του μεταναστευτικού όσου και του κορωνοϊού. Η διαχείριση δύο μετώπων ταυτόχρονα αυξάνει το επίπεδο δυσκολίας. Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του ιού, το αίτημα της Ελληνικής πλευράς για την εξαίρεση δαπανών πλεονασμάτων, θα της επιτρέψει την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων ικανών να θωρακίσουν την πραγματική οικονομία.
Στόχος είναι η αντιμετώπιση των τομέων που αιμορραγούν εξαιτίας του ιού όπως ο Τουρισμός και η Ναυτιλία στους οποίους άλλωστε στηρίζεται το ΑΕΠ μας. Επίσης η λήψη προληπτικών μέτρων για να μην “εξαπλωθεί” ο ιός και στους άλλους οικονομικούς τομείς της χώρας και έρθει αντιμέτωπη με πρόβλημα κάλυψης ζήτησης εισαγωγών- εξαγωγών με την Κίνα.
Πηγή: Economico.gr